Hlavní obsah

Dobrá zpráva pro Česko: Němci vzhlíží k roku 2021 s optimismem

Foto: Shutterstock.com

Německé podniky očekávají, že v příštím roce porostou. To je dobrá zpráva i pro českou výrobu.

Reklama

Německá ekonomika, která je důležitým odbytištěm pro Českou republiku, hledí po masivním poklesu způsobeném koronavirem do nadcházejícího roku s optimismem. Ukázal to průzkum.

Článek

Němci se dívají na svou budoucnost optimisticky. Průzkum tamějšího hospodářského institutu IW, ze kterého cituje agentura DPA, odhaduje pro více jak polovinu sektorů nárůst výroby. Konkrétně se bude týkat 26 ze 43 odvětví. Pro mnoho firem a celá odvětví ale příští rok ještě nebude znamenat návrat na úroveň před krizí, zdůrazňuje IW.

O něco vyšší produkci očekává podle průzkumu 21 odvětví – jsou mezi nimi strojírenství, elektrotechnický a chemický průmysl. „Průmysl je tahounem z hospodářské krize,“ řekl šéf IW Michael Hüther. „Podmínkou ale je, aby zůstaly otevřené hranice, nepřerušovaly se dodavatelské řetězce a děti mohly chodit do škol a školek, aby mohli zaměstnanci do práce,“ dodal.

Jen mírný nárůst očekávají po letošním krizovém roce v pohostinství, maloobchodu, výstavnictví a v reklamním průmyslu. S výrazným nárůstem výroby naopak počítá automobilový průmysl a na něj navázaní dodavatelé. „Brutální propady v roce 2020 nicméně toto pozitivní očekávání relativizují,“ poznamenal IW.

Výrazně vyšší produkci odhaduje v příštím roce pět průmyslových svazů. Třináct svazů pak očekává, že výroba bude příští rok slabší než letos. Výrazně nižší by měla být v oblasti textilu a módy i v potravinářství. O něco slabší rok než letos čeká podle IW i stavebnictví, které sice zatím krizí procházelo úspěšně, ale začíná se potýkat se slabými investicemi a s narušováním výroby v důsledku pandemie.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ni navázána řada českých firem. Institut Ifo očekává, že německá ekonomika letos klesne o 5,1 procenta, zatímco na příští rok jí předpovídá růst o 4,2 procenta. Česká ekonomika by se měla po letošním poklesu o 7,1 procenta vrátit příští rok k růstu, který by mohl dosáhnout 3,3 procenta, uvádí průzkum Ministerstva financí na základě prognóz 14 tuzemských odborných institucí a odhadů analytiků.

Reklama

Doporučované