Hlavní obsah

Kdo bude naočkován do prázdnin? Lámat se to bude u ročníku 1980

Foto: FNUSA

Největším rizikem v očkovacích plánech jsou opakované výpadky v dodávkách vakcín.

Reklama

Analýza: Sto tisíc očkovaných denně, jak slibovaly úřady, lze očekávat až v červnu. Na mladší ročníky pod 30 let přijde nejspíše řada až v létě.

Článek

S nástupem jara už většina lidí začíná spřádat plány na prázdniny, přičemž věří, že stresující čas lockdownu definitivně skončí, bude zase možné cestovat a užívat si sluníčka.

A přestože klíčovým předpokladem relativně normálních prázdnin je dostat vakcínu, vypočítat termín, kdy můžete být očkováni, je rovnice o mnoha neznámých.

Klíčovým proměnným faktorem jsou dodávky vakcín, v nichž jsou neustálé změny, a nelze také jasně říci, kdy přijdou čerstvě schválené vakcíny či dosud neschválené (CureVac, Novavax).

Celý článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Příkladem nejistoty je už schválená jednodávková vakcína Janssen od firmy Johnson & Johnson. Česko by mělo letos dostat celkem dva miliony dávek, přičemž se ve vládní vakcinační strategii předpokládalo, že v dubnu přijde 185 tisíc a stejné množství i v dalších měsících druhého kvartálu.

Místo toho má ale v dubnu dorazit jen 38 400 dávek a další měsíce jsou nejasné.

Jistý bonus, který by mohl ztráty kompenzovat, by mělo přinést aktuální jednání zemí Evropské unie o rozdělení 10 milionů vakcín od společností Pfizer a BioNTech (mají ve druhém čtvrtletí nahradit některým státům jejich dosavadní nižší příděly). Česko z celkového objemu patrně získá navíc přes 300 tisíc dávek.

Klíčový je však celkový objem importu. Resort vedený ministrem Janem Blatným na žádost Seznam Zpráv dodal údaje jen do června, dál zatím ne.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Aktuální tabulka Ministerstva zdravotnictví s plánovanými dodávkami očkovacích látek od dubna do konce června naznačuje, že největší nával v očkovacích centrech vypukne těsně před prázdninami.

Z poskytnutých dat lze nicméně dovodit, že by od dubna do června mělo do republiky dorazit kolem 6,9 milionu vakcinačních dávek. Lze je tak přičíst k 1,9 milionu dávek, které už importovány byly a také jsou z větší části aplikovány. Dohromady se tedy jedná o téměř 9 milionů dávek do začátku prázdnin.

Ačkoliv jde o odhad postavený na „tekutých píscích“, lze předpokládat, že těchto 9 milionů dávek by mělo bezpečně vystačit k očkování (dvěma dávkami) pro všechny zájemce ve věku nad 40 let a ještě možná pro část třicátníků.

Zbytek mladší populace si bude nejspíše muset počkat na očkování o prázdninách. Pro zjednodušení, duben by měl být hlavním měsícem očkování šedesátníků, květen padesátníků, červen čtyřicátníků (a části třicátníků).

Vycházíme i z dat Českého statistického úřadu, kdy v Česku je zhruba 5,8 milionu lidí nad 40 let (a 7,3 milionu nad 30 let), přičemž se očekává, že k očkování půjde maximálně 70 procent populace. Tedy zhruba 4 miliony osob nad 40 let, respektive 5 milionů nad 30 let.

Fronta se snad zrychlí

Do přesnějších kalkulací samozřejmě promlouvá i celá řada dalších faktorů.

V prvé řadě už uskutečněné očkování prioritních profesí, kdy vakcínu bez ohledu na věk dostávali a dostávají zdravotníci, zaměstnanci sociálních služeb, také učitelé, lidé z kritické infrastruktury a integrovaného záchranného systému. Nově i chronicky nemocní.

Nelze vyloučit, že pod politickým tlakem bude definována další prioritní skupina, která „předběhne“ ve frontě. Je to už ale málo pravděpodobné, jelikož vakcinologové se shodují, že očkování čistě podle věku přinese největší efekt.

Další změny přináší aktuální prodloužení intervalu mezi první a druhou dávkou na 42 dnů. U vakcíny Pfizer/BioNTech to bude znamenat posun o tři týdny, u Moderny o dva.

To celé způsobí, že v nastávajících týdnech ve statistikách přibude „prvoočkovanců“ a pomyslná fronta na vakcínu se začne rychleji hýbat. Nicméně jen dočasně, dvě dávky budou lidé muset dostat tak jako tak, pokud nepůjde o jednodávkovou vakcínu Johnson & Johnson.

I zde ale může ještě dojít k dalším změnám. Jsou tu vakcinologové, jako třeba bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, kteří volají po ještě delším intervalu mezi dávkami, až tři měsíce – po vzoru Velké Británie.

„Většinu populace bychom mohli mít naočkovánu v červnu a v červenci,“ naznačil ve středu výhody Prymula.

Jiná čísla od Blatného

Nejasnosti do plánu očkování vnáší i sám ministr zdravotnictví Jan Blatný. I ten sice ubezpečuje, že během prázdnin by měla být většina populace naočkována, ale používá jiná čísla než jím řízené ministerstvo.

Minulou středu před poslanci mluvil totiž o tom, že by do konce června mělo být v Česku 11 milionů dávek, tedy o dva miliony více, než tento týden uvedl jeho resort.

„Do června to bude necelých 11 milionů dávek pro asi 5,5 milionu osob, do srpna pak 16 milionů dávek pro 8,5 milionu osob. Jinými slovy pořád platí to, co opakovaně říkáme, že v červnu bude naočkováno 60 až 70 procent dospělé populace a do konce srpna s dodávkami, které jsou plánovány, 80 procent celé populace. Takže není důvod k nějakým obavám z prodlení,“ uvedl v parlamentu Blatný.

Zároveň znovu vyzdvihl, že Česko má objednáno celkem 25 milionů dávek, které by měly vystačit pro 14 milionů osob.

100 tisíc denně až v červnu

V dosavadní nejistotě je jisté jen to, že ani v dubnu se nebude očkovat v počtu 100 tisíc vpichů denně, jak vláda už dříve občanům slibovala.

Plánovaná dubnová dodávka 1,74 milionu dávek by při každodenním očkování nevystačila na více než 60 tisíc vpichů denně. Jde samozřejmě o průměr, o víkendech je očkování zatím výrazně nižší, i přesto lze už teď odhadnout, že maximální počet vykázaných očkování ani v pracovní dny o mnoho nepřeskočí 70 tisíc dávek.

Jen o malinko lépe na tom bude květen, kdy má dorazit asi 1,9 milionu dávek. Teprve v červnu, kdy má podle ministerstva přijít 3,25 milionu dávek, by pomyslný očkovací stroj měl jet na plné obrátky. Denně včetně víkendů bude třeba aplikovat v průměru 105 tisíc dávek, což už může být i problém.

A bude to přesně v době, kdy lidé budou mít před dovolenými a budou se strachovat, zda očkování doopravdy stihnou.

Reklama

Související témata:

Doporučované