Hlavní obsah

Do Ameriky nepojedu, je to „všivá" země, řekl filipínský prezident Duterte. Navzdory Trumpovu pozvání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Nejdřív jej na návštěvu USA pozval prezident Trump, filipínský prezident se ale po kritice od kongresmanů urazil.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Do Bílého domu jej na konci dubna pozval americký prezident Donald Trump, za což sklidil silnou kritiku. Duterte čelí podezření z tisíců vražd dealerů i uživatelů drog.

Článek

Filipínský prezident Rodrigo Duterte prohlásil, že do Ameriky nikdy nepojede a že je to „všivá" země. Reagoval tak na výrok amerického kongresmana Jamese McGoverna, že by proti návštěvě filipínského prezidenta v USA osobně protestoval.

Duterteho do Bílého domu pozval na konci dubna americký prezident Donald Trump. Svému filipínskému protějšku při telefonickém hovoru řekl, že USA a Filipíny „se vydaly velmi pozitivním směrem". Duterteho mluvčí oznámil, že Trump filipínskému prezidentovi také řekl, že udělal „skvělou práci". Z uniklého protokolu, který získal deník New York Times, dokonce vyplynulo, že Trump Duterteho chválil za „neuvěřitelnou práci v boji proti drogovému obchodu".

Právě za drsnou protidrogovou politiku kritizovali Duterteho tento čtvrtek američtí kongresmani. V boji proti drogám Duterte už nechal popravit tisíce lidí. Na kritiku kongresmanů filipínský prezident odpověděl, že by se měli starat sami o sebe a začít vyšetřovat své nedodržování práv na Blízkém východě, které stálo životy mnoha civilistů.

Kvůli krvavé válce proti drogám Duterte čelí mezinárodní žalobě, kterou k soudu v Haagu podal právník Jude Sabio. Filipínský prezident má podle něj na svědomí masové vraždy a zločiny proti lidskosti. Dohromady je podle Sabia Duterte od roku 1988 zodpovědný za téměř deset tisíc vražd.

Žaloba na Rodriga Duterteho a jeho úředníky zahrnuje i svědectví bývalého policisty Artura Lascancase, který tvrdí, že na rozkaz Duterteho osobně zabil asi dvě stě lidí. „Někdy jsme člověka unesli a zalepili mu hlavu lepicí páskou. Nechali jsme ho, ať se udusí, a potom jsme ho vyhodili ven na ulici," uvedl Lascancas.

Soud v Haagu na konci dubna oznámil, že případ prověří.

Reklama

Doporučované