Hlavní obsah

Co znamená rozchod s Monikou pro Babišův byznys? Byla jeho prodlouženou rukou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Monika Babišová a Andrej Babiš přicházejí na soudní jednání v kauze Čapí hnízdo. Snímek ze září 2022.

Reklama

aktualizováno •

Monika Babišová zastupovala zájmy šéfa hnutí ANO ve svěřenských fondech, které spravují Agrofert a další majetky. Babiš ji ale mohl z orgánů fondů kdykoli odvolat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Oznámený rozchod Andreje Babiše s Monikou Babišovou má dopad na řízení miliardových majetků šéfa hnutí ANO. Přes svoji mnohaletou družku a později manželku Babiš v posledních letech kontroloval svěřenské fondy, pod které spadá koncern Agrofert a jeho další investice. Babišová měla také důležitou roli v transakcích kolem Čapího hnízda a nemovitostí na jihu Francie.

Když Andrej Babiš v roce 2017 převedl své majetky do dvou svěřenských fondů, aby formálně vyhověl přísnějším pravidlům pro střet zájmů, stala se Monika v obou fondech členkou rady protektorů.

Protektoři jsou v Babišových fondech cosi jako představenstvo a zároveň dozorčí rada v akciové společnosti. Správci, kteří fondy vedou, se musejí protektorům zodpovídat a nechávat si od nich potvrzovat všechna důležitá rozhodnutí o firmách, které do fondů spadají - při rozdělování zisku, výkonu akcionářských práv a nakládání s majetkem.

„Protektoři jsou oprávněni nahlížet do všech dokladů týkajících se svěřenského fondu a požadovat po svěřenském správci jejich předložení stejně jako podání vysvětlení týkajícího se výkonu správy svěřenského fondu či sdělení dalších informací týkajících se svěřenského fondu,“ píše se ve statutech, které v roce 2020 zveřejnil server iRozhlas.cz.

Jako takzvaný rodinný protektor měla Babišová navíc v tomto výboru výjimečné postavení. Bez rodinného člena rada protektorů nemůže fungovat. Pokud by s něčím nesouhlasil, má právo veta. Babišová tak plnila funkci jakési pojistky pro ovládání Babišových majetků.

Rozchod Andreje a Moniky Babišových

Přečtěte si oznámení o rozchodu a prohlédněte si jejich fotografie:

Podle statutů ale může Babiš coby zakladatel a obmyšlený obou fondů Moniku z funkce rodinného protektora kdykoli odvolat a nahradit někým jiným. Zda už k tomu došlo v souvislosti s rozchodem, nelze potvrdit. Ve státem vedené evidenci jsou poslední listiny k oběma fondům z roku 2018, což by napovídalo, že Babišová funkce ve fondech zatím stále má.

Právě na silnou roli Moniky coby rodinného protektora ve svěřenských fondech v minulosti upozornili auditoři Evropské komise, kteří došli k závěru, že Babiš byl jako premiér ve střetu zájmů.

Monika Babišová v minulosti figurovala v několika firmách a transakcích kolem Babišova majetku. V roce 2007 se například stala jedním z akcionářů firmy, která se později přejmenovala na Farma Čapí hnízdo. Později byla Babišová dokonce trestně stíhaná spolu s Babišem a dalšími lidmi v kauze podvodu při získání evropské dotace pro toto středisko na Benešovsku.

S pomocí Moniky Babišové se také uzavřela další kontroverzní operace s pořízením nemovitostí na francouzské Riviéře přes daňové ráje, kterou po odhalení v roce 2021 začaly prověřovat francouzské úřady. V roce 2016 přešlo na Babišovou 99,9 procenta akcií monacké společnosti SCP Bigaud, v níž byly tyto luxusní nemovitosti „zaparkovány“. Později tato firma přešla pod Babišovy svěřenské fondy.

Do roku 2018 byla Monika Babišová členkou představenstva společnosti Imoba, pod kterou nyní kromě Čapího hnízda spadají také například realitní projekty v Průhonicích u Prahy.V současnosti je Babišová členkou správní rady Nadace Agrofert, které předsedá Babiš.

Faktem ale je, že Monika Babišová se k byznysu svého muže nikdy nevyjadřovala a ani během působení ve svěřenských fondech nejevila známky snahy toho, že se chce nějak aktivně zapojit do řízení. Babiš v tomto ohledu zřejmě spoléhal na své dlouholeté spolupracovníky, hlavně na vrchního šéfa Agrofertu Zbyňka Průšu a právníka Alexeje Bílka, které dosadil do pozic správců fondů.

Majetek bývalého premiéra je podle časopisu Forbes 3,5 miliardy dolarů (82 miliard korun), což z něj činí sedmého nejbohatšího Čecha.

Reklama

Doporučované