Hlavní obsah

Nejdřív na něj „klekli“. Pak ho přes bílého koně chtěli okrást o 100 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Společnost FAU měla mnohamiliardové obraty při obchodech s benzinem a naftou. Pak zasáhli celníci a majitel Vojtěch Csabi (na snímku) je obžalovaný pro daňové úniky.

Reklama

V případu firmy FAU, již zničil v roce 2016 zásah celníků a o níž mluvil Andrej Babiš na tajně pořízené nahrávce, policisté nově zahájili stíhání ženy kvůli podezření z podvodu. A opět se objevuje jméno podnikatele Tomáše Pitra.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bude to už osm let, co na firmu FAU dopadlo známé babišovské „kleknutí“. Společnosti obchodující s naftou a benzinem stát zmrazil účty, zaplomboval nádrže a zabavil automobily.

„Naši na ně klekli, na zmrdy,“ objevila se později na sítích tajně pořízená nahrávka, kde zásah komentuje Andrej Babiš (ANO) jako tehdejší ministr financí.

Případ opavské firmy FAU se nyní projednává před trestním soudem - řeší se, jestli se skutečně dopouštěla daňových podvodů. Na pozadí téhle kauzy se však podle zjištění Seznam Zpráv odehrává ještě jeden, dosud nepopsaný příběh.

Jde v něm o to, že severomoravští policisté obvinili před několika měsíci jistou Ladislavu Zimovjanovou z Prahy.

Stíhají ji pro trestný čin s obří škodou: Podle kriminalistů se nechala hned po babišovském „kleknutí“ v roce 2016 nelegálně nainstalovat do funkce jednatelky FAU. A podvodem se pak pokusila získat 100 milionů.

Detektivové si na základě získaných důkazů myslí, že šlo o předem připravenou akci, jak stáhnout o další peníze majitele společnosti FAU, tehdy paralyzované zásahem celníků.

„Po zvážení všech zjištěných informací vyvstává podezření, zda se nejednalo o provedení cíleného útoku,“ napsali policisté do usnesení o zahájení trestního stíhání, z něhož měly Seznam Zprávy možnost čerpat.

Útok na zničenou firmu

Jaký byl podle policie princip možného podvodu?

Po „kleknutí“ zvolili tři společníci na valné hromadě novou jednatelku - Zimovjanovou. Na valnou hromadu však nebyl pozván čtvrtý společník Vojtěch Csabi, který zároveň vlastnil společnost Gbagbos, jež od FAU ve velkém odebírala palivo a prodávala ho na svých čerpacích stanicích.

Nová jednatelka Zimovjanová vzápětí po jmenování prodala stomilionovou pohledávku za firmou Gbagbos (mělo jít o palivo, které Gbagbos odebrala, ale nezaplatila) offshorové společnosti z Britských Panenských ostrovů s nejasným majitelem.

Firma Gbagbos byla - jako hlavní odběratel paliva od FAU - pádem FAU také ochromena. Záměr tedy podle kriminalistů byl, že Gbagbos spadne do insolvence a do ní se jako věřitel přihlásí offshorová společnost s koupenou stomilionovou pohledávkou. A díky tomu se dostane k majetku Csabiho, společníka FAU.

Babiš a zakleknutá firma

Už druhým rokem se řeší u soudu v Olomouci, jestli Vojtěch Csabi, spolumajitel firmy FAU, spáchal - společně s dalšími 15 lidmi - daňový podvod při obchodech s pohonnými hmotami. Csabi popírá, že se odehrál a že byl jeho organizátorem.

Jak Seznam Zprávy loni napsaly, soud si jako svědka předvolal i předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který byl v době „kleknutí“ na FAU ministrem financí. A na nahrávce zveřejněné v roce 2017 anonymním twitterovým účtem Schuman o firmě vulgárně mluví. A říká také slavnou větu, že na ni klekli „naši“. Tedy že celníci vydali zajišťovací příkazy na peníze v bankách, obstavili jí majetek a prakticky zlikvidovali.

Babiš loni u soudu například tvrdil, že firmu FAU nezná a pletl si ji s Finančním analytickým úřadem (má zkratku FAÚ), který potírá praní peněz. Babiš si vzpomněl, až když mu obhajoba předložila konkrétní důkazy - například zmíněnou nahrávku z twitteru.

Jak ukazuje dokument o zahájení trestního stíhání, policisty k tomuto závěru vede několik faktů.

Například že stomilionová pohledávka se do té doby neobjevovala v účetnictví FAU a že některé faktury, z nichž měla vzniknout, byly ve skutečnosti uhrazené. Offshorová firma nadto pohledávku koupila levně, pouze za 17 milionů - navíc na směnku splatnou až za tři měsíce.

A valnou hromadu, na níž obviněná Zimovjanová převzala vedení FAU, nakonec zrušil soud - jako neplatnou, protože spoluvlastník Csabi o jejím konání nevěděl.

I Vojtěch Csabi celý případ označil při výslechu na policii za naplánovaný atak. „Bere to jako útoky proti jeho osobě,“ zachytili policisté Csabiho výpověď v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Vytažení Csabiho peněz se nakonec neuskutečnilo, protože insolvenčnímu správci FAU přišla pohledávka krajně podezřelá - a podal trestní oznámení.

Obviněná: Byla jsem nová krev

Vyjádření Ladislavy Zimovjanové k obvinění se Seznam Zprávám nepodařilo získat. Její advokát slíbil, že se pokusí předání dotazů redakce zprostředkovat, avšak ani po týdnu se tak nestalo, nepomohla ani urgence.

Ve světle policejních zjištění působí obviněná Zimovjanová jako dosazený bílý kůň. Je to vystudovaná psycholožka, která dříve produkovala různé kulturní akce, například dětské dny nebo novoroční ohňostroje pro Prahu. I policisté do dokumentu, jímž zahájili její trestní stíhání, napsali, že celý podvod připravovala „společně s další zatím neustanovenou osobou“.

Při výslechu Ladislava Zimovjanová řekla, že dostala nabídku na vedení firmy FAU, protože firma potřebovala „mladou a novou krev“. Přiznala, že o firmách FAU (s mnohamiliardovými obraty) a Gbagbos a jejích obchodech (s majetkem za desítky milionů) před jmenováním do funkce jednatele nic nevěděla.

Nabídku na post jednatele, jak nadiktovala do protokolu, obdržela obviněná žena od Romana Raise, dalšího spolumajitele firmy FAU. Celé se to podle Zimjovanové odehrálo v jedné pražské restauraci.

Roman Rais dnes říká, že Zimjovanovou vybral, protože měla zkušenosti z oboru. „Pamatuju si, že měla zkušenosti v logistice, dělala nějakou logistiku v oblasti pohonných hmot. Znala lidi na trhu, věděla, kdo je kdo,“ uvedl Rais v rozhovoru se Seznam Zprávami.

Přijde Pitr, nelekněte se

Případ má ještě okolnost, která policistům stála za to, aby ji zmínili v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Po „kleknutí“ na firmu FAU se uskutečnila schůzka právníků a části spoluvlastníků v Chrudimi, na niž podle svědků přijel i známý podnikatel Tomáš Pitr potrestaný v minulosti za daňový podvod. S firmou FAU přitom neměl formálně nic společného.

Někteří účastníci jednání policistům řekli, že předem dostali upozornění, „ať se neleknou“. Myšleno toho, že u stolu bude sedět i Pitr.

„Tak daleko moje pošramocená paměť určitě nesahá,“ řekl však tento podnikatel, když se ho Seznam Zprávy ptaly, proč se schůzky v hotelu v Chrudimi v roce 2016 účastnil.

Spolumajitel firmy FAU Vojtěch Csabi dnes tvrdí, že za likvidací jeho společnosti tehdy stáli právě Pitr a šéf hnutí ANO Babiš. „Faktem je, že v důsledku tohoto zakleknutí byla zničena obchodní společnost, která za dobu svého fungování zaplatila České republice na daních téměř 18 miliard korun,“ řekl Csabiho advokát Alfréd Šrámek.

Pitr už dříve v médiích tvrdil, že s případem společnosti FAU nemá nic společného. Přestože ho Babiš už na zmíněné nahrávce jmenuje. „Teďka to (firmu FAU) koupil ten Pitr,“ vypráví na záznamu Babiš.

Pitr v roce 2017 řekl pro Hospodářské noviny, že to byly jen „hospodské kecy“.

„Navíc je to sestříhané. To je, jako kdybych se měl vyjadřovat k fotbalovému utkání a viděl z něho sedmnáctou až dvacátou minutu,“ použil tenkrát srovnání Pitr.

Reklama

Související témata:
FAU (firma)
Vojtěch Csabi
Ladislava Zimovjanová (podnikatelka)

Doporučované