Hlavní obsah

„Jste tu první, jako v roce 1948.“ Lipavský navštívil Izrael, domů veze 34 Čechů

Foto: MZV, Seznam Zprávy

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský mluví s vnučkou izraelské seniorky unesené Hamásem.

Reklama

aktualizováno •

Jako vůbec první zahraniční politik a představitel vlády navštívil šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) Izrael po teroristických útocích Hamásu. Mluvil i s vnučkou seniorky unesené teroristy a do Česka veze 34 Čechů.

Článek

Do Tel Avivu přiletěl v úterý v podvečer z Ománu, kde proběhlo jednání EU s arabskými zeměmi Zálivu. Cesta byla do posledních momentů utajovaná z bezpečnostních důvodů. Izrael je ve válce s teroristickým hnutím Hamás od mohutných sobotních útoků vedených z Pásma Gazy.

„Izrael a jeho občané se ocitli v bezprecedentní situaci, svojí návštěvou jsem chtěl potvrdit, že Česko plně stojí za Izraelem. Západ je v této podpoře jednotný, ohavné teroristické činy, které připravily o život tisíce nevinných lidí, nemají v demokratické společnosti místo. Izrael je jedním z nás, útoky a únosy, které teroristé z Hamásu rozpoutali, jsou útokem na nás všechny,“ řekl Lipavský po návštěvě.

Do Prahy s sebou ministr vládním speciálem veze také 34 Čechů, kteří v Izraeli uvázli.

V Izraeli měl Lipavský schůzky na nejvyšší politické úrovni, jednal nejen se svým protějškem Eli Cohenem, ale také s prezidentem židovského státu Jicchakem Herzogem v Jeruzalémě.

České prvenství

Svou osobní účastí vyjádřil ministr až nadstandardní podporu Česka, nikdo z unijních šéfů a šéfek diplomacie se k němu na této návštěvě nepřipojil. Ze strany izraelských představitelů podle zdrojů Seznam Zpráv na místě zaznívala paralela s pomocí, kterou Československo, také jako první, poskytlo Izraelcům v roce 1948 ve válce za nezávislost. Pod taktovkou tehdejšího ministra zahraničí Jana Masaryka Izraelcům dodávalo zbraně.

Těsné vztahy Česka a Izraele

Česko je dlouhodobě jednou z nejvíc proizraelských zemí na světě. Mohou za to Tomáš Garrigue Masaryk, spojenectví s Washingtonem a místy i antiislámský populismus. K  poslednímu jmenovanému patří samozřejmě dodatek: bohužel.

Solidaritu s Izraelem, který během teroristických útoků o uplynulém víkendu ztratil minimálně tisíc svých občanů, vyjadřují všechny západní země včetně představitelů EU.

Ministr se v Izraeli setkal i s příbuznými seniorky, která byla unesena Hamásem.

„Měl jsem dnes možnost hovořit také s vnučkou jedné z unesených a toto svědectví bylo otřesné. Metody teroristů z Hamásu nepatří do současného světa a chápu, že Izrael je nenechá bez odezvy. Izrael má plné právo bránit se teroristům,“ dodal ministr.

Do Izraele se s ním přesunula také česká velvyslankyně Veronika Kuchyňová Šmigolová, která před uplynulým víkendem přijela do Prahy na plánované společné zasedání vlád Česka a Izraele. To ale zhatil právě teror v Izraeli. „V Izraeli si velmi váží toho, že jsme přijeli tak brzy po odporných teroristických útocích Hamásu,“ řekla po návštěvě Seznam Zprávám Kuchyňová Šmigolová.

Ta se podle svých slov bude i ve válečných podmínkách, které v Izraeli panují, snažit pracovat v zemi normálně. „Většina konferencí, cest a návštěv byla na nejbližší týdny zrušena, na druhou stranu je mnoho věcí, které je potřeba nyní s Izraelem koordinovat,“ dodala.

Ne ambasádě v Jeruzalémě

Krátce před svou cestou se ale Lipavský vyjádřil proti plánu premiéra Petra Fialy přestěhovat v solidaritě s Izraelem českou ambasádu z Tel Avivu do sporného Svatého města.

„V dnešní bezpečnostně rozbouřené době nepovažuji za rozumné, aby na sebe Česko přitáhlo pozornost mezinárodního společenství razantním krokem v otázce izraelsko-palestinského konfliktu. Za takové situace bych nedokázal garantovat bezpečnost českých zastupitelských úřadů, jejich zaměstnanců, rodinných příslušníků či jiných českých občanů pobývajících v zemích s obyvatelstvem radikálně odmítajícím tuto myšlenku,“ uvedl Lipavský a dodal, že takový krok je podle něj v rozporu s mezinárodním právem a rezolucemi Rady bezpečnosti OSN.

V Jeruzalémě má svou ambasádu jen klíčový spojenec Izraele – USA. Přesun proběhl za prezidenta Donalda Trumpa, demokratická administrativa Joea Bidena ji nevrátila do Tel Avivu, kde sídlí naprostá většina zastupitelských úřadů kvůli spornému statusu města Jeruzalém, který mají definitivně vyřešit až mírové dohody mezi Izraelem a Palestinci.

Reklama

Doporučované