Hlavní obsah

Do Evropy se vrací Boeing 737 MAX. Po nehodách získal opět povolení létat

Foto: Acefitt, Wikimedia Commons

Letadlo Boeing 737 MAX.

Reklama

Boeing 737 MAX téměř po dvouletém uzemnění smí zpět na evropské nebe. Americká jednička ve výrobě letadel dostala povolení obnovit komerční provoz stroje.

Článek

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) povolila obnovit komerční provoz letadel Boeing 737 MAX na území EU. Úřad to ve středu oznámil ve své tiskové zprávě. Provoz byl téměř před dvěma lety v celém světě přerušen kvůli dvěma tragickým nehodám. Obnovení provozu letounů už v listopadu odsouhlasili regulátoři ve Spojených státech.

„Po důkladné analýze jsme dospěli k závěru, že letoun 737 MAX se může bezpečně vrátit do služby,“ uvedl šéf EASA Patrick Ky.

Provoz letadel Boeing 737 MAX byl v březnu 2019 přerušen po nehodách v Indonésii a Etiopii, při kterých zemřelo celkem 346 lidí. Systém stabilizace letu MCAS při nich kvůli vadnému senzoru tehdy letadla opakovaně posílal prudce dolů a posádka nedokázala nad letounem udržet kontrolu.

Minulý měsíc se Boeing 737 MAX po schválení změn od amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) vrátil do provozu ve Spojených státech. Stroj už smí létat rovněž v Brazílii a ve středu by se měl vrátit na nebe i v Kanadě.

Reklama

Související témata:

Doporučované