Hlavní obsah

„Hloupý a zbytečný,“ kritizuje opozice Fialův televizní projev

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

S kritikou premiérova nedělního vystoupení přispěchal například šéf opozičního hnutí SPD Tomio Okamura.

Reklama

Politici hodnotí mimořádný televizní projev premiéra Petra Fialy. Opozice jej považuje za nadbytečný. Koaliční politici chválí věcnost a přesnost.

Článek

Za falešnou předvolební reklamu a výsměch občanům považuje předseda hnutí SPD Tomio Okamura nedělní vystoupení premiéra Petra Fialy. Spílají mu také další opoziční politici, naopak koaliční kolegové projev pochválili.

Předseda vlády v projevu vyzval k rozumnému hospodaření s plynem a elektřinou a ubezpečil občany, že v zimě bude energií dost. Koaliční politici projev chválí jako věcný či odpovídající situaci.

„Nekompetentní Fialova vláda zastropovala cenu elektřiny čtyřikrát výše, než mají na Slovensku, u plynu násobně výše, než kdybychom měli přímý kontrakt s producentem, který vláda na rozdíl od našich okolních zemí z ideologických důvodů odmítá,“ uvedl pro ČTK Okamura.

Kritizoval také vyjádření premiéra, že se lidé nemají ostýchat a hledat, jaké ze sociálních opatření v rámci „deštníku proti drahotě“ by jim mohlo pomoci. „Ještě se v projevu chlubí tím, že zvýší množství občanů závislých na sociálních dávkách. Byl to hloupý a zbytečný projev a vláda by měla podat demisi,“ dodal Okamura.

Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš ČTK napsal, že nepochopil, v čem byl projev mimořádný. „Čekal jsem, že se premiér omluví lidem, že jeho vláda zaspala a nezastropovala ceny energií už před několika měsíci. Že se omluví opozici, že se nám se svými ministry vysmívali, když jsme je o to půl roku žádali a vyzývali je k tomu,“ uvedl.

Projev se nelíbil ani místopředsedovi ANO Radku Vondráčkovi. „Zkuste si představit, že byste z nějakého důvodu dnes projev Petra Fialy zmeškali. O kterou zásadní novou informaci byste přišli? Napadá vás aspoň něco?“ tázal se na twitteru.

Naopak vládní kolegové Fialu za sedmiminutový projev pochválili. Za „věcný a situaci odpovídající“ jej považuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Pokud jakákoliv domácnost bude potřebovat další pomoc, pak je zde připraven sociální systém pomoci,“ vzkázal na twitteru ministr.

Také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na twitteru napsal, že projev byl naprosto přesný. „Současné problémy jsou přímým důsledkem Putinovy ekonomické války proti Západu a manipulace s cenami energií. Vláda nespí a zajistila dostatek plynu a elektřiny na zimu. Stropujeme ceny,“ komentoval.

Reklama

Doporučované