Hlavní obsah

Deutsche Börse chce rozšířit index DAX na 40 firem

Foto: https://pixabay.com/

Ilustrační fotografie.

Reklama

V německém burzovním indexu Frankfurtské burzy DAX je aktuálně 30 nejvýznamnějších německých společností. Skupina Deutsche Börse chce počet firem v indexu o deset rozšířit. Po skandálu s Wirecardem chce také zpřísnit opatření.

Článek

Německý provozovatel akciových trhů Deutsche Börse chce zvýšit počet firem ve svém hlavním indexu DAX na 40 ze stávajících 30. Po kritice a skandálech hodlá také zpřísnit podmínky členství v něm. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Investoři mohou návrhy připomínkovat do 4. listopadu.

Deutsche Börse také navrhuje, aby se počet firem zahrnutých v indexu MDAX, kde je teď 60 podniků mimo technologické společnosti, snížil na 50. Firmy, které včas nedodají čtvrtletní hospodářské výsledky, by mělo být nově možné z indexu vyřadit. Podmínkou pro zahrnutí do indexu DAX má být i prokázání ziskovosti.

Vyřazení z indexů DAX, MDAX, TecDAX a SDAX by mělo být možné také v případě, kdy se na tržbách společnosti z více než deseti procent podílejí kontroverzní zbraně.

Dosavadní kritéria pro členství v indexu DAX se dostala pod palbu kritiky po skandálu mezitím zkrachovalé finanční společnosti Wirecard a začlenění ztrátové internetové firmy pro rozvoz jídla Delivery Hero. Deutsche Börse proto už dříve slíbila, že ještě letos pravidla změní. Dnes sdělila, že rozhodnutí oznámí po vyhodnocení připomínek investorů 23. listopadu.

Reklama

Doporučované