Hlavní obsah

Dezinformátora a antivaxera soud poslal kvůli násilnostem do vězení

Foto: YouTube.com/ KBV-CZ MEDIA, Seznam Zprávy

Jiří Kumbera (uprostřed) na jedné z protivládních demonstrací v Praze na Václavském náměstí.

Reklama

Nechtěl si nasadit roušku a napadl ostrahu supermarketu. V případě Jiřího Kumbery, který je jednou z postav dezinformační scény, padl rozsudek. Soud ho poslal na rok a půl do vězení.

Článek

Rozhodnutí Okresního soudu v Ústí nad Orlicí není pravomocné. Jiří Kumbera, odpůrce proticovidových opatření, který v minulosti vystupoval na protivládních demonstracích, se proti němu na místě odvolal.

„Ta věc byla odsouzena v souladu s obžalobou. Zatím nepravomocně. Byl stíhán pro výtržnictví a ublížení na zdraví,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Okresního soudu v Ústí nad Orlicí Jiří Procházka.

Jiří Kumbera je už od loňského října ve vazbě, protože „se v přípravném řízení skrýval, aby se vyhnul trestnímu stíhání“ a podle soudu panovala obava, že tak bude činit i nadále.

Případ Jiřího Kumbery je další z řady kauz dezinformátorů, které v posledním roce řeší česká policie a soudy. Jde o lidi šířící na sociálních sítích nebo na demonstracích lživé informace. V období covidu například na téma očkování, teď jde často o zprávy, jež zároveň do světa posílá ruská propaganda. Delikty, za které v posledních měsících padly rozsudky, se týkají nejen třeba šíření poplašné zprávy, ale také výzev k násilí či jako v případě Jiřího Kumbery přímo násilností.

Útok na policistu

Před soudem v Ústí nad Orlicí se Kumbera ocitl kvůli incidentu, který se odehrál předloni na jaře v Kauflandu v České Třebové. Antivaxer a odpůrce vládních opatření proti covidu-19 neposlechl výzvu ostrahy, aby si nasadil roušku a po verbální roztržce člena ochranky napadl.

Osmnáctiměsíční nepodmíněný trest, který mu soud vyměřil, je ale souhrnný. To znamená, že se mu do něj započítal ještě další trest. Jde o případ, který loni řešil Obvodní soud pro Prahu 1. Kumbera byl pravomocně odsouzen kvůli potyčce s policistou při jedné z demonstrací.

„Odsouzený J. K. napadl v průběhu demonstrace příslušníka Policie ČR, za což byl uznán vinným přečinem násilí proti úřední osobě,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová. Kumbera v tomto případě dostal tříměsíční trest s podmíněným odkladem na zkušební dobu v trvání čtrnácti měsíců.

Soud nechce k případu uvádět bližší podrobnosti. Podle videa, které Kumbera sdílel na svém facebookovým profilu, ho policie zatkla loni v únoru na demonstraci, na které lidé na Malostranském náměstí v Praze protestovali proti novele pandemického zákona. Policie tehdy informovala o tom, že zadržela šest účastníků protestu, kteří útočili na policisty.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jiří Kumbera (vpravo) na demonstraci proti novele pandemického zákona, na které ho policie zadržela.

Seznam Zprávy kontaktovaly i obhájce Jiřího Kumbery, kterým je advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl. Telefon ale nezvedal a na SMS zprávu neodpověděl.

„Každé chování má své následky!“

Jiří Kumbera podle svých slov od dvanácti let věří v konspirační teorii o takzvaném Novém světovém řádu. V době covidu na protivládních demonstracích i přímo vystupoval. Zároveň natáčel pro své příznivce videa a zveřejňoval je na facebooku, kde má dva tisíce přátel. Vyzýval v nich například k účasti na demonstracích proti covidovým opatřením.

„Dost bylo nějakého mírumilovného jednání. Teď je čas konat! Zítra si pojďme vzít náš stát zpátky,“ apeloval na své příznivce předloni v červenci. „Nechci, abychom se dostali do fáze, kdy nám skutečně budou tyto vakcíny nutit, abychom tady pochcípali,“ vysvětloval ve videopříspěvku.

Na facebooku se vyjadřoval i k útoku na příslušníka ochranky Kauflandu v České Třebové, za který ho tento týden orlickoústecký soud nepravomocně odsoudil. Situaci vylíčil tak, že mu „ruply nervy“. Podle něj ho zaměstnanec supermarketu nejprve „slovně napadl“ kvůli tomu, že neměl zakrytá ústa. Kumbera tvrdí, že se mu snažil „oponovat paragrafy“, a když se ho chtěl člen ochranky vyvést, dvakrát jeho snaze zabránil, na potřetí se „začal bránit“ a dal mu pěstí. „Ano, ochranka uspána, okamžitě nateklé oko a i nějaká krev na zemi,“ popsal Kumbera výsledek napadení.

Kumbera v příspěvku tehdy nastínil i svůj plán, že podá na zaměstnance ostrahy trestní oznámení za „útisk, diskriminaci a fyzické napadání“. Podle něj bylo takové chování ochranky z právního hlediska nepřípustné. „Výsledek celé roztržky mne opravdu mrzí, ale jak říkám: Každé chování má své následky!!!“

Dezinformátoři před soudem

V posledním roce se před soudem ocitlo několik známých tváří, které jsou považované za dezinformátory.

Tři dny před Vánocemi odvolací Krajský soud v Praze vynesl verdikt nad Patrikem Tušlem a Tomášem Čermákem. Kvůli videu, které zveřejnili na sociální síti a ve kterém vyzývali k odporu proti Ukrajincům, je shledal vinnými za trestný čin hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a také za podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Tušl dostal desetiměsíční nepodmíněný trest, Čermák desetiměsíční podmínku s odkladem na dva roky.

Tento týden padlo pravomocné rozhodnutí i v případu dezinformátorky a bývalé reportérky TV Nova Jany Peterkové. Musí zaplatit čtvrt milionu korun za to, že ve videích, které zveřejňovala na sociálních sítích, šířila lži o úmrtích seniorů po očkování vakcínou proti koronaviru.

Trestních stíhání kvůli poplašné zprávě evidovala policie v loňském roce 86. S dvouletou podmínkou za tento trestný čin odešel na začátku loňského prosince od soudu i exposlanec Lubomír Volný. Kvůli tomuto textu, který předloni zveřejnil na sociálních sítích: „Podle mých informací se připravuje plán na diskreditaci Ivermektinu pomocí úmrtí (tedy vraždy) několika pacientů, kteří jej budou užívat.“

Volný se proti rozsudku odvolal. Kauzou se tedy bude zabývat druhá instance.

Reklama

Doporučované