Hlavní obsah

Komentář: Velcí čeští lháři končí s ostudou. Vstanou noví pokrytci

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Léta trvající show Jany Peterkové končí. Snímek je ze soudního přelíčení s Patrikem Tušlem a Tomášem Čermákem, které se snažila přerušit.

Reklama

Pavel Zítko, Jana Peterková, Rudolf Vávra a další přední čeští konspirátoři a dezinformátoři se definitivně znemožnili. Vrcholem byla bitka živě přenášená na internet. Otázkou je, kdo je nahradí. A zda jsou Češi ostražitější.

Článek

Nejhlasitější a patrně i nejvlivnější dezinformační a konspirační skupina Česka v těchto dnech imploduje.

Lidé jako Pavel Zítko, Jana Peterková, Rudolf Vávra, Libor Malý nebo manželé Maruškovi se dostali do komplikované pře, která vyvrcholila o víkendu vpravdě komickou pranicí na takzvaném Sněmu lidu Československého v Bruntále. Na akci, za níž stojí Zítko, muž, který se loni neúspěšně pokusil kandidovat na prezidenta. Neuspěl proto, že lhal. Tvrdil, že má potřebných 50 tisíc podpisů podporovatelů, ačkoli jich Ministerstvu vnitra odevzdal jen 15 tisíc.

Od lidí každopádně vybral na svou kampaň víc než půl milionu korun. Peníze, jak napsal Deník N, využil čistě pro osobní potřebu. Seznam Zprávy zase upozornily na fakt, že je policií stíhán pro podezření ze zpronevěry.

Čímž výpis jeho průšvihů zdaleka nekončí, jak si řekneme za moment.

Teď si vedle podpory Putina staví kariéru na myšlenkové konstrukci, podle níž Česká republika neexistuje. Že prý jde o „korporátní společnost“, jejímiž „firemními zákony“ se není třeba řídit. O sobě a svých soudruzích, tesknících po časech Sovětského svazu, mluví jako o Čechoslovácích.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pavel Zítko, proruský dezinformátor podezřelý ze zpronevěry, proti němuž se nyní obracejí i poslední fanoušci.

Donedávna byl Zítko jednou z vůdčích figur party výše jmenovaných manipulátorů. Většina se jich proslavila už za covidu. Popírali existenci viru, odmítali roušky, očkování i testování. Vyzývali k nedodržování protipandemických opatření. S kamarády, z nichž někteří už dnes sedí ve vězení za násilnou trestnou činnost, pořádali hony na lékařské autority a politiky.

Na covidu se rozhodla vydělat například i Jana Peterková. Hodlala jít olizovat kliky do motolské nemocnice, aby dokázala, že je koronavirus podvod. Blouznila, že v nemocnicích za úplatu leží zdraví lidé předstírající nákazu. Halucinovala o drastických vyšetřeních dětí a hromadných úmrtích po očkování. Načež dostala pokutu a za šíření poplašné zprávy byla odsouzena k dvouleté podmínce s odkladem na tři roky.

Během líčení vyhecovala své stoupence na hranu příčetnosti. Vylomili dveře jednací síně a museli být justiční stráží pacifikováni slznými spreji. Týden poté se znovu objevila na televizních obrazovkách a ve videích zpravodajských serverů. Roztleskávala nepokoje v soudních budovách, kde se konaly procesy s Patrikem TušlemTomášem Čermákem. Oba v době vrcholící covidové pandemie pronásledovali například šéfa České lékařské komory Milana Kubka.

Motiv Peterkové byl a je zřetelný. Čím víc pozornosti získá, čím víc lidí přiláká na svůj facebook, kde zveřejňuje číslo bankovního účtu s prosbami o pomoc. Tím si vydělává na živobytí.

Bohužel pro ni tato strategie začala v posledních týdnech selhávat. Její profil – zjevně po excesech, jež předvedla – paradoxně obsadili lidé, kteří ji nesnášejí.

Peterková se ocitla ve vleklé defenzivě. Je nevybíravě „hejtována“, což, mezi námi, není nic k obdivování. Maže jeden příspěvek za druhým. Proto možná ta nervozita a hysterie, která v důsledku vede k aktuálnímu kolapsu hlavní dezinformační scény.

Se Zítkem byla přitom donedávna spřízněná duše. Nyní jsou z nich rivalové.

Nejde ale jen o Janu Peterkovou. Po nepřehledných mocenských soubojích uvnitř tohoto prolhaného kolektivu se k Zítkovi, jemuž mimochodem za oslavování ruského vraždění hrozí pět let, obrátily zády i další figury.

Jako třeba Malý, který jede od začátku invaze putinovskou linku a číslo svého účtu si na facebooku pro jistotu vystavil rovnou jako klíčovou informaci o sobě. Nebo Vávra, jenž je spolu s Peterkovou a Zítkem stíhán pro výtržnictví v soudních budovách.

Všechno vyvrcholilo na zmíněném sněmu Čechoslováků. V hlavní roli Rudolf Vávra. Pan inženýr, jak se rád nechává oslovovat. Za covidu vykládal o PCR testech, že jsou nástrojem státu „k získání vaší unikátní biorezonanční frekvence, aby vás mohly sítě 5G triangulovat a zaměřit“.

Na Zítkův sněm dorazil se suitou a megafonem. Cosi hulákal, načež byl kýmsi inzultován. Strhla se diletantská hospodská rvačka upomínající na slavná díla Josefa Lady.

Rvačka na sněmu Čechoslováků, která byla příslovečnou poslední kapkou pro mnoho někdejších stoupenců konspirátorů.Video: FB profil Československo

Soudě dle komentářů na sociálních sítích to byl i pro poslední vlajkonoše dezinformační scény moment, kdy si uvědomili, jaké frašky jsou účastni.

Sledovanost Zítka i Peterkové záhy klesla k nule. Zbylé publikum jim spílá do zrádců.

Pozorujeme, míním, zánik jednoho fenoménu. Od začátku bylo hlavním cílem konspirátorů prolhat se ke „slávě“, ale hlavně k penězům.

Je jisté, že Zítka, Peterkovou a další zanedlouho nahradí noví pokrytci.

Leč troufám si doufat, že i část české společnosti náchylná k dezinformacím našla v konečném fiasku zítkovců ponaučení. A že alespoň nenaletí takto prvoplánovým ničemům.

Reklama

Doporučované