Hlavní obsah

Desítky vyhoštěných ruských diplomatů míří do Moskvy. Ta chce odpovědi na své otázky v kauze Novičok

Desítky vyhoštěných diplomatů míří do Ruska. Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Do Moskvy v neděli dorazilo první letadlo převážející ruské diplomaty vyhoštěné ze Spojených států. Do Ruska se kvůli kauze Skripal vrací přes 150 diplomatů ze zhruba dvaceti zemí. Česko opouštějí tři Rusové.

Článek

Mezi prvními se domů vracejí diplomaté vypovězení ze zastupitelských úřadů v americkém Washingtonu, New Yorku a Seattlu. V reakci na otravu jedem Novičok bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, k níž došlo v britském městě Salisbury, vyhostily Spojené státy šedesát ruských diplomatů.

Podle AFP ruskou ambasádu v hlavním městě Spojených států v modrém autobuse opustilo v neděli asi pět desítek mužů, žen a dětí. Celkem by mělo USA opustit 171 osob, diplomatů a jejich rodinných příslušníků. Moskva kvůli tomu do USA poslala dvě zvláštní letadla.

Sama Velká Británie viní z odpovědnosti právě Moskvu. Domů Spojené království poslalo přes dvě desítky ruských diplomatů.

Stejný počet zahraničních diplomatů recipročně vypovědělo i Rusko. Z amerického konzulátu v Petrohradě sundali v sobotu večer vlajku.

Českou republiku musí do 1. dubna opustit tři ruští diplomaté. Stejný počet českých diplomatů se musí do 5. dubna vrátit do ČR.

Rusko chce znát odpovědi

Rusko navíc poslalo Velké Británii a Francii seznam otázek týkajících se kauzy Skripal. Británie podle prohlášení ruského ministerstva zahraničí obdržela čtrnáct otázek, na které Moskva žádá odpověď, Francie deset.

Londýna se Moskva ptá například na to, proč neumožnil ruským konzulárním zástupcům kontakt se „dvěma ruskými občany”, kteří přišli v Británii k újmě, jakou jim lékaři poskytli protilátku a jak se k ní dostali, či zda mají britští odborníci kontrolní vzorky, díky nimž byli schopni tak rychle zjistit, jakou nervově paralytickou látkou byli Sergej a Julija Skripalovi otráveni.

Francii žádá Rusko odpověď na to, co má společného s vyšetřováním případu ze Salisbury a jak je do něj přesně zapojená.

Reklama

Doporučované