Hlavní obsah

Dlouhá a studená noc na posedu. Jak se číhá na divočáky na Zlínsku?

Myslivci loví na Zlínsku divočáky.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Vydali jsme se na honitby s intenzivním lovem prasat a strávili jsme noc v terénu s místními myslivci. Vyzkoušeli jsme si, jak krušné je čekání na černou zvěř.

Článek

Pět myslivců z Žítkové, v Bílých Karpatech, vzdušnou čarou vzdálení 30 kilometrů od zamořené uzavřené oblasti africkým morem prasat, se vydalo na lov divočáků.

Nachází se v oblasti intenzivního lovu, kde by se měli snažit vystřílet co nejvíce této černé zvěře.

Každý z myslivců se vydává na čekanou a pokouší se střelit prase zhruba třikrát týdně. Divočáky obecně považují za velmi cenný úlovek. Berou je za nejinteligentnější lesní tvory.

Průvodcem se reportérovi stal Petr Šimoník, který dokázal skolit desítky divokých prasat. Loví z posedu, u kterého má takzvaná „vnadiště“. Jde o místa, kde se snaží naučit prasata vycházet z lesa za krmením.

„Není důležité množství. Je ale důležité, aby kdykoliv tady to prase projde, aby tady něco našlo a zapamatovalo si to. Pak ztratí ostražitost, je klidnější a my ho můžeme odlovit,“ popisuje Šimoník v kostce lov prasat.

První případ afrického moru prasat se objevil na Zlínsku koncem června. Hejtman následně vyhlásil zamořenou oblast, do které je zakázaný vstup a prasata se snaží odchytávat. V dalších revírech na Zlínsku je pak nařízen naopak intenzivní lov divočáků.

V srpnu zvýšil ministr zemědělství Marian Jurečka odměny za zastřelené prase na Zlínsku ze dvou na tři tisíce korun.

Reklama

Doporučované