Hlavní obsah

Ostravská elektrárna dodávající proud i teplo hutím Liberty je na prodej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Producent energií Tameh Czech sídlí přímo v areálu Liberty Ostrava (ilustrační foto s areálem Liberty Ostrava)

Reklama

Majitelé energetické společnosti Tameh dodávající elektřinu hutím Liberty Ostrava oslovují případné zájemce o koupi firmy. Tameh spadl kvůli finanční krizi v Liberty do insolvence. Podnik nevylučuje, že se od Liberty odstřihne.

Článek

Vztahy mezi energetickou společností Tameh Czech a hutěmi Liberty Ostrava, kterým Tameh dodává elektřinu, teplo a technické plyny, jsou již minimálně půl roku na bodu mrazu. Tameh kvůli finanční krizi v Liberty zkrachoval a navrhuje reorganizaci. V rámci tohoto insolvenčního procesu je jedním z možných řešení prodej Tamehu či jeho dvoumiliardové pohledávky vůči Liberty, případně i obojí.

Redakce SZ Byznys má k dispozici písemnou nabídku na prodej Tamehu, s níž se poradenská společnost KPMG, která Tameh zastupuje, obrátila na případné zájemce. Tameh přípravu prodeje potvrdil.

„Je faktem, že jednou z možných variant postupu v reorganizaci společnosti Tameh Czech je prodej ve výběrovém řízení. Není to však varianta jediná, stále zůstává teoreticky možná dohoda s Liberty Ostrava,“ sdělil mediální zástupce Tamehu Patrik Schober.

„V rámci přípravy varianty založené na prodeji byl distribuován dokument zjišťující předběžný zájem o účast v takové transakci,“ dodal mluvčí Tamehu.

„Chceme oslovit lokální i mezinárodní investory. Ty, které zajímají distresová aktiva i ty podnikající v energetice,“ uvedl Igor Mesenský, partner KPMG zodpovědný za fúze a akvizice, který prodejní proces řídí.

Mezi oslovenými zájemci je podle informací redakce například energetická skupina Uced miliardáře Pavla Hubáčka. Ta patří mezi významné dodavatele energií pro průmysl právě v Moravskoslezském kraji.

„Tuto možnost zatím analyzujeme. V regionu severní Moravy skupina UCED dlouhodobě působí a má zájem svou pozici dále posilovat,“ sdělil mluvčí Ucedu Daniel Mareš.

Tameh Czech sídlí a vyrábí energie přímo v areálu Liberty v Ostravě-Kunčicích. Původně byl energetický provoz nedílnou součástí ocelárny známé i pod historickým názvem Nová Huť. Před deseti lety ale došlo k vyčlenění energetiky do samostatné firmy.

Tameh Czech je nyní součástí skupiny Tameh sídlící v Polsku. Holding z poloviny ovládá skupina Tauron kontrolovaná polským státem. Druhá půlka Tamehu patří ocelářskému koncernu ArcelorMittal, který do roku 2018 ovládal i ostravskou Liberty.

Úzké vazby

Navzdory jiným vlastníkům je dosud byznys Tamehu a Liberty úzce provázaný. A to natolik, že po propuknutí finančních problémů v Liberty se na sklonku minulého roku dostal do druhotné platební neschopnosti také Tameh Czech. V polovině prosince na sebe podnik podal insolvenční návrh. Bankrot navrhuje vyřešit reorganizací.

Tmaeh zároveň přestal s dodáváním energií do Liberty. Stejně jako v případě zaměstnanců Liberty je od té doby i přes 300 pracovníků Tamehu doma s plnou náhradou mzdy.

Vztahy mezi Tamehem a Liberty jsou nejpozději od posledního čtvrtletí loňského roku na bodu mrazu. Tameh opakovaně podmiňuje obnovení dodávek energií do Liberty splacením velké části z dvoumiliardového dluhu hutí. Zároveň se netají tím, že považuje Liberty za firmu v úpadku, která si ochranu před věřiteli nezaslouží. Faktem ale je, že soudy zatím Liberty ohledně jejího moratoria nejen podržely, ale nedávno hutím ochranu před věřiteli prodloužily o další tři měsíce.

Liberty se na oplátku snaží vyšachovat Tameh z pozice takzvaného dotčeného věřitele. Ta Tamehu umožňuje hlasovat o restrukturalizačním plánu Liberty, což vzhledem k nepřátelství obou firem nepovažuje Liberty za žádoucí. Tameh je největším věřitelem Liberty.

Společnost Tameh Czech

  • tržby 7,5 mld. Kč (2022)
  • čistý zisk 49 mil. Kč (2022)
  • přes 300 zaměstnanců
  • celkový instalovaný výkon ve výrobě tepla 875 megawattů
  • celkový instalovaný výkon ve výrobě elektřiny 229 megawattů

Zdroj: Tameh

Navzdory napjatým vztahům se Tameh a Liberty zatím bez sebe neobejdou. Obě strany ale již pracují na variantě, že se k sobě nevrátí. Pro Tameh a Liberty by si však osamostatnění vyžádalo nemalé investice.

„V případě značných investic do technologické přeměny je uskutečnitelná transformace Tamehu do nezávislé energetické výroby,“ stojí v dokumentu Tamehu, který obdrželi oslovení zájemci o koupi podniku.

Až do loňského roku byl Tameh vydělávajícím podnikem. Podle posledních zveřejněných výsledků za předloňský rok měl tržby 7,5 miliardy korun a čistý zisk 49 milionů.

Události okolo Liberty Ostrava na SZ Byznys

Reklama

Doporučované