Hlavní obsah

Do systému na zakázky se vracejí dokumenty. Řada zakázek je však nadále ohrožena

Hrozí spory u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, myslí si odborník na veřejné zakázky Jiří Skuhrovec.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Provozovatel systému na zadávání veřejných zakázek začal obnovovat dokumenty, které se ztratily minulý pátek.

Článek

Ze systému pro zadávání a správu veřejných zakázek zmizely před týdnem desetitisíce dokumentů, což řadu už vyhlášených zakázek zmařilo a další jsou v ohrožení.

A to přesto, že společnost Tesco SW, která pro ministerstvo systém spravuje, začala dokumenty obnovovat.

„V návaznosti na mimořádnou provozní událost začal provozovatel se zpřístupněním části nedostupných dokumentů,“ objevilo se na webu systému s názvem Národní elektronický nástroj.

Desítky zakázek už ale zadavatelé raději zrušili. Jednalo se hlavně o ty, u nichž lhůta na podávání nabídek vypršela zrovna v době výpadku systému a případní zájemci tak nemohli podat nabídku.

Jsou i opačné případy. Ještě včera chyběly v systému třeba desítky dokumentů k miliardové zakázce na dostavbu kanalizace v Brně. Dnes už jsou ale dostupné. Město tak pouze prodlouží lhůtu pro podávání nabídek.

„V současné době výpadek systému mapujeme. Nevidíme ale důvod pro to, aby se zakázka zrušila a vypisovala znovu,“ říká mluvčí města Filip Poňuchálek.

Řada zadavatelů však na obnovu dokumentace stále čeká. Týká se to kupříkladu katastrálního úřadu. Podle provozovatele systému jsou ale všechna data zálohovaná a nebyla pouze dostupná v potřebném formátu. V řádu dní by se měla v systému zase objevit.

Zatím není jisté, jestli se i další zakázky nebudou muset rušit a vypisovat znovu.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nebo Ministerstvo pro místní rozvoj by měly vydat metodické prohlášení, jak mají zadavatelé postupovat, aby jim daly nějakou jistotu,“ myslí si Jiří Skuhrovec ze společnosti Econlab, která se na výzkum veřejných zakázek specializuje.

Ačkoliv se některé dokumenty už do systému vrátily, zatím nikdo neví, jaký to bude mít na konkrétní zakázky dopad. Podle zákona totiž musí být dokumentace dostupná neustále. V době výpadku se navíc případní zájemci nemohli o zakázku přihlásit ani podávat dotazy. V budoucnu by tak mohla řada případů skončit u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Tesco SW vyloučilo možný hackerský útok. Kolaps byl údajně způsoben „kombinací selhání lidského faktoru u subdodavatele Tesco SW a návaznými provozními problémy. Událost se týkala softwarových a hardwarových komponent společnosti IBM,“ uvedla firma v prohlášení.

Americká společnost ale odmítla, že by selhání zapříčinily její výrobky. „Byli jsme informováni o incidentu, při prošetření nebyla zaznamenána žádná chyba IBM produktu,“ odvětil mluvčí IBM pro Českou republiku Vladislav Doktor.

Reklama

Doporučované