Hlavní obsah

Developer Sekyra pronikl na Václavák. Koupil historický Stýblův dům

Foto: Warren LeMay/Flickr

Stýblův dům na Václavském náměstí

Reklama

Developerská firma Sekyra Group bude stavět na jednom z nejexponovanějších míst v metropoli – na Václavském náměstí. Tento týden firma miliardáře Luďka Sekyry koupila historický Stýblův dům.

Článek

„Koupili jsme dům, který tvoří kus české historie. A chceme jeho přestavbou přispět k celkové revitalizaci Václavského náměstí, kterou letos přestavbou veřejných prostor už zahájilo město,“ řekl Seznam Zprávám Luděk Sekyra.

Stýblův dům stojí v dolní části náměstí, z jedné strany s ním sousedí slavný funkcionalistický palác Alfa (zvaný též palác U Stýblů). Z druhé strany na něj navazuje rohový palác Ligna. K budově otevřené do náměstí patří také dům ve vnitrobloku, kde kdysi bývala tiskárna.

Luděk Sekyra

Majitel developerské skupiny Sekyra Group.

Původně právník, k realitám se dostal počátkem 90. let přes služby pro restituenty.

První realitní firmu (základ Sekyra Group) založil roku 1995.

Má k dispozici velké pražské brownfieldy na Smíchově, Rohanském ostrově a Žižkově.

Postavil nebo zrekonstruoval na sedm tisíc bytů.

Stavěl oceňovanou Národní technickou knihovnu v Dejvicích.

Minulý týden zahájil největší pražský developerský projekt Smíchov City.

Budova patřila kdysi tiskaři, nakladateli a knihkupci Bedřichu Stýblovi, který tu na konci 19. století provozoval nakladatelství. Sousední funkcionalistický palác U Stýblů byl ve 30. letech minulého století obchodní „výkladní skříní“ Prahy, sídlilo tu kino Alfa, později slavné Divadlo Semafor. Oba domy propojuje zezadu pasáž Světozor ústící do Františkánské zahrady. Se secesním Stýblovým domem kupuje Sekyra Group také další budovu ve vnitrobloku, v níž kdysi byla tiskárna.

Stýblův dům získal Sekyra od potomků Bedřicha Stýbla, jimž se vrátil v restituci. Firma za něj zaplatila 450 milionů korun. Celkové náklady na přestavbu a modernizaci odhaduje výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle na 850 milionů. Sekyra a jeho lidé koupi dlouho vyjednávali. „Podobné příležitosti se na trhu objevují zřídka,“ říká Anderle.

Obchody a luxusní byty

„Po komplexní rekonstrukci Stýblova domu nabídneme v suterénu a v přízemí plochy k pronájmu pro obchody a služby,“ popisuje firemní plány ředitel Anderle. V dalších podlažích plánuje Sekyra Group luxusní apartmány, určené ke střednědobému pronájmu či podobné formě bydlení spojeného se službami. Část prostor bude určena pro administrativu.

Anderle vylučuje, že by historický dům zvětšil o moderní střešní nástavbu, jak to noví majitelé provedli s jinými zhruba stejně starými budovami na Václavském náměstí či Příkopech. „Chceme domu nechat původní podobu, bude ale třeba posílit jeho celkovou statiku a zpevnit stropy,“ říká.

Podle ředitele bude zhruba rok a půl trvat projektová příprava přestavby, další až dva roky se bude stavět. Stýblův dům se tak v novém kabátě představí nejdříve za tři, spíše za čtyři roky.

Luděk Sekyra doufá, že se jeho firmě přestavbou Stýblova domu podaří přispět k probíhající celkové přestavbě Václavského náměstí, která bude „ctít zdejší genius loci.“

Zachovat genius loci

Rozsáhlou přestavbu celého náměstí, kde se má rozšířit centrální pěší zóna, přibýt zeleň a také tramvajová trať, už naplánoval pražský magistrát. Letos se začalo s úpravami právě na dolním konci náměstí, jehož součástí je i Stýblův dům. Podle informací Sekyra Group se předpokládá také revitalizace okolních budov, které se Stýblovým domem sousedí.

Akvizice na Václavském náměstí je součástí nové strategie Sekyra Group, která se zaměřuje na stavby v samém centru metropole. Firma už pracuje na modernizaci obytného domu v Nekázance, po dokončení tu budou luxusní byty. Dalším projektem tohoto typu je spolupráce s firmou Generali Real Estate na projektu transformace a obnovy obchodního domu Kotva, který se má stát luxusní nákupní destinací.

Prvními projekty revitalizace historických domů v centru Prahy pro Sekyra Group byly už před 15 lety přestavby budovy v Rytířské ulici a paláce Zlatý Kříž na Jungmannově náměstí na sídlo Deutsche Bank.

„Jsme přesvědčeni, že centrum Prahy je a bude atraktivním místem s rostoucím zájmem jak privátních, tak institucionálních investorů. Pro nás je tato jedinečná lokalita zajímavá a doplňuje naše projekty v okolí historického jádra metropole, zejména na Smíchově, Rohanském ostrově a Žižkově,“ říká Luděk Sekyra.

Společnost Sekyra Group v současné době pracuje na developmentu pozemků o celkové ploše přes milion metrů čtverečních. Minulý týden firma oficiálně zahájila ambiciózní výstavbu nové městské čtvrti Smíchov City, kde Sekyra slibuje vybudovat alternativu městského centra.

Další velký projekt, zástavba Rohanského ostrova v bezprostředním sousedství historického jádra Prahy, má začít ještě letos. V plánu má skupina s dalšími partnery také revitalizaci rozsáhlého areálu žižkovského nákladového nádraží, kde Luděk Sekyra slibuje až tři tisíce bytů a „největší veřejný prostor v Praze“.

Sekyra Group má na kontě od svého vzniku kolem sedmi tisíc bytů a několik novodobých reprezentativních budov: postavila oceňovanou Národní technickou knihovnu v Dejvicích nebo firemní centrály pro Českou spořitelnu, Nestlé, T-Mobile či Skansku.

Reklama

Doporučované