Hlavní obsah

Hokejový boss s Redlem na Mauriciu. „Řešili jsme golf, ne zakázky,“ říká Dědek

Foto: Archiv Seznam Zpráv., Seznam Zprávy

Zlínský podnikatel Michal Redl (vlevo) a vrchlabský miliardář Petr Dědek na dovolené na Mauriciu.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že miliardář a majitel pardubického hokeje Petr Dědek byl v kontaktu s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Dědkova firma se účastnila tendru, jehož příprava odstartovala pátrání detektivů v kauze Dozimetr.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Miliardář Petr Dědek hlásá boj za očistu českého hokeje. Majitel hokejového klubu Dynamo Pardubice kritizuje bývalé vedení za netransparentní hospodaření a vyzývá k rezignaci členy výkonného výboru Českého hokeje spojené s minulostí.

Na „mimohokejovém“ poli se podnikatel ve stavebnictví, realitách či logistice vypracoval do elitních pater českého byznysu. Je předním golfovým promotérem a v uplynulých letech patřil ke sponzorům hnutí ANO.

To vše mu poskytuje příležitosti potkávat se s vlivnými postavami politicko-podnikatelské scény. A na jednu takovou nyní Seznam Zprávy narazily.

Jak ukazuje získaný snímek, Dědek se potkával s nyní trestně stíhaným lobbistou a ústřední figurou kauzy Dozimetr Michalem Redlem, který býval spolupracovníkem uprchlého šíbra Radovana Krejčíře. Redl je obviněný mimo jiné za manipulace se zakázkami v pražském dopravním podniku.

Právě tam se, jak Seznam Zprávy zjistily, Dědkova firma hlásila ve výběrovém řízení na stavbu vozovny v Hloubětíně za 1,6 miliardy korun.

Ve sdružení s dceřinou firmou Metrostavu a firmy Monzas skončila Dědkova společnost D&D Elektromont - dle vyjádření dopravního podniku - na druhém místě, zakázku získalo uskupení francouzské společnosti VCES a firmy Chládek a Tintěra, Pardubice.

„Dopravní podnik vysoutěžil zhotovitele o téměř čtvrt miliardy (246 milionů) korun levněji, než předpokládal projekt,“ uvedl vedoucí odboru komunikace dopravního podniku Daniel Šabík.

Vánoce na Mauriciu

Policie v létě roku 2019 pojala podezření, zda příprava výběrového řízení na vozovnu v Hloubětíně není manipulovaná. Detektivové zjistili, že jeden z uchazečů (ve výběrovém řízení nakonec skončil až na nižších pozicích) se dostal k interním dokumentům dopravního podniku, čímž se dle policie mohl dostat do výhody oproti ostatním zájemcům.

Jak vyplývá z textu o zahájení stíhání lobbisty Redla a spol., tato „hloubětínská“ zakázka stála na samém počátku pátrání policistů v kauze Dozimetr.

Podnikatel Dědek zdůrazňuje, že s Redlem, který je dle soudů kvůli duševní nemoci částečně nesvéprávný, se coby milovník golfu zná z „greenu“, nikoliv obchodně.

Již zmíněná fotografie zachycuje oba muže na ostrově Mauricius v Indickém oceánu, snímek měl být pořízený koncem roku 2019 (na fotografii jsou další dva muži, pro tento příběh však z hlediska veřejného zájmu nejsou jejich jména důležitá).

„Jo, tam jsme se viděli. Mám tam dům a on tam v určité období jezdil, takže ano, tam jsme se také viděli. Viděli jsme se v uplynulých letech dvakrát třikrát. On tam jezdil se svými kamarády. Známe se z golfu, obchody jsme spolu nedělali,“ řekl podnikatel Dědek Seznam Zprávám.

Odmítl, že by s lobbistou Redlem, který kvůli manipulacím se zakázkami dopravního podniku strávil několik měsíců ve vazbě, hovořil o zakázce na výstavbu hloubětínské vozovny.

„Určitě jsme se o tom nebavili. Když jsme se viděli s Redlem, bylo to staršího data. Naše firma byla jen minoritním členem sdružení, vůbec jsem o zakázce nejednal,“ dodal majitel hokejového klubu Dynamo Pardubice, který minulý týden vypadl v semifinále play-off extraligy.

Na okolnosti setkání se redakce chtěla zeptat i Redla, ten však na zaslané dotazy nereagoval.

Jak vyplývá z vyhledávání v Hlídači smluv, Dědkovy firmy se veřejných soutěží skoro neúčastní. Účast v tendru dopravního podniku prý byla jednou z mála výjimek. „Vůbec státní zakázky neřešíme. Šli jsme ve sdružení s Metrostavem, byli jsme minoritní člen. Uměli jsme odborné věci, které děláme. Dáváte dohromady něco, co se stalo náhodou,“ dodal Dědek.

„Na rozdíl od zástupců médií nemáme k dispozici texty z vyšetřovacího spisu v probíhajícím vyšetřování. Vedení dopravního podniku dalo vyšetřovatelům závazek mlčenlivosti po dobu vyšetřování případu a poskytování maximální součinnosti vyšetřovatelům. Jednotlivé útržky z vyšetřovacího spisu proto do uzavření vyšetřování nebudeme komentovat,“ uvedl k případu šéf komunikace dopravního podniku Šabík.

Hráč z Vrchlabí

Podnikatel Petr Dědek, kterému podle časopisu Forbes patří 38. místo mezi nejbohatšími Čechy, byl činný i v politice. V první dekádě milénia působil ve Vrchlabí jako zastupitel a radní za ODS. V roce 2010 pak neúspěšně kandidoval v krkonošském městě za hnutí STAN, respektive v roce 2014 za lidovce.

Dle databáze Hlídač státu sponzoroval v letech 2015 až 2018 hnutí ANO. Na otázky, proč podporoval Andreje Babiše, nechtěl odpovídat. „Proč se mě na takové věci ptáte, to je historie. Na to vám nebudu odpovídat, do politiky se vracet nechystám. To je moje věc, koho sponzoruji, starejte se o sebe. Jestli jste si všiml, hodně podporuji sport,“ řekl Seznam Zprávám Dědek, který v minulém roce podporoval zvolení Aloise Hadamczika do čela hokejového svazu.

Starosta Vrchlabí a předseda senátorského klubu Starostů a nezávislých Jan Sobotka vzpomíná na Dědkovu éru na vrchlabské radnici rozporuplně. „Zanechal ve Vrchlabí neutrální stopu. V politice to zkusil, zjistil, že ho tu lidé neposlouchali jako třeba ve firmě. Jako mnozí jiní podnikatelé z politiky odešel a raději zůstal v pozadí,“ řekl senátor Seznam Zprávám.

Pozvedl podle něj například hokej, na který chodilo ve Vrchlabí až 1500 lidí, kteří na to dodnes vzpomínají. Hokej má ale podle starosty pro Dědka i mocenský aspekt. „Jednoznačně má rád vliv a moc. Jako jeden z motivů, proč koupil hokejový klub v Pardubicích, vidím snahu dostat se do první byznysové ligy. Stát se jedním z velkých hráčů,“ dodal šéf senátorského klubu Starostů a nezávislých.

Reklama

Doporučované