Hlavní obsah

Do řeky v New Yorku spadl vrtulník, pět lidí nehodu nepřežilo, zachránil se jenom pilot

Do řeky East River v New Yorku se zřítil vrtulník.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

V neděli večer místního času se do řeky East River v New Yorku zřítil vrtulník. Pět pasažérů nepřežilo, zachránit se podařilo jenom pilotovi. Vrtulník patří společnosti, která nabízí vyhlídkové lety.

Článek

V New Yorku se v neděli večer zřítil vrtulník do řeky East River, pět pasažérů nepřežilo. Z nehody vyvázl pouze pilot, který se ze stroje dokázal vyprostit sám. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na mluvčího starosty. Na palubě bylo celkem šest lidí.

Původní zpráva hovořila o dvou mrtvých. Policejní mluvčí uvedl, že dvě osoby přišly o život na místě a tři byly v kritickém stavu hospitalizovány a později v nemocnici zemřely. Pilot se z kabiny vyprostil a podařilo se ho zachránit. Jeho stav je dobrý a mohl už být z nemocnice propuštěn.

Lehký jednomotorový vrtulník Eurocopter AS350, který má kapacitu šest lidí včetně pilota, se zřítil do newyorské řeky krátce po sedmé hodině večerní místního času.

Na záběrech ze sociálních sítí je vidět, jak vrtulník dosedá na hladinu vody, jako by na ní měl přistát. Poté se přední částí potopil do vody. Na místo záhy dorazili záchranáři a policie. Podle agentury AP šlo o vrtulník patřící firmě Liberty Helicopters, která nabízí vyhlídkové lety oblíbené u turistů. Příčina havárie se šetří.

„Je to velká tragedie. Potápěčům nějakou dobu trvalo, než ty lidi vyprostili,” sdělil Daniel Nigro z newyorského hasičského sboru. Když se k vrtulníku dostali potápěči, byl stroj převrácen v hloubce deseti metrů. Voda měla teplotu kolem čtyř stupňů Celsia. Pasažéři byli připoutáni v sedadlech a popruhy bylo nutné přeřezat.

Podobné neštěstí se stalo v New Yorku v roce 2009, kdy se vyhlídkový vrtulník patřící podle AP téže společnosti srazil s malým soukromým letadlem nad řekou Hudson. Tehdy zemřelo devět lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované