Hlavní obsah

„Hodiny jsme čekali na ploše bez vody i jídla.“ Cestující se do Londýna nedostali

Foto: Věra Komárková, Seznam Zprávy

7:05 – plánovaný odlet do Londýna. O 12 hodiny později byl zrušen.

Reklama

Několikrát zrušený let, nocování na letišti, zbytečné hodiny v letadle bez jídla i vody. Tak líčí podnikatelka cestu do Londýna, která po více než dni skončila tam, kde začala: na pražském letišti.

Článek

Z adventní cesty do Londýna se pro cestující z ruzyňského letiště stalo martyrium.

Podle podnikatelky Věry Komárové, majitelky společnosti Dermacol a zakladatelky školy Leonardo da Vinci Academy, začaly problémy už v pátek.

„Manžel měl odletět už včera. Nejprve zrušili let ve 14 hodin, později i večerní. Lidé spali na letišti i s malými dětmi, nedostali ani hotel.“

„Jídlo si běžte koupit na letiště,“ řekli nám

„Dnes ráno jsme pak nastoupili do letadla v sedm hodin. Letadlo maximálně popojelo po dráze, ale v 11 hodin nás nechali vystoupit,“ uvedla Komárová. Podle ní byly podmínky cestujících víc než nevyhovující. „Nedostali jsme nic k jídlu, ani vodu, tak nás poslali koupit si na letiště jídlo. Ve 14 hodin jsme znovu nastoupili do letadla. Opět v něm není voda a sedíme tam ještě v tento moment. Je 19 hodin. Už jsou i lidé, kteří z toho kolabují,“ popisovala Komárová.

Nakonec až po sedmé hodině večer byl let zrušen a cestující „propuštěni“.

Mluvčí Letiště Václava Havla Klára Divíšková řekla pro Seznam Zprávy, že letiště nastalé situace lituje, ale nemělo na ni vliv. „Situace nás velmi mrzí. Bohužel v tuto chvíli nevíme, co bylo důvodem k tomu, že letadlo ráno ani během dne neodletělo.“

Co se ale stalo, že společnost British Airways let neposlala do vzduchu, nedokáže Divíšková říci. „Mohu komentovat jen provozní věci a k tomuto mohu jen říci, že let byl před chvílí zrušen z důvodu limitu posádky, o tom rozhoduje sám dopravce.“ I v otázce podávání vody a občerstvení odkazuje mluvčí letiště na konkrétní firmu, která má věc na starost. „O cestující se stará handlingová společnost Menzies.“

Redakce Seznam Zpráv kontaktovala obě zmíněné společnosti, zatím se ovšem jejich vyjádření získat nepodařilo.

Počasí dělalo problémy, ale ne fatální

I přes sněhovou kalamitu dnes britská letiště cestující odbavovala. Londýnské letiště Heathrow nehlásilo problémy, některá menší britská letiště uváděla zdržení, ale jen v řádech desítek minut.

Rušit lety muselo letiště ve skotském Glasgow. Dva lety do Prestwicku a Edinburghu se neuskutečnily kvůli silnému sněžení. Fungovaní letiště bylo krátce po desáté hodině ranní obnoveno.

Reklama

Doporučované