Hlavní obsah

ANO žádá o mimořádnou schůzi Sněmovny. Chce řešit Fialův nepřiznaný podíl v záložně

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér chybu vysvětlil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl. Ilustrační fotografie.

Reklama

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová informovala, že hnutí požádalo o svolání mimořádné schůze kvůli nepřiznanému majetkovému podílu Petra Fialy. Premiér má vysvětlení svého podílu v pojišťovně za dostatečné.

Článek

O svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny požádalo hnutí ANO, důvodem je majetkový podíl premiéra Petra Fialy (ODS) v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). Novináře o tom při dnešní návštěvě v České Lípě informovala předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.

Na opominutí upozornily Seznam Zprávy s tím, že Fialovi hrozí padesátitisícová pokuta. Premiér se za chybu už v minulosti omluvil a vysvětlil ji tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl.

„My jsme se na našem poslaneckém klubu usnesli a sesbírali podpisy na svolání mimořádné schůze s názvem ‚zapomenutý milion premiéra v pochybné kampeličce, podezření na černé financování ODS a praní špinavých peněz‘. Pan premiér a celá ODS dostanou prostor vysvětlit, co se vlastně stalo a Petr Fiala zároveň bude moci zveřejnit daňová přiznání před vstupem do politiky, jako to udělal předchozí premiér Andrej Babiš,“ doplnila Schillerová.

Premiér Fiala má vysvětlení svého podílu v pojišťovně za dostatečné. Svolání mimořádné schůze sněmovny hnutím ANO má za ukázku jeho programové vyprázdněnosti.

Majetkové přiznání musí odevzdávat politici a vysoce postavení státní úředníci podle zákona o střetu zájmů každý rok. Z konzultace s experty podle Fialy vyplynulo, že potenciální pokuta je možná již promlčená. „Pokud se to potvrdí, tak jsem rozhodnut věnovat 50 tisíc korun na charitativní projekty. Považuji to za čestné řešení této situace,“ dodal.

Babiš dnes premiéra vyzval, aby zveřejnil své majetkové poměry z roku 2011 a daňové přiznání ze stejného roku, před tím než se stal ministrem školství v roce 2012, a každoroční daňová přiznání. „Měl by ukázat, jestli měl na ty majetky skutečně zdroje, aby byl transparentní,“ dodal Babiš.

Reklama

Doporučované