Hlavní obsah

Éra lháře Zítka končí. Jde po něm policie i věřitelé a je odříznutý od peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook Pavla Zítka

V poslední době jede Zítko ruskou propagandu - například o dětech držených v Černobylu, kterým Ukrajinci odebírají orgány. A popírá rovněž existenci České republiky.

Reklama

aktualizováno •

Známý dezinformátor Pavel Zítko se nedostavil k soudu. Policie po něm vyhlásila pátrání. A také Seznam Zprávy zjišťovaly, kde se schovává muž, jenž se „proslavil“ třeba tvrzením, že ve vakcínách proti covidu je virus HIV.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Minulý týden se Pavel Zítko vyhnul soudnímu líčení, načež byl umístěn do databáze hledaných osob. Na adresách s ním spojených ho zatím policie nehledala.

Trvalým bydlištěm Pavla Zítka je historický dům v centru Kadaně, který už před časem skončil v exekučním řízení a pozemek procházel dražbou. Nakonec ale zůstal ve vlastnictví Zítka. Třípatrový dům je kulturní památkou a Zítko v něm provozoval hospodu U svaté brány, která byla před lety uzavřena.

Věci nejsou tak, jak vypadají, tvrdí Zítko

„Zítka už jsme tady dlouho neviděli, ale jeho manželka a dcera v domě bydlí,“ zmínila se místní prodavačka pro Seznam Zprávy. Podle sousedů se na adrese v Kadani Zítko neukrývá, ani se u Zítků doma zatím neobjevila policie.

Podle pátrání Seznam Zpráv jsou se jménem Pavla Zítka spojovány i tři adresy v Praze. Na Vinohradech sídlí jeho organizace Srdcem pro vlast. „Zítko si sem občas chodil vyzvednout poštu, “ zmínil se recepční komplexu a dodal: „Za tři měsíce, co jsem tady, tu policie nebyla.“ Na vinohradskou adresu Zítkovi stále chodí balíčky.

Firma Tycoon 69, jejímž jednatelem je právě Pavel Zítko, sídlí na pražském Chodově. V malém domku je zaregistrovaných přes třicet dalších firem, přičemž Zítko se tu prakticky nikdy vyskytuje.

O Zítkovi a jeho upadající partě

Poslední Zítkova stopa končí v Karlíně, kde údajně sídlí firma eMEDIC Development. Ta se před časem přestěhovala neznámo kam.

Zítko: Obchodník a dezinformátor

Osmapadesátiletý Zítko v rozhovoru pro Deník N popsal, že vystudoval tělocvik, němčinu a češtinu, ale jako učitel nikdy nepracoval. Označil se za marketéra.

„Člověk, který vysvětluje lidem, že to, co je kolem nás, není tak, jak to na první pohled vypadá,“ popsal sám sebe Zítko.

V obecnou známost vzešel během pandemie covidu, když prostřednictvím sociálních sítí šířil nejrůznější hoaxy a dezinformace. Zřejmě proto nyní čelí obžalobě z trestného činu šíření poplašné zprávy.

Desetitisícům fanoušků Zítko ve videích na facebooku mimo jiné tvrdil, že proticovidové vakcíny obsahují virus HIV nebo smrtelnou dávku pro pět procent lidí. V jeho videích se ale objevuje i chemtrails nebo voda z vodovodu poškozující podle něj DNA.

K tomu postupně začal přimíchávat ruskou propagandu - například o dětech držených v Černobylu, kterým Ukrajinci odebírají orgány - a popírání legitimity České republiky jako státu.

Kouzelný fén a neexistující kryptoměna

Ruku v ruce s tím šel Zítkův byznys. Svým fanouškům začal prodávat například fény za 10 tisíc korun, které z obyčejné vody udělají vodu „studánkovou“.

Pavel Zítko dodnes drží pětinový podíl ve společnosti eMEDIC Development, která v době covidové pandemie mimo jiné zajišťovala testy na covid. Svým fanouškům rozpor nedávno vysvětlil jednoduše - prý sice chtěl svůj podíl ve firmě eMEDIC prodat, když většinový vlastník proti jeho vůli testování spustil, ale obstavil mu ho exekutor, takže s ním nemohl nakládat.

Zítko se ale pokoušel prorazit i s jiným druhem podnikání - před dvěma lety mimo jiné vystoupil v soutěži start-upů Angel Pitch Night, kde investorům jako podnikatel představil údajný platební systém Flaim Pay. Za tím stála dubajská firma EQ Group, která se lidem pokoušela prodat své rizikové kryptoměny. Firma na dotaz reportérů tehdy potvrdila, že se Zítkem skutečně spolupracuje, ale jakou má Zítko z prodejů provizi, nespecifikovala. Neexistující kryptoměnu se Zítko pokoušel prodávat už v roce 2019.

Prezidentský účet proti exekucím

Přes všechno svoje podnikání se Zítko začal utápět v dluzích. Podle informací z veřejných rejstříků se nejméně od roku 2016 potýká s exekucemi a momentálně od něj exekutoři vymáhají více než šest milionů korun.

Peníze od svých podporovatelů Zítko sbírá hlavně na transparentní účet spolku Srdcem pro vlast, který ovládá. Vyhne se tak exekutorovi, který po něm vymáhá miliony korun. Ve sběru peněz byl úspěšný - dokázal nasbírat i statisíce korun.

Peníze pak po desítkách tisíc vybíral z bankomatů či za ně tankoval do svého vozu Lexus v prodejní ceně dvou milionů korun, který ale - opět kvůli exekutorovi - nemá napsaný na sebe. Nyní má tento příliv peněz zkomplikovaný - policie by podle výběru či plateb kartou zjistila, kde se pohybuje.

Transparentní účet měl oficiálně sloužit ke kampani v prezidentských volbách, souboje o prezidentské křeslo se ale Zítko nakonec nezúčastnil. Místo potřebných 50 000 podpisů totiž Ministerstvu vnitra předložil pouze 15 589, z nichž čtyři stovky byly na první pohled neplatné. Přesto lidé Zítkovi na jeho „transparentní“ účet dál posílali peníze, a to i dlouho po skončení prezidentské volby. Naposledy 10. dubna 2024 mu jeho fanynka poslala 1000 korun.

Na sítích je Zítko dál aktivní

Loni v říjnu Zítka zastavila silniční kontrola kvůli překročení povolené rychlosti. Hlídka na místě zjistila, že je podezřelý z trestného činu a státní zástupce dal souhlas s jeho zadržením kvůli tomu, že se opakovaně nedostavil k podání vysvětlení. Po výslechu byl Zítko propuštěn.

Na konci října policie obvinila několik lidí včetně Zítka kvůli incidentu u soudu s bývalou novinářkou Janou Peterkovou, souzenou kvůli šíření poplašné zprávy. Její podporovatelé v květnu 2023 napadli justiční stráž, vysadili dveře a na chodbě skandovali hesla o gestapu a fašistickém státu.

Podobné incidenty musela justiční stráž řešit i 19. dubna 2024 u soudu, ke kterému byl předvolán jako obžalovaný sám Zítko. K soudu ale nedorazil a policie po něm následně vyhlásila pátrání.

Video z dočasného zadržení Pavla Zítka.Video: twitter/Poslední skaut

Účty na sociálních sítích spojené se Zítkovým jménem byly až do oznámení o vyhlášení pátrání dál aktivní. Témata zůstávají stejná - konspirační teorie o vakcínách a Ukrajině.

Naposledy v úterý zveřejnil telegramový účet „Pavel Zítko EXTRA“ příspěvek zaměřený proti povinným očkováním. Ve středu zveřejnil facebookový účet „Pavel Zítko - Prezident 2023“ video, na kterém Zítko promlouvá ke svým fanouškům. V popisku se mimo jiné píše: „Kdo z vás vnímá činnost pár samozvolených, kteří nás svým vyzbrojováním modro-žlutého nacistického hnízda ženou do konfliktu, o který NIKDO normální nestojí?“

S přispěním Lukáše Valáška.

Aktualizovali jsme o videozáznam z dočasného říjnového zadržení Pavla Zítka.

Reklama

Doporučované