Hlavní obsah

Tameh, jenž dodává energie Liberty, půjde do reorganizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost Tameh Czech, která je dodavatelem energií pro huť Liberty Ostrava, půjde do reorganizace. Rozhodli o tom dnes na schůzi v Ostravě věřitelé.

Článek

Věřitelé dnes na své schůzi rozhodli, že společnost Tameh Czech, která je dodavatelem energií pro huť Liberty Ostrava, půjde do reorganizace. Usnesení o povolení reorganizace ještě musí vydat soud. Tameh uvádí, že se do úpadku dostal kvůli tomu, že mu Liberty, jejíž provozy stojí, přestala platit.

„Děkujeme za širokou podporu všem věřitelům, ať už zajištěným, nebo nezajištěným. Nyní máme 120 dní na to, abychom připravili reorganizační plán, který bude obsahovat buď dohodu s Liberty, anebo prodej společnosti Tameh,“ řekl novinářům mediální zástupce Tamehu Patrik Schober. Zájemců o koupi firmy je podle něj dost, záležet bude ale například na nabídkové ceně.

Přes 180 věřitelů Tamehu přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za více než osm miliard korun, některé pohledávky jsou ale například zdvojené. Insolvenční správce Dominik Hart dnes řekl, že reálný dluh Tamehu činí zhruba miliardu korun.

Tameh Czech se nachází přímo v areálu hutního podniku Liberty Ostrava, který je jeho jediným zákazníkem. V úpadku je od loňského prosince. Insolvenční návrh, který na sebe podal, Tameh zdůvodnil tím, že mu Liberty dlouhodobě neplatila. Hart už dříve uvedl, že k letošnímu 21. únoru Liberty dluží Tamehu 2,18 miliardy korun.

Tameh přestal Liberty dodávat energie a od loňského 22. prosince jeho provoz stojí, stejně jako většina provozů Liberty. Tameh má zhruba 300 zaměstnanců, většina z nich je od prosince doma. Schober řekl, že výpovědi od té doby dali jen jednotlivci. „Tameh má velice dobrý vztah se svými zaměstnanci. Je s nimi v kontaktu a velice málo z nich podává výpovědi,“ řekl Schober.

Reklama

Doporučované