Hlavní obsah

Do prodeje ostravských hutí zbývá měsíc. Zaměstnanci stále nemají informace o novém vedení

O ArcelorMittal mají momentálně zájem dva podniky. Britská British Steel a indická Liberty Steel.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Největší světová ocelárna ArcelorMittal prodává své ostravské hutě. Výběrové řízení na nového majitele probíhá už od dubna letošního roku. Odbory AM Ostrava však stále nemají žádné konkrétní informace o potenciálních kupcích, i přesto, že by je průběh transakce zajímal. Ví pouze o tom, že jsou ve hře dva potenciální zájemci, britská British Steel a indická Liberty Steel.

Článek

„ArcelorMittal jako takový informace nepodává, protože, jak říká generální ředitel, on ty informace také nemá,“ sdělil předseda odborových organizací OS KOVO AMO Vítězslav Prak. Prodej je totiž podle jeho slov věcí ArcelorMittal S.A. jakožto jediného majoritního akcionáře, nikoliv AMO.

Skupina ArcelorMittal kupuje italskou huť Ilva a kvůli zachování hospodářské soutěže se musí zbavit několika svých společností. Vedle hutí v Ostravě prodá i některé podniky v Rumunsku, Itálii, Makedonii, Lucembursku či Belgii.

Toho, že by zaměstnanci ostravských hutí ztratili po prodeji své výhody a zaměstnanecké benefity se nebojí. Podle nich mají kolektivní smlouvu, která bude platit, i když přijde nový vlastník. Podle nich je vše věcí vyjednávání.

Odboráři z Itálie však s prodejem své hutě razantně nesouhlasí. „Situace v Ilvě je pořád hodně zajímavá, protože Italští odboráři nejsou nakloněni tomu, aby firmu koupil ArcelorMittal. Pokud máme zprávy, tak ani nynější italská vláda víceméně nesouhlasí se smlouvou, kterou podepsala bývalá vláda,“ popisuje předseda odborových organizací.

Podle slov Vítězslava Praka vadí italským zaměstnancům podmínky, za jakých se má Ilva prodávat. „Podle našich informací si pan Mittal zase chtěl slušně řečeno namastit kapsu a celou Ilvu chtěl odkoupit tím způsobem, že většinu toho, co by za ní zaplatil, by hradil ze zisků, které bude mít z Ilvy během dalších let,“ uzavírá předák.

ArcelorMittal patří indické rodině Mittalů v čele s majoritním vlastníkem Lakšmí Mittalem. Skupina je největším producentem oceli na světě, někdejší ostravskou firmu Nová huť, a. s. převzali nynější majitelé v roce 2005.

Společnost ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi více než 6 500 zaměstnanců. Ročně vyrobí přes dva miliony tun oceli, zejména pro stavebnictví a strojírenství. Své výrobky vyváží do více než 40 zemí. V roce 2016 vytvořil AMO čistý zisk 1,308 miliardy korun a tržby 28,786 miliardy korun.

Reklama

Doporučované