Hlavní obsah

Do vedení pražského dopravního podniku míří manažer, který byl hlavním poradcem úřadu Ficovy vlády

Foto: Profimedia.cz

Matej Augustín byl mimo jiné v roce 2013 hlavním poradcem slovenského úřadu vlády v éře tehdejšího premiéra Roberta Fica.

Reklama

Zástupci pražské koalice hledají nového člena představenstva dopravního podniku. Kandidátem je i Matej Augustín, který měl významné posty za vlády slovenského premiéra Robeta Fica.

Článek

Ve vedení pražského dopravního podniku by mohl brzy usednout manažer, jehož kariéra je mimo jiné spojená i s érou bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

Dozorčí rada má brzy řešit, zda se členem představenstva stane Matej Augustín. Měl by nejspíše řídit ekonomický úsek nebo by měl mít na starosti také plánování investic.

To, že je jeho jméno ve hře, potvrdily Seznamu zdroje z dopravního podniku i vedení Prahy.

Náměstek primátora Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu) uvedl, že hledání nového člena představenstva začalo poté, co současný ekonomický ředitel Peter Hlaváč podle něho oznámil, že by chtěl ke konci roku 2019 z dopravního podniku odejít.

„Oslovili jsme proto také renomovanou personální agenturu, která nám pomocí svých headhunterů vybrala a otestovala hned několik kandidátů. Pan Matej Augustín je skutečně jeden z nich,“ uvedl Hlubuček.

Podle něho je nutné jméno projednat v rámci koalice i s členy dozorčí rady. „Byli bychom rádi, pokud by se výběr podařilo ukončit co nejdříve,“ doplnil Hlubuček.

Pražský primátor Zdeněk Hřib uvedl, že zástupci za Piráty nepodpoří nikoho, kdo neprošel otevřeným výběrovým řízením. „V případě pana Augustína máme navíc pochybnosti vzhledem k jeho předchozímu působení v Cargo Slovakia,“ napsal Hřib.

Augustín se již byl představit i zastupitelům ze Spojených sil pro Prahu. Část politiků říká, že je schopný manažer a má silný životopis. Jenže některým členům dozorčí rady pražského dopravního podniku se podle informací Seznamu jeho minulost příliš nezdá.

Ve svém životopise Augustín uvádí, že je energický a inovativní odborník. A že má dlouholeté zkušenosti ve finančních institucích, bankovnictví a železničním sektoru.

V éře Ficovy vlády vedl Augustín státní železniční společnost Cargo Slovakia. Za jeho působení se v roce 2009 podle zpráv médií dostal tento dopravce do ztráty 127 milionů euro. V prvni polovině roku 2010, než byl odvolán, pak vykázala firma Cargo Slovakia ztrátu 36,3 milionu euro. A právě na toho jeho působení upozorňuje primátor Hřib.

Hlavní poradce na Úřadu vlády

V průběhu roku 2011 byl Augustín projektovým manažerem na slovenském ministerstvu zdravotnictví za ministra Ivana Uhliarika během vlády Ivety Radičové.

Za Ficovy vlády se v roce 2013 stal Augustín hlavním státním poradcem na slovenském úřadu vlády. Měl na starosti vyhodnocení strategických investic a připravu podnikatelských plánů.

„Pokud má za sebou kontroverze a má být nekompetentní, nemá tam co dělat. Ale dávat někomu stopku, jen protože někde působil, když byl Fico premiér, také říkat nechci, protože mohl být schopný manažer,“ uvedl radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu).

Podle něho je tak právě na dozorčí radě dopravního podniku, aby všechny okolnosti posoudila.

Matej Augustín ve svém životopise ještě uvádí, že od roku 2017 do teď pracuje ve firmě Global Advisors, která má na starosti poradenství pro reorganizaci společností.

V současné době je v představenstvu pražského dopravního podniku jeho šéf Petr Witowski a vedle něho ještě Ladislav Urbánek, Jiří Špička a Jan Šurovský.

Reklama

Doporučované