Hlavní obsah

Zlom v Liberty. Část zaměstnanců dostane jen 70 procent mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Liberty Ostrava přestane části svých zaměstnanců vyplácet plnou mzdu. Firma to v dopise zdůvodnila snahou o co nejefektivnější řízení nákladů.

Článek

Od pondělí dochází v Liberty Ostrava k zásadní změně. Až dosud platilo, že tisíce zaměstnanců, kteří kvůli problémům firmy nechodili do práce a podle zákona se tedy jednalo o překážku v práci na straně zaměstnavatele, dostávaly plnou mzdu. S tím je nyní konec.

Firma rozeslala dopis, ve kterém zaměstnance „na překážkách“ informuje, že přecházejí na náhradu 70 procent mzdy. „Od 8. dubna do 19. května 2024 jsme přijali rozhodnutí, že dotčeným zaměstnancům společnosti Liberty Ostrava a.s. a LEPO bude vyplácena zákonná náhrada mzdy ve výši 70 procent jejich průměrného výdělku,“ stojí v dopise, který má SZ Byznys k dispozici a jehož autenticitu potvrdil zdroj z podniku i předák tamních odborů Petr Slanina.

Firma svůj krok zdůvodnila ekonomickou situací a tím, že se v souladu s restrukturalizačním plánem zaměří na ziskové aktivity – a tedy že nebude dočasně zajišťovat výrobu některých produktů, po kterých je malá nebo nulová poptávka. Z toho podle dopisu vyplývá, že už nemůže dočasně provozovat část výrobních závodů.

V Liberty pracuje kolem 6000 lidí, firma zastavila výrobu před Vánocemi. Celkem 2100 zaměstnanců se již do práce vrátilo. Krize v Liberty Ostrava je citlivá záležitost pro celý Moravskoslezský kraj, protože ještě řádově více dalších zaměstnanců pracuje ve společnostech, které jsou na Liberty navázané.

Liberty Ostrava patří do holdingu byznysmena Sandžíva Gupty. Problémy skupiny Liberty Steel se táhnou od roku 2021. Tehdy zkolabovala finanční společnost Greensill Capital, dlouho fungující jako hlavní financiér Guptovy skupiny. K tomu se následně přidružily i rostoucí ceny energií a propad trhu, a to zvláště se stavební ocelí.

Před Vánocemi přišla Liberty o dodávky energií, které do té doby zajišťovala společnost Tameh Czech, která skončila v úpadu. V březnu Tameh uváděl, že mu Liberty dluží 2,2 miliardy korun.

Liberty je od 21. prosince v režimu všeobecné ochrany před věřiteli, a to podle nového zákona o preventivní restrukturalizaci. Obecným cílem normy je ochránit firmy před insolvenčními návrhy a exekucemi.

Liberty na tomto základě dostala tři měsíce na to, aby připravila restrukturalizační plán. Tuto lhůtu pak soud 21. března prodloužil o další tři měsíce.

Události okolo Liberty Ostrava na SZ Byznys

Reklama

Související témata:

Doporučované