Hlavní obsah

Hasič: Ohnisek požáru je tolik, že se k některým nedostaneme

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Při zásahu se používají vrtulníky s takzvaným bambi vakem – ten se plní vodou, která se následně vypouští na potřebných místech.

Reklama

Už třetí den trvá boj s požárem v Českém Švýcarsku. Na místě je aktuálně přes 400 hasičů. Jakou u podobných zásahů používají techniku a jak postupují? Seznam Zprávy se zeptaly mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana.

Článek

Těžký terén, mnoho ohnisek. Tak vypadá situace v národním parku České Švýcarsko, který od neděle sužuje rozsáhlý požár.

Na místě jsou stovky hasičů, ze vzduchu pomáhají vrtulníky. Do zásahu se zapojili i Němci, pomocnou ruku podali i hasiči z Polska, kteří pošlou vrtulník Black Hawk.

„Není možné přesně říci, jestli se požár nešíří, protože terén je tak složitý a těch ohnisek je tolik, že se do některých míst nedostaneme, protože je to tam nebezpečné,“ řekl v úterý dopoledne o situaci mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, jak podobný zásah probíhá.

Jakou techniku hasiči v zasažených místech používají?

Používány jsou cisternové automobilní stříkačky – na dopravu vody a samozřejmě na samotné hašení. Potom používáme dopravní automobily na přesuny lidí a leteckou techniku – hasičské letadlo a policejní a armádní vrtulníky s bambi vakem. To je ten velký vak zavěšený pod vrtulníkem, do kterého se nabírá voda. Pak se vypouští tam, kde je potřeba.

Jak taková věc funguje?

Bambi vak je v podvěsu na vrtulníku a plní se hadicemi. V našem případě se nabírá voda z Labe. Vrtulník si sedne do takové výšky, aby se voda z řeky nabrala a letí nad ohnisko požáru. Tam ji vypustí tak, aby zasáhla potřebnou plochu.

Foto: Policja.pl

Polský policejní vrtulník s bambi vakem.

Kdy se využívá tato technologie?

Běžně ji používáme při požárech lesů v málo přístupném, případně nepřístupném terénu. Má samozřejmě přesná bezpečností pravidla, která znají piloti.

Co je to bambi vak

Bambi vak je integrovaný protipožární systém. Nádoba v podobě vaku zavěšeného na laně pod vrtulníkem se může použít například k hašení rozsáhlých lesních nebo polních požárů. Do vaků se vejde zpravidla několik set litrů vody, naplněn je během několika sekund.

Jeho výhodou je, že jej lze plnit přímo z vodní hladiny, a tak se nemusí vrtulník vracet pokaždé na základnu. Jednotlivé zásahy u požárů se tak výrazně zrychlí. Bambi vak obsluhuje operátor z nákladové kabiny vrtulníku a po jeho naplnění ho vypouští na místě potřeby.

Zdroj: Hasičský záchranný sbor České republiky

Jak účinné je hasit požár tímto způsobem?

Voda se rozhodně nevypaří dřív, než dopadne – nic takového nehrozí. Piloti postup dobře znají, voda dopadne přesně tam, kde ji potřebujeme. Je to účinný způsob, protože do některých míst se jinak prostě nedostaneme – jsou nepřístupná, případně příliš nebezpečná pro hasiče s pozemním hašením.

Kolik vrtulníků máte nyní k dispozici?

Jako hasičský záchranný sbor nemáme žádný. Používáme vrtulníky Policie České republiky a Armády České republiky. Na místě jsou aktuálně dva.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované