Hlavní obsah

Šance na dohodu hutí Liberty a Tamehu do klíčového data se zhroutila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Areál Liberty Ostrava.

Reklama

V úterý 30. dubna uplyne lhůta, kterou hutě Liberty Ostrava stanovily pro dojednání dohody s dodavatelem energií Tameh. Vše ale nasvědčuje tomu, že do stanoveného termínu se obě strany nesejdou. Liberty dluží Tamehu dvě miliardy.

Článek

Ostravským hutím Liberty a energetické společnosti Tameh Czech zbývají poslední dny na to, aby se domluvily na spolupráci. Tameh ale jednání odmítl s poukazem na to, že Liberty Ostrava způsobila bankrot Tamehu, nemá se ke splacení více než dvoumiliardového dluhu a nechala Tameh vyřadit z hlasování o záchranném plánu Liberty.

Případná jednání podmiňuje Tameh právě splácením dluhu ze strany Liberty, respektive jasným stanovením podmínek spolupráce. Dopis, který Tameh zaslal Liberty, má redakce k dispozici.

„Tameh odmítl schůzku s Liberty Ostrava, protože ji považuje za účelovou. Liberty Ostrava zavinilo vzniklou situaci a odmítá ji řešit. Vzniklý dluh nesplácí a snaží se o vyškrtnutí Tameh Czech ze seznamu dotčených věřitelů,“ sdělil na dotaz SZ Byznys mediální zástupce Tamehu Patrik Schober.

„Tak aby Liberty Ostrava splnila podmínky restrukturalizačního plánu, mělo by dojít do 30. dubna ke schůzce s Tameh Czech. Avšak do té doby, než Liberty Ostrava začne splácet dluh, respektive jasně deklaruje, jak si představuje další spolupráci, je jakékoli jednání bezpředmětné,“ doplnil mluvčí Tamehu.

Liberty na krok Tamehu reagovala neméně ostrým tónem. Mimo jiné obvinila Tameh z toho, že smlouva na odběr energií a technických plynů byla pro Liberty nevýhodná. Tameh tvrzení o nevýhodnosti kontraktu popírá. Naopak Liberty předhazuje Tamehu, že od energetické firmy nedostala možnost odebírat menší objem energií v souladu s tím, jak se v Liberty snižovala výroba.

„Odmítavá reakce na naši žádost o schůzku opět nesporně dokazuje, že se chce společnost Tameh Czech jen vracet k dřívějšímu neudržitelnému režimu, a proto byla oprávněně vyloučena z rozhodování o budoucích plánech Liberty Ostrava. Souhlasila s tím valná většina věřitelů, konkrétně 86 procent z 1049 oprávněných věřitelů,“ uvedla mluvčí hutí Kateřina Zajíčková.

Vztahy mezi oběma firmami jsou napjaté už od sklonku minulého roku. Liberty Ostrava čelí od loňska vážné finanční krizi. Ta se následně přelila na Tameh Czech, který elektřinu a technické plyny dodával hlavně do hutí.

Dva plány restrukturalizace Liberty

Liberty ve svém restrukturalizačním plánu počítá se dvěma variantami. Plán A předpokládá, že se ocelárny dohodnou s Tamehem. Plán B už Tameh nezahrnuje. Jako zásadní datum pro spuštění každé z variant stanovila Liberty úterý 30. dubna.

„Toto datum bylo podnikatelem (Liberty Ostrava, pozn. red.) zvoleno jako objektivní hranice, do kdy bude podnikatel současně vyjednávat se společností Tameh a zároveň pracovat na přípravných krocích ke spuštění alternativy B. Podnikatel totiž předpokládá, že k tomuto datu již přípravné práce na alternativním řešení pokročí tak daleko, že návrat k variantě spolupráce se společností Tameh již nebude možný,“ uvedla Liberty v restrukturalizačním plánu.

Redakce se proto nyní u Liberty snažila zjistit, zda aktuální vývoj situace znamená definitivní příklon podniku k plánu B, tedy k variantě bez Tamehu.

„Nyní když si firma Tameh Czech zavřela dveře k budoucí spolupráci, se zaměříme na to, aby se náš podnik vrátil k ziskovosti, vyrovnal pohledávky svých oprávněných věřitelů a vybudoval udržitelné podnikání. Nadále vyhodnocujeme, jaký konkrétní postup nejlépe povede k naplnění našeho restrukturalizačního plánu,“ reagovala zástupkyně Liberty Zajíčková.

Liberty Ostrava dluží Tamehu dvě miliardy

Tameh je s pohledávkou přes dvě miliardy korun největším věřitelem Liberty. Protože Liberty Tamehu nehradila faktury, dostal se Tameh na konci minulého roku do druhotné platební neschopnosti a zkrachoval. Věřitelé Tamehu odhlasovali, že firma může vyřešit úpadek reorganizací. Ta v případě úspěchu na rozdíl od konkurzu zajišťuje přežití podniku.

Tameh dlouhodobě napadá restrukturalizační plán Liberty a tvrdí, že ocelárny jsou ve skutečnosti v úpadku. Liberty se na oplátku podařilo Tameh vyšachovat z hlasování o restrukturalizačním plánu hutí.

Po vyloučení Tamehu z hlasování prošel restrukturalizační plán hlasováním věřitelů hladce. Tameh však platnost hlasování napadl u Krajského soudu v Ostravě.

Pokud by se cesty Liberty a Tamehu rozešly, vrhlo by to obě firmy do zcela nové situace. Obě firmy na sobě totiž dosud byly plně závislé na způsob siamských dvojčat spojených jedním oběhem. Obě firmy proklamují, že se připravují i na variantu, že se od sebe oddělí.

Společnost Tameh Czech

  • tržby 7,5 mld. Kč (2022)
  • čistý zisk 49 mil. Kč (2022)
  • přes 300 zaměstnanců
  • celkový instalovaný výkon ve výrobě tepla 875 megawattů
  • celkový instalovaný výkon ve výrobě elektřiny 229 megawattů

Zdroj: Tameh

Energetická výroba Tamehu se nachází přímo v areálu Liberty. Ještě za minulého majitele hutí byla dokonce přímo součástí oceláren. Předchozí vlastník ale energetiku vyčlenil do samostatné firmy. Když hutě v roce 2018 kupoval současný majitel Sandžív Gupta, tak jako jediný je byl ochotný koupit právě bez energetické výroby. O vlastnictví Tamehu se dělí napůl koncern ArcelorMittal a polská státem ovládaná skupina Tauron.

Hlavní část výroby Liberty od loňského prosince stojí. Většina ze 6000 zaměstnanců podniku je od té doby doma. Nejdříve pobírali plnou náhradu mzdy. Tento měsíc poprvé z výplaty dostanou jen 70 procent.

Reklama

Doporučované