Hlavní obsah

Dobrovolníci budou uklízet riziková místa v Ústí nad Labem

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Dobrovolníci se v Ústí nad Labem zapojí do boje s šířením koronaviru. Budou ve volných chvílích procházet riziková místa ve městě a uklízet jejich okolí.

Článek

Ochranné pomůcky a dezinfekční prostředky dostanou v Severočeské vědecké knihovně. ČTK o projektu informovala knihovna.

Dezinfikátoři je projekt, který vznikl ve spolupráci knihovny s neformálním uskupením Čističi Ústí a Dobrovolnickým centrem. „Inspirací k vytvoření projektu byla reportáž o pražském studentovi Janu Faltusovi, který ve svém volném čase čistí ulice našeho hlavního města. V době, kdy svět zachvátila koronavirová pandemie, začal tento mladík kromě svých běžných úklidů dezinfikovat nejrůznější místa ve veřejném prostoru, jež jsou z hlediska šíření nákazy riziková (tlačítka semaforů, parkovacích automatů, bankomatů apod.),“ uvedl Jan Černecký z knihovny.

Dobrovolníci ve dvoučlenných skupinách budou procházet předem určené lokality. Knihovna bude fungovat jako logistické a koordinační centrum. „Samotný výdej ochranných pomůcek a dezinfekčních prostředků pro dobrovolníky pak bude probíhat u výdejního okénka kavárny Knihomolka, která se nachází v budově vědecké části knihovny v ulici Velká Hradební 49,“ uvedl Černecký.

„Nejde nám o to suplovat činnost městských služeb nebo Statutárního města Ústí nad Labem, které projekt podpořilo věnováním dezinfekčních prostředků. Zmiňované organizace dělají maximum a my jsme se je rozhodli podpořit. Chceme jen přiložit ruku k dílu a pomoci v době, kdy je to potřeba. Kromě boje proti viru chceme těmito aktivitami pomoci měnit sociálně nežádoucí návyky lidí v naší společnosti,“ uvedl jeden ze zakladatelů projektu, koordinátor dobrovolníků Ondřej Thor. Do projektu se může zapojit každý, podrobnější informace a kontakty jsou na webu www.projekt14.cz.

Reklama

Doporučované