Hlavní obsah

Zdražování začíná. Dodavatelé už nedokážou udržet ceny elektřiny i plynu

Růst velkoobchodních cen elektřiny domácnostem zdraží proud. Lépe nebude ani příští rok. Ilustrační foto.

Reklama

Lidé si za energie připlatí už na podzim. Ceny elektřiny a plynu na burze se již několik měsíců zvyšují a dodavatelé před růstem cen své zákazníky neubrání. Částka za energie příliš nespadne ani v roce 2022.

Článek

Ceny za energie porostou už letos na podzim. Částku na účtech domácností ženou nahoru ceny elektřiny a plynu na burze. Elektřina na pražské energetické burze na začátku září prolomila rekord z roku 2008 a obchodovala se za víc než 100 eur (2530 korun) za megawatthodinu.

Velkoobchodní ceny pohánějí především zvyšující se ceny emisních povolenek, které aktuálně dosahují maxima. Cena jedné povolenky se pohybuje kolem 58 eur (1475 korun). Na růst cen energií na burze má však dopad i vypínání a zapínání ekonomik kvůli lockdownům a tlak ze strany EU na dekarbonizaci energetického průmyslu.

Čeští dodavatelé energií tak museli cenu energií zvednout i zákazníkům. Skupina Bohemia Energy od listopadu zdraží elektřinu i plyn.

Přesně vyčíslit zvýšení nákladů nelze, protože to bude záležet na vývoji velkoobchodních cen.
Hana Novotná, mluvčí Bohemia Energy

„Přesně vyčíslit zvýšení nákladů nelze, protože to bude záležet na vývoji velkoobchodních cen. Jsme ale přesvědčeni, že průměrné tržní ceny budou v příštím roce zhruba stejné úrovni jako standardní ceníky dominantních dodavatelů s tou výjimkou, že jakmile tržní ceny klesnou, klesne cena i našim zákazníkům,“ uvedla mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

Například dodavatel energií E.ON zvyšování cen zatím neplánuje. „Nakupujeme elektřinu dopředu a průběžně, což nám umožňuje i za aktuálně nepříznivých okolností na energetických burzách v tuto chvíli držet pro zákazníky stabilní ceny, které chceme udržet co nejdéle to bude možné,“ uvedl mluvčí společnosti Roman Šperňák.

Vývoj ceny elektřiny na burze a na velkoobchodním trhu nám nadále neumožňoval dále držet nízké ceny, a tak jsme byli přinuceni je k 1. září upravit.
Petr Holubec, mluvčí PRE

Zdražení se ale nevyhnula Pražská energetika. „Vývoj ceny elektřiny na burze a na velkoobchodním trhu nám nadále neumožňoval dále držet nízké ceny, a tak jsme byli přinuceni je k 1. září upravit,“ uvedl mluvčí PRE Petr Holubec.

Částka se bude odvíjet od toho, na co lidé elektřinu využívají. Ceny se však nemění pro odběratele, kteří mají smlouvu s fixací na několik let. „Navýšení ceny ostatních klasických produktů pro odběratele PRE činí sedm procent, což pro běžnou pražskou domácnost, která elektřinou nevytápí svůj byt ani neohřívá vodu, je asi 70 korun měsíčně,“ vysvětluje Holubec.

Zákazníci mají na výběr, zda si energii pořídí za proměnlivou cenu, nebo pevnou ceníkovou cenu, která však bude vyšší než doposud. „U ceníkové ceny se zvýšení do celkových nákladů za energie promítne nárůstem mezi 25–40 procenty podle typu užití elektřiny a plynu,“ uvedla Novotná.

Bohemia Energy odběratelům doporučuje zajistit si dodávky energií za aktuální velkoobchodní ceny, protože jsou podle společnosti výhodnější.

„Fixace na vývoj ceny elektřiny na velkoobchodním trhu může v některých případech pomoci, ale jde o srovnání s původním produktem a potenciální výhodou oproti němu. V některých případech to může i uškodit. Celkově to však neřeší důvody zdražování,“ říká strategický ředitel poradenské energetické firmy EGÚ Brno Michal Macenauer.

Neregulovaná částka, tedy cena silové energie, poroste i v budoucnu. „Pro rok 2021 byla průměrná cena silové elektřiny (přibližně 50 procent konečné ceny elektřiny pro domácnosti, pozn. red.) okolo 42 eur za megawatthodinu. Nyní se dodávka na rok 2022 obchoduje za více než dvojnásobek,“ popisuje Macenauer.

Pro zákazníky v maloodběru to bude v konečných cenách elektřiny znamenat zdražení okolo 15 až 25 procent. V dalších letech by růst neměl být tak meziročně výrazný.
Michal Macenauer, strategický ředitel poradenské energetické firmy EGÚ Brno

Odborníci ale očekávají, že se v příštím roce ceny vrátí na průměr 60 euro (1523 korun) za megawatthodinu. „Pro zákazníky v maloodběru to bude v konečných cenách elektřiny znamenat zdražení okolo 15 až 25 procent. V dalších letech by růst neměl být tak meziročně výrazný, ale bude trvalý a způsobí ho přechod na novou energetiku a dekarbonizace,“ říká Macenauer a dodává, že společnost nyní pocítí dopady požadavku na dekarbonizaci a ochranu klimatu.

Ulevit může fotovoltaika, ale jen někde

Podle něj se maloodběratelé zdražení už nemůžou vyhnout. „Mohou investovat do rozumných úspor, ale tento potenciál byl většinou již do značné míry vyčerpán. Od určité velikosti se jim může vyplatit investovat do fotovoltaiky, nejlépe na bytových domech či větších rodinných domech s trvalejším odběrem elektřiny. Pokud mají nyní přímotopné vytápění, mohou v některých případech investovat do tepelného čerpadla,“ doporučuje Macenauer.

Investice do vlastních zdrojů tepla je ale pro větší odběratele snazší. „Tam je návratnost velmi příznivá a bude se dále zlepšovat. Pro podniky je to dokonce příležitost, jak na tom zjednodušeně řečeno vydělat,“ říká Macenauer.

Ani aktuálně vysoká cena energií nebude trvat věčně. „Nejsilnějším argumentem pro pokles cen, je nutný pokles ceny zemního plynu, který pro dlouhodobě abnormální vysoké ceny nemá racionální opodstatnění,“ uvedla mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

Reklama

Doporučované