Hlavní obsah

Absolventi VŠE píší ministrovi: „Ševčík ohrozil nestrannost školy“

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík na protivládní demonstraci po boku organizátora akce a dezinformátora Ladislava Vrabela.

Reklama

Bývalí studenti VŠE se obrátili na ministra školství, aby nechal prověřit dění na univerzitě kolem děkana Miroslava Ševčíka. Vadí jim, že vedení školy výrazněji nezasáhlo proti chování někdejšího ekonomického experta Trikolory.

Článek

Skupince absolventů Vysoké školy ekonomické (VŠE) došla trpělivost s tím, jak se vedení tohoto učení staví ke kauzám děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka.

Podle zjištění Seznam Zpráv se dopisem obrátili na ministra školství Vladimíra Balaše (STAN). Žádají ho, aby pověřil Správní radu VŠE – kterou jmenuje a odvolává ministr – prověřením dlouhodobého chování děkana Ševčíka.

Absolventi mu vyčítají urážky českých ústavních činitelů, vyjadřování se o ruské válce na Ukrajině či předvolební agitace za politické uskupení Trikolora, kdy navíc vyzýval ke kroužkování jeho osoby, když za Trikoloru kandidoval ve sněmovních volbách v roce 2021. Někdejším studentům VŠE pak vadí, že rektor univerzity Petr Dvořák děkana Ševčíka ve funkci podržel.

„Existuje mnoho důkazů, že docent Ševčík dlouhodobě a opakovaně poškozuje dobré jméno VŠE, naší alma mater, a tím systematicky škodí i nám, jejím absolventům. Nečinnost samotné VŠE a selhání jejího vedení při řešení dlouhodobého porušování zákonů ze strany jejího vedoucího pracovníka je neomluvitelná a dávno přestala být její vnitřní záležitostí. VŠE jako veřejná vysoká škola je financovaná ze státního rozpočtu, z peněz daňových poplatníků, a proto by měla dodržovat zákony této země,“ stojí v dopise absolventky Zuzany Valentové, k níž se připojilo dalších sedm bývalých studentů VŠE.

Ministra školství Vladimíra Balaše požádali, aby se děním na přední české ekonomické škole zabýval prostřednictvím správní rady, jejíž členy po projednání s rektorem ministr jmenuje a odvolává.

„Z tohoto důvodu žádáme vás, pane ministře, abyste využil svou pravomoc a pověřil vámi jmenované členy Správní rady VŠE, aby projednali dlouhodobě nepřijatelné chování děkana Ševčíka a selhání vedení VŠE řešit tento společenský problém, podali podnět k jeho řešení a veřejně se vyjádřili k činnosti VŠE, jak to Správní radě VŠE ukládá zákon,“ stojí v dopise, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Ministr školství Balaš na dotaz redakce uvedl, že se Ševčíkovým případem začne zabývat. „Určitě se budeme snažit na věc upozornit, systémová změna je ale možná pouze přes novelu vysokoškolského zákona,“ napsal ministr Seznam Zprávám. Dodal, že systémovou změnou má na mysli rozsah pravomocí rektora, akademických senátů fakulty a rovněž i univerzity jako celku.

Rektor Dvořák dopis neobdržel, je ale připravený svá stanoviska v dění kolem Ševčíka vysvětlovat. „Nechci upírat nikomu možnost obracet se na ministra s čímkoli, mám-li se k tomu vyjádřit, tak snad jen v tom smyslu, že bych možná doporučil seznámit se s rolí ministerstva a správní rady podle zákona o vysokých školách,“ sdělil Seznam Zprávám rektor Dvořák.

Ohrozil nestrannost školy

Loni na podzim se znovu jmenovaný děkan Národohospodářské fakulty Miroslav Ševčík objevil na protivládních demonstracích po boku několika figur spojených s tuzemskou dezinformační scénou – například Ladislavem Vrabelem – coby podporovatel iniciativy Česká republika na 1. místě.

Ševčík tehdy na dotazy, proč dané uskupení podpořil, neodpověděl. Stejně jako nyní, kdy se nevyjádřil k otázkám na dopis pro ministra a Správní radu VŠE.

Ševčíkovým chováním na loňských zářijových demonstracích se zabývaly univerzitní orgány. Rektor Dvořák uvedl, že Ševčíkovo vystoupení na demonstraci na začátku září nebylo v souladu s morálně-etickými principy školy. Rektor Ševčíkovi své výhrady sdělil a svolal mimořádné jednání Akademického senátu Národohospodářské fakulty, který do funkce Ševčíka na jaře zvolil. Senátoři se ale za Ševčíka postavili. Rektor nejmenoval děkana do Vědecké rady VŠE ani do Rady pro vnitřní hodnocení.

Absolventi však v dopise pro ministra nepovažují kroky vedení školy vůči Ševčíkovi za dostatečné. „Je nepřípustné, aby děkan fakulty veřejné vysoké školy opakovaně jednal v rozporu s vysokoškolským zákonem a veřejná vysoká škola v pozici zaměstnavatele neučinila nic, aby takovému pohoršujícímu jednání zabránila, navíc aby je exemplárně neřešila,“ vadí bývalým studentům.

Vadí jim i to, jak Ševčík před volbami v roce 2021 agitoval za sebe a politickou stranu, za kterou kandidoval do Poslanecké sněmovny, na což loni upozornily Seznam Zprávy.

Foto: Seznam Zprávy

Print screen Ševčíkova e-mailu, který před volbami dorazil do schránky bývalým studentům či spolupracovníkům.

„Docent Ševčík jedná rovněž v rozporu s Etickým kodexem VŠE v Praze, který uvádí, že vedoucí pracovník VŠE nevyvíjí politickou aktivitu, která by ohrožovala politickou nezávislost školy a fakulty, zdrží se takového jednání, které by mohlo ohrozit důvěru v jejich nestrannost,“ píší nespokojení absolventi.

Jedním z nich je i Lukáš Řezníček, jemuž vadí, jak se kvůli Ševčíkovi hovoří o VŠE ve veřejném prostoru.

„Jako absolventu, který – si dovolím tvrdit – je úspěšný na trhu práce i díky velmi dobrým znalostem získaným na NF VŠE, mi je líto, že široké společnosti je NF VŠE prezentována jako fakulta s problematickým až kontroverzním vedením, které s principy univerzity, její vizí, integritou a etickými kodexem nemá nic společného,“ napsal Řezníček Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované