Hlavní obsah

Do Evropy se vrací roušky, Chorvatsko se nechce vzdát turistů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Španělsko zavádí zákaz kouření na veřejnosti. Do několika evropských zemí se vrací povinnost nosit roušky. Podle Chorvatského turistického sdružení by bylo nezodpovědné, kdyby Chorvaté úplně ukončili turistickou sezonu.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Španělsko zakazuje kouření na veřejnosti a zavírá bary

Ve Španělsku se v pátek potvrdilo 2987 nakažených koronavirem SARS-CoV-2, což je nejvyšší denní nárůst případů od dubna. Nejhůře zasažený je madridský region. Španělsko proto oznámilo návrat některých koronavirových opatření. Uzavře noční kluby a zakáže kouření venku tam, kde nelze dodržovat bezpečné rozestupy. Lidé by se také neměli setkávat ve skupinách větších než 10 osob.

Na skokový nárůst nových případů řada zemí včetně Česka reagovala cestovními omezeními; pro Čechy bude Španělsko od 24. srpna na seznamu rizikových zemí. To znamená, že turisté budou muset po návratu předložit negativní test na covid-19 nebo jít do dvoutýdenní karantény.

Ve Španělsku přijímají od konce nouzového stavu v zemi před dvěma měsíci opatření proti šíření nákazy jednotlivé autonomní regiony. Všechny už zavedly povinné roušky na veřejnosti, některé včetně pláží.

Do Evropy se vrací roušky

Kvůli šíření koronaviru povinnost nosit v hromadné dopravě roušky zavede Dánsko. Opatření začne platit příští sobotu, oznámila to premiérka Mette Frederiksenová. Zakrývání úst a nosu v hromadné dopravě tento týden občanům doporučily také vlády ve Finsku a Norsku. Skeptické k rouškám tak ze severských zemí zůstává již jen Švédsko, informovala agentura Reuters.

Povinnost nosit roušky byla zavedena i v řeckých kasárnách a střediscích pro migranty. Nově mají také zaměstnavatelé lidem z rizikových skupin zajistit práci z domova. Řecko bylo v nynější pandemii řadou expertů chváleno za to, jak včasnými a přísnými opatřeními šíření nákazy relativně dobře zvládlo. Epidemická situace se tam ale výrazně zhoršila koncem července.

Do lavic budou muset s rouškami usednout i starší žáci škol na Slovensku. Slovenské děti se v souladu s dřívějšími plány vrátí od září k povinné školní docházce. Děti od pátých tříd však budou muset nosit po celou dobu ve škole roušku, a to nejméně první dva týdny výuky.

V německém Severním Porýní-Vestfálsku tento týden letní prázdniny skončily a žáci i učitelé musí mít ve školách zakrytá ústa a nos - a to po celou dobu výuky. Opatření se v nejlidnatější německé spolkové zemi dotýká zhruba 2,5 milionu žáků a zatím platí do konce srpna.

Britský premiér Boris Johnson oznámil přísnější pokuty pro lidi, kteří opakovaně porušují nařízení o povinném nošení ochranné roušky na obličeji. Těm od soboty hrozí pokuta ve výši 3200 liber (92 tisíc Kč).

Povinnost nosit roušku či si jinak zakrývat ústa a nos od tohoto týdne platí i v celém Bruselském regionu. Nařízení regionální vlády, které začalo platit ve středu, se týká ulic, parků a dalších veřejných prostranství, ale i soukromých prostor přístupných veřejnosti. Lidé roušky nemusí nosit jen při sportu či při těžké fyzické práci na veřejnosti, třeba při opravě silnic. Výjimku dostali i lidé se zdravotními obtížemi.

Chorvatsko se nechce vzdát turistů

I přes narůstající čísla se populární dovolenková destinace nevzdá bez boje. Chorvatsko zaznamenalo v posledních dnech nejvyšší čísla od začátku pandemie. Země proto zkrátila otevírací dobu barů do půlnoci a Rakousko vyzvalo turisty, aby tam vůbec nejezdili.

Na zhoršující se situaci už proto zareagovalo i Chorvatské turistické sdružení, které varovalo před neblahými dopady toho, kdyby Chorvaté úplně ukončili turistickou sezonu. V současné ekonomické situaci by to podle sdružení bylo „nezodpovědné“.

„Základem letošní turistické sezony byla dobrá epidemiologická situace a poslední měsíc a půl ukázal, že jsme vzhledem k tomu vítězi ve Středomoří,“ řekl pro server Croatian Week Veljko Ostojič, ředitel organizace.

„Prohlášení, která lze v poslední době slyšet, o nutnosti vzdát se turistické sezony kvůli blížícímu se začátku nového školního roku, jsou pro turistický sektor jednoduše nepřijatelná,“ uvedl Ostojič. Nejdůležitější je podle něj jasně a zřetelně komunikovat fakta o nových případech a přijmout další koronavirová opatření. Ostojič také zdůraznil, že situace je v Chorvatsku oproti ostatním evropským zemím stále dobrá a na to by měla země pamatovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované