Hlavní obsah

„Co je moc, to je moc.“ Piráti v Brně couvají z koalice. Vadí jim kauzy

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Lídr Pirátů v Brně Marek Lahoda.

Reklama

aktualizováno •

Politici v Brně chtějí dnes odpoledne podepsat koaliční smlouvu. Z avizované robustní sedmikoalice však na poslední chvíli couvají Piráti, kteří měli obsadit jedno místo v radě.

Článek

Piráti v Brně nakonec nezamíří do vedení města. Na poslední chvíli couvli z avizované sedmikoalice. V radě města bez nich mají zasednout politici ODS, TOP 09, hnutí ANO, lidovců, Starostů a nezávislých a ČSSD. Ve čtyři odpoledne je v plánu podpis koaliční smlouvy.

Lídr Pirátů Marek Lahoda vysvětlil, že za současných okolností Piráti ve vedení města být nechtějí. Řídil se také názory členské základny, která se vyslovila proti vstupu do vedení města.

„Jdeme do opozice. Co je moc, to je moc. Vyplývají tady na povrch kauzy v Černovicích, na Brně-střed, na Brně-sever. Včerejší razie byly poslední kapkou. Nemůžeme se nyní s čistým štítem pod tuto koaliční smlouvu podepsat. Všichni ostatní partneři nyní na sobě mají nějaký korupční škraloup. Chceme být zárukou transparentnosti,“ sdělil pro Seznam Zprávy.

V čele magistrátu zůstává dosavadní primátorka Markéta Vaňková z ODS.

„Situace není šťastná“

Sedmikoalice měla mít v zastupitelstvu 46 z 55 mandátů, bez Pirátů to bude o čtyři méně. Primátorka odmítla, že by se podpis koaliční smlouvy odsouval do dalších dní. „Nezastírám, že situace není šťastná. Člověk musí reagovat na situaci, jak nastala. Nedokážu si představit, že by teď Brno bylo bez řízení,“ uvedla.

Zatím neřekla, jak šestikoalice naloží s místem v radě, které mělo připadnout Pirátům.„Odchod Pirátů je pro nás čerstvá informace. Musíme situaci zanalyzovat a najít shodu všech subjektů, kteří mají zájem být v koalici,“ řekla.

Avizovala, že si dává záležet na tom, aby koaliční partneři na každou gesci nominovali odborníky. Nicméně lidovci ani pár hodin před podpisem koaliční smlouvy nemají jasno, kdo od nich v radě zasedne. O personálním obsazení právě teď rozhodují. „Budeme to nyní řešit na městském výboru strany,“ uvedl například dosavadní lidovecký radní Filip Chvátal.

„Byla bych ráda, kdyby jednotlivé gesce obsadili odborníci, ale s nastalou situací se musíme vypořádat. Právě proto není jednoduché si říct, že tu kterou gesci bude mít jeden politický subjekt. Mrzí mě, že původní koncept včetně konkrétních lidí nemůže být naplněn,“ doplnila primátorka.

Ve vyjednávacím týmu byl až do pondělí také vlivný politik KDU-ČSL Filip Leder, v úterý i ve středu už ale při vyjednáváních chyběl. Policisté přitom zasahovali i v jeho advokátní kanceláři nedaleko radnice. „Platí, co jsem řekl pro ČTK,“ řekl po poledni pro Seznam Zprávy.

Doplnil, že se zásah týkal jednoho z jeho klientů. Policie zadržela v souvislosti s raziemi deset lidí. Pro účast na zločinecké skupině začala stíhat sedm lidí a dvě firmy.

Koalice Společně, tedy ODS a TOP 09, volby v Brně ovládla se ziskem 25 procent, což znamená 16 mandátů v 55členném zastupitelstvu.

Na druhém místě skončilo s 20,5 procenta hnutí ANO (13 křesel). Třetí je koalice lidovců se Starosty a nezávislými, připsala si okolo 17,1 procenta hlasů (10 křesel).

Čtvrté je hnutí SPD s Trikolorou, Moravany a Nezávislými kandidáty se ziskem 9,8 procenta (6 křesel). Do zastupitelstva se dostali ještě Piráti (4 křesla), ČSSD (3 křesla) a Zelení se Žít Brno (3 křesla).

V opozici zůstanou SPD s Trikolorou a Moravany a také Zelení s Žít Brno. Dosud vedla Brno koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD.

Strany v brněnském zastupitelstvu

ANO – 13 zastupitelů

ODS – 12 zastupitelů

TOP 09 – 4 zastupitelé

KDU-ČSL – 5 zastupitelů

STAN – 5 zastupitelů

SPD – 5 zastupitelů

Piráti – 4 zastupitelé

ČSSD – 3 zastupitelé

Zelení – 2 zastupitelé

Žít Brno – 1 zastupitel

Trikolora – 1 zastupitel

Aktualizovali jsme v celém textu.

Reklama

Doporučované