Hlavní obsah

Hrad zapřel firmu proti odposlechům. Nic jsem neobjednal, tvrdí Nejedlý

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Martin Nejedlý.

Reklama

Prezidentská kancelář odmítá vysvětlit, kdo platil firmu 3D security, která na Hradě prováděla prohlídky proti štěnicím. V registru smluv totiž žádná smlouva k nalezení není.

Článek

Prezidentský poradce Martin Nejedlý popírá, že má něco společného s údajným působením soukromé bezpečnostní agentury na Pražském hradě.

Zvolený prezident Petr Pavel krátce po volbách prohlásil, že tato soukromá firma má v éře končícího Miloše Zemana neomezený přístup do prezidentské kanceláře. A že tam mohla instalovat odposlechy nebo provádět takzvané bezpečnostní prohlídky. Tedy naopak hledat skryté mikrofony.

Prezidentská kancelář to sice popřela, ale její prohlášení je sepsané tak, že nevylučuje, že bezpečnostní agenturu s názvem 3D security najímal někdo ze Zemanova okolí – za své soukromé peníze. A v té souvislosti se začalo spekulovat o poradci Nejedlém.

„Není to pravda. Přece já nejsem člověk, který by měl ve své kompetenci objednávat nějakou agenturu,“ odpověděl Nejedlý v rozhovoru pro Seznam Zprávy na otázku, jestli služby bezpečnostní agentury platil.

Na další dotaz, jestli tedy bezpečnostní firma na Hradě pracovala a zda to mělo souvislost s odposlechy, Nejedlý prohlásil: „Díky tomu mandátu, který mi prezident dal, se pohybuju v nějakých prostorech nekrásnějšího místa na světě, což je Pražský hrad. Ale kdo se pohybuje v jiných prostorech, to nevím. A rozhodně nechci komentovat další věci o tom, že se nese spekulace: za všechno může Nejedlý, Nejedlý zaplatil, Nejedlý udělal, Nejedlý je proruský agent.“

Zvolený prezident Pavel před týdnem pro Respekt řekl, že „na Hradě teď funguje soukromá bezpečnostní agentura, která má přístup téměř neomezený ke všemu a nepodléhá policejní kontrole.“ Uvedl to krátce poté, co se setkal s Michalem Koudelkou, ředitelem Bezpečnostní informační služby.

Pavel přímo zmínil, že se jedná o firmu 3D security. „Ano, mám i takovou obavu,“ odpověděl Pavel na otázku, jestli si myslí, že na Hradě mohou být namontovaná odposlouchávací zařízení této firmy.

Mluvčí Ovčáček nemluví

Kancelář prezidenta republiky na to na webu reagovala písemným prohlášením. V kostce v něm tvrdí, že Hrad ze svého rozpočtu tuto agenturu rozhodně neplatil (což potvrzuje také pohled do oficiálního registru smluv – 3D security v něm takový kontrakt zanesený nemá). A že žádná bezpečnostní firma neměla neomezený přístup do těch místností na Hradě a na zámku v Lánech, kde se pohybuje prezident, a které nejsou běžně přístupné.

Reakce Hradu na výrok Petra Pavla

Obranně technické prohlídky proti nelegálním odposlechům jsou standardním technickým prostředkem k zajištění bezpečnosti. Kancelář prezidenta republiky však v této věci nikdy nenajímala a z veřejných peněz neplatila soukromou bezpečnostní agenturu.

Také do prostor užívaných prezidentem republiky a dalších prostor na Pražském hradě a zámku Lány, kam nemají přístup běžné návštěvy, včetně režimových místností pro nakládání s utajovanými informacemi, nemá a nikdy neměla přístup žádná soukromá bezpečnostní agentura.

Kancelář prezidenta republiky se při provádění obranně technických prohlídek spoléhá na technické kapacity ÚOP Policie ČR. V minulosti také Kancelář prezidenta republiky na žádost prezidenta republiky poptávala prohlídky proti odposlechům u Bezpečnostní informační služby.

Tato praxe byla přerušena v okamžiku, kdy prezident republiky obdržel informaci o tom, že v době, kdy na jeho žádost BIS provádí obranně technické prohlídky proti odposlechům na Pražském hradě, zároveň sama Pražský hrad odposlouchává. Aniž by o tom hlavu státu informovala, v souladu se zákonem i základními pravidly slušnosti.

Zdroj: Hrad.cz

Jenže tato reakce nevysvětluje, jestli si firmu 3D security nemohl najmout někdo mimo běžné postupy – to znamená třeba za vlastní peníze. A zda bezpečnostní prohlídky proti odposlechům neprobíhaly v jiných částech areálů, než které užívá Zeman. Například v kancelářích úředníků, kteří přišli do styku s citlivými interními informacemi.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček tyhle nejasnosti nevysvětlil, od minulého pondělí neodpověděl – ani přes urgence – na e-mail s otázkami (napřímo přes telefonický hovor Ovčáček nekomunikuje už vůbec).

Všichni tvrdí: Nic nevíme

Deník N minulý týden zjistil, že agenturu 3D security, která se zaměřuje právě na prohlídky proti odposlechům a patří dvěma bývalým policistům, naposledy prohlížela kanceláře v polovině ledna. Šlo mimo jiné o místnosti, kde pracují vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář a neplacený prezidentův poradce Nejedlý.

Podle informací Deníku N firmu po Hradě provázel šéf bezpečnostního odboru Jan Novák.

„Bohužel komunikace se Seznamem skončila,“ odepsal kancléř Mynář na žádost Seznam Zpráv o vyjádření k financování služeb 3D security. Narážel na reportáž Seznam Zpráv, že si Mynář vypůjčil hradní party stan a používal ho v lyžařském areálu v domovských Osvětimanech na Moravě.

„Služby komerčního subjektu jsem neobjednával, nehradil ani neprobíhaly v prostorách, které užívám,“ reagoval šéf bezpečnosti Novák.

O práci v prezidentské úřadovně nechtějí mluvit ani majitelé 3D security, firmy, založené v roce 2015. Jejím většinovým majitelem je David Kouřim, někdejší příslušník Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Podle informací Seznam Zpráv, ověřených u bezpečnostních expertů, je Kouřim ve svém oboru špičkou.

Firma neuvádí na webu telefony, na zaslaný e-mail nikdo neodpověděl. Společnost sídlí v moderním bytovém domě v pražských Holešovicích, kde však uvedené jméno na zvoncích nemá.

Reklama

Doporučované