Hlavní obsah

Nechodí jim pošta, nevyřídí si doklady. Jaký je život v ulici, která nemá jméno

Foto: Profimedia.cz

Bez adresy si například nelze vyřídit doklady. Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli dlouhým povolebním vyjednáváním se v Praze už půl roku nesešla místopisná komise. A obyvatelům metropole to výrazně komplikuje život. Bydlí v ulicích bez jména, nechodí jim proto pošta, komplikovaná je i domluva s úřady.

Článek

„Nastěhovali jsme se do novostavby v Letňanech, máme tady domeček. Máme se sousedy i čísla domů, ale chybí názvy ulic,“ říká pro Seznam Zprávy Valerie, obyvatelka pražských Letňan.

Její nový dům stojí v ulici, která by zanedlouho měla nést jméno leteckého konstruktéra Karla Dlouhého, hlavního autora slavného větroně L-13 Blaník. Jenže z pohledu úřadů zatím ulice žádné jméno nemá.

„Nemůžu prokázat svoji adresu, nemůžu nahlásit svůj pobyt. Nemůžu nahlásit adresu novorozence, takže mu nemůžu zařídit pojištění,“ popisuje Valerie.

Její sousedka Natálie je Ukrajinka. Má nárok na udělení českého občanství, ale na úřadu není možné doklady vyřídit.

„Představte si, že bydlíte v ulici beze jména. Nemůžeme nic. My si nemůžeme obnovit doklady, nemůžeme si nic objednat, nemůžeme zajistit odvoz odpadů, zaregistrovat vodu, energie a tak dále. Je to prostě katastrofa,“ stýská si.

„Od developera jsme nejdřív dostali informaci, že to bude vyřešené někdy v listopadu 2022, ale už je duben 2023 a pořád nic,“ dodává.

Foto: Mapy.cz

Nová zástavba v pražských Letňanech. Několik ulic čeká na své jméno.

Měsíce čekání

Podobný problém má i další ze sousedů – Radoslav, který je původem ze Slovenska.

„V Česku jsem si chtěl nahlásit trvalý pobyt, ale není to možné. Úřad Ministerstva vnitra mi vysvětlil, že můžu podat žádost, ale oni ji nemohou přijmout, protože v ní nebude vyplněné jméno ulice. Stejné číslo má v Praze i jiný dům, takže ta adresa není jedinečná,“ popisuje Rado.

Obyvatelé nové ulice počítali s tím, že nejpozději během několika týdnů po nastěhování bude všechno v pořádku.

„Kolaudace našeho domu byla v polovině prosince. Když nám developer oznamoval, že už je zkolaudováno, tak dodal, že je tam ještě takový malý problém, že není zvoleno vedení Prahy a že ještě chvíli potrvá, než ulice dostane oficiálně svoje jméno. Měli jsme pocit, že to bude v řádu týdnů, ale pořád to není vyřešené,“ říká Rado.

Do 14 dnů to bude, slibuje primátor

Jména ulic a náměstí obvykle projednává takzvaná místopisná komise, která názvy posléze dává ke schválení Radě hlavního města Prahy. Jenže komise se sešla naposledy v říjnu 2022. Od té doby v metropoli vznikla řada nových ulic, které nyní čekají na přidělení názvu.

Se zánikem minulé koalice Praha tradičně rozpustila i své komise, ale jednání o nové vládě nad městem se táhla rekordně dlouho.

Většina komisí tak byla znovu ustavena až letos na přelomu března a dubna. Jsou to třeba komise pro sport, pro školství nebo pro sociální politiku.

Mezi 13 současnými komisemi nechybí ani komise pro vznik koncertního sálu hl. m. Prahy – Vltavská filharmonie nebo komise pro předzahrádky, stánky a trhy. Ta místopisná zatím ve výčtu není.

Zřízení dalších komisí, například protidrogové komise nebo komise pro klima, má Rada projednat v pondělí 24. dubna. Na programu je i pojmenování veřejných prostranství. Místní názvosloví patří podle koaliční smlouvy do kompetence primátora Bohuslava Svobody (ODS).

„To se občas stává, že se to zpozdí, ale to není žádný problém. To ta komise vyřeší,“ reagoval Svoboda na dotaz Seznam Zpráv.

A kdy tedy ulice, které od října 2022 v Praze vyrostly, dostanou svá jména? „Do čtrnácti dnů,“ slibuje primátor.

Reklama

Doporučované