Hlavní obsah

Divadlo Na zábradlí v pátek uvede premiéru Kleopatry, diváky pozve do ulic Prahy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Divadlo Na zábradlí dnes uvede premiéru představení Kleopatra, jehož součástí je vycházka herců s diváky do historického centra Prahy. Inscenační tvar vychází z formy audiowalku.

Článek

Po krátké inscenaci znázorňující smrt Kleopatry se diváci se sluchátky na uších podle pokynů herců vydají z divadla do ulic, kde se zúčastní procházky egyptským podsvětím, ve kterém se společně s Kleopatrou setkají s hlavními postavami jejího života. Další představení se uskuteční 5. června.

S mluveným slovem a hudbou skladatele Matouše Hejla ve sluchátkách návštěvníci představení projdou například kostelem sv. Jiljí nebo nádvořím Klementina. Egyptské podsvětí je v inscenaci Kleopatra svým způsobem „druhým městem“, alternativní realitou, která je v Praze pro běžné smrtelníky neviditelná. Inscenace postavila před členy hereckého souboru Divadla Na zábradlí novou výzvu, jelikož mnozí z nich se z jeviště vydávají hrát do veřejného prostoru. Inscenačním záměrem je brát městský prostor důsledně do hry a přijímat všechny podněty, které z něj vycházejí. Při nahrávání byl použit binaurální mikrofon, který umožní divákům nechat na sebe egyptské prostředí působit ze všech stran.

Za představením stojí tvůrčí umělecká skupina 8lidí, která vznikla v roce 2017 jako nezávislé divadelní uskupení. Je složena z režisérů, dramaturgů a scénografů, kteří se potkali v roce 2014 v jednom ročníku na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU. Skupina se zabývá převážně projekty s aktuální společenskou tematikou na pomezí divadla, performance, instalace a happeningu.

Premiéra Kleopatry není jedinou novinkou, kterou si Divadlo Na zábradlí na léto nachystalo pro své diváky. Kromě repertoárových inscenací uvedených v domácím divadelním sále budou mít lidé možnost zhlédnout tvorbu Divadla Na zábradlí ve Valdštejnské zahradě či v holešovickém šapito Azyl78. Připravuje se také druhá letní premiéra, představení Ahoj vesmíre! pro prostor pražského Planetária ve Stromovce.

Reklama

Doporučované