Hlavní obsah

První společná fotka Hlubučka a Redla z kauzy Dozimetr: pozdrav z pláže

Foto: Archiv Seznam Zpráv, Seznam Zprávy

Michal Redl (vlevo) s Petrem Hlubučkem (uprostřed) a jeho partnerem Jiřím Karvánkem na pláži u moře.

Reklama

Kauza Dozimetr v roce 2022 hýbala českou politikou a lze očekávat, že mluvit se o ní bude i v příštích měsících. Seznam Zprávy nyní získaly fotografii ukazující na propojení dvou klíčových postav celého případu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Korupční kauza Dozimetr se stala hlavním případem končícího roku 2022. Zapříčinila odchod člena vlády, smetla čelního funkcionáře vládního hnutí STAN, vyvolala jeho předčasný volební sněm a v důsledku měla vliv i na odvolání ředitele rozvědky. Lze navíc očekávat, že Dozimetr se v příštím roce rozroste do dalších větví.

V hlavní linii se pozornost vyšetřovatelů stočila na Dopravní podnik hlavního města Prahy, kde skupina obviněných podnikatelů a politiků v čele s exnáměstkem primátora Petrem Hlubučkem a lobbistou Michalem Redlem podle policie úplatně manipulovala se zakázkami.

O podobě kontaktů mezi někdejším šéfem pražské organizace STAN Hlubučkem a podnikatelem Redlem se dosud přesně nevědělo. Bývalý starosta je v posledním rozhovoru před svým červnovým zadržením popisoval jako v zásadě náhodné a společenské.

Seznam Zprávy nyní získaly první fotografii Hlubučka a Redla, ze které plyne, že jejich setkání se neodehrávala jen na oslavách či politických akcích, jak Hlubuček dříve tvrdil.

Foto: Archiv Seznam Zpráv, Seznam Zprávy

Michal Redl (vlevo) s Petrem Hlubučkem (uprostřed) a jeho partnerem Jiřím Karvánkem.

Kdy byla fotografie pořízena, není zcela jasné, i když snímek ukazuje, že mohlo jít o červenec roku 2020. Kde se trojice nacházela, není známo. Na otázky, jak se setkávali a zda společně jezdili na dovolenou k moři, které Seznam Zprávy obviněnému Hlubučkovi poslaly prostřednictvím jeho právního zástupce, dotyčný neodpověděl.

„Klientovi jsem doporučil, aby se k části vašich dotazů, které se týkají jiných spoluobviněných, nevyjadřoval s ohledem na běžící trestní řízení,“ napsal redakci Hlubučkův advokát Lukáš Trojan. Redl na dotaz nereagoval vůbec.

Jak letos v květnu Seznam Zprávy upozornily, Hlubuček spolu se svým partnerem a bývalým lysolajským zastupitelem za STAN Jiřím Karvánkem vlastnili byty ve městě Torremolinos na jihu Španělska nedaleko Málagy. Podle zdrojů redakce v oblasti často pobýval i Redl. Je tedy možné, že fotografie pochází právě z jihu Španělska.

Hlubuček kontakt s Redlem nezapíral. Dodával však, že s Redlem ho seznámil šéf pražské TOP 09. „Jiří Pospíšil s Jiřím Fremrem, pokud se nepletu, nás před posledními volbami seznámili. Ale zase víte co, to je tolik lidí, kolik potkáte,“ pronesl někdejší šéf lysolajské radnice v květnovém rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Potkávám se společensky se spoustou lidí. Pan Redl si vzal za manželku dceru mého kamaráda Viktora Furmana z GHC Genetics, se kterým jsme během covidové pandemie zachraňovali půl Prahy. Viktor měl 50. narozeniny, shodou okolností jsme se tam s Redlem potkali,“ popisoval v květnu Hlubuček.

Pospíšila tehdy Hlubučkovo vyjádření o seznámení s Redlem pobouřilo. Připustil, že se s Redlem v minulosti setkal na společenské akci, ale to prý bylo vše.

Vyšetřování stále pokračuje

Akci nazvanou Dozimetr spustili detektivové NCOZ v polovině června. Zasahovali na několika místech po republice, především však v Praze na magistrátu, v dopravním podniku, sídle VZP a také v Říčanech u Prahy v sídle středočeských silničářů. Na seznamu obviněných se objevilo třináct jmen.

Těsně před Vánoci přibylo jméno čtrnácté - kriminalista Karím Nemrah, bratr člena Redlovy skupiny Zakaríi Nemraha. Též obviněného. Podle zjištění Aktuálně.cz Karíma Nemraha vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinili ze tří trestných činů - zneužití pravomoci úřední osoby, z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Policista Nemrah měl podle vyšetřovatelů na žádost svého bratra lustrovat v neveřejném registru SPZ aut, která členům zločinecké skupiny přišla podezřelá. Báli se totiž, že je sleduje policie.

Pět ze skupiny obviněných policie v červnu začala stíhat vazebně. Michal Redl, exnáměstek pražského primátora a člen dozorčí rady dopravního podniku Petr Hlubuček, podnikatel Zakaría Nemrah a bývalý ekonomický náměstek a člen představenstva dopravního podniku Matej Augustín strávili ve věznici zhruba tři měsíce. Stejně tak i podnikatel Pavel Kos, který ale později nastoupil trest vězení kvůli jinému případu, v němž byl odsouzen za daňové podvody.

To, jakým způsobem měla skupina fungovat, policie popsala v usnesení o zahájení trestního stíhání, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

„Založili organizovanou zločineckou skupinu zaměřenou na trestnou činnost spočívající v dlouhodobém neoprávněném získávání peněžních prostředků od subjektů dodávajících DPP, a. s.,“ napsali policisté.

Vliv v dopravním podniku, jehož jediným akcionářem je hlavní město Praha, si měli zajistit díky lidem, které se jim podařilo prosadit do manažerských pozic. I ti figurují mezi obviněnými.

„Ovládli vybrané manažerské pozice, které v rámci DPP, a. s., umožňují kontrolovat procesy zadávání veřejných zakázek a plnění ze smluv na jejich základě uzavřených, na které dosadili osoby, jež, jsouce vedeny snahou o vlastní obohacení, se s cílem skupiny zcela identifikovaly,“ píše se v policejním usnesení.

A jak daleko se dostala policie po půl roce od obvinění? Obžaloby dosud nepadly, vyšetřování pokračuje.

„Probíhají úkony vyšetřování, při nichž policie zajišťuje důkazy,“ uvedla pro Seznam Zprávy pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová s tím, že případ nebude víc komentovat.

Slabé místo?

Bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček je v kauze Dozimetr jediným obviněným politikem. Podle policie se skupině právě díky jeho politickému vlivu dařilo obsazovat klíčové posty v dopravním podniku. Hlubuček za to měl dostávat podíly z úplatků. Bývalý pražský politik to ale vidí jinak.

„Já odmítám obvinění v kauze Dozimetr tak, jak jsou mi kladena za vinu, a jsem přesvědčen, že své jméno očistím,“ řekl na konci října v rozhovoru pro Rádio Zet Hlubuček.

Co na něj tedy detektivové NCOZ vlastně mají?

Zdůraznit je třeba jedno: Vyšetřovatelé Hlubučka nechytili s úplatkem, nemají natočené, jak si říká o peníze, ani nezadokumentovali, že ladí podmínky konkrétních dopravních zakázek tak, aby z nich bylo možné díky korupci odčerpat peníze. Nemají tedy tak jasný důkaz jako třeba v kauze Davida Ratha, kterého policie zadržela se sedmi miliony v krabici od vína.

Jak ukazuje neveřejný text usnesení o zahájení trestního stíhání a povolení k domovním prohlídkám, které Seznam Zprávy podrobně prostudovaly, policejní důkazy proti Hlubučkovi, jehož ostatní přezdívali „Slepičák“, jsou hlavně nepřímé.

Vycházejí zejména z odposlechů a pořízených nahrávek ostatních členů skupiny. Na jedné z nich například šéf a pokladník Redl, který měl přezdívku „Mišák“, vypisuje na tabletu sumy, přepočítává hotovost, ukládá si ji do peněženky a přitom říká: „Toto jsme dali Slepici, toto jsme nechali tady a to se pak rozčíslo, že?“

Jindy zase na odposlechu podle policistů z Redlových úst zaznívá: „Slepičákovi musíme dát aspoň 15 tisíc.“ Přičemž kriminalisté k tomu poznamenávají, že částka je v eurech.

Koho stála kauza funkci?

Aféra měla dopad i do nejvyšších pater politiky. Kabinet Petra Fialy kvůli tomu zažil horké léto. Kauza nejvíce zasáhla hnutí STAN. A to nejen kvůli obviněnému Petru Hlubučkovi.

Po odhalení, že měl kontakty s Michalem Redlem, pod tlakem opustil post ministra školství Petr Gazdík. A odešel i z funkce místopředsedy hnutí Starostové a nezávislí.

V policejním usnesení o zahájení trestního stíhání se skupinou kolem Redla zaznívá jeho jméno na třech místech. Policisté tam píší, že Redl s Gazdíkem se často spojovali prostřednictvím šifrované komunikace: „Zcela běžně komunikuje prostřednictvím mobilního telefonu s kryptografickou ochranou s místopředsedou hnutí STAN Mgr. Petrem Gazdíkem,“ píše se v policejním dokumentu.

A detektivové NCOZ v dokumentu zmiňují i to, že v e-mailové poště Michala Redla objevili komunikaci, která se týkala dovolené v rakouských Alpách v roce 2016. Měly na ni jet rodiny stíhaného Redla a Pavla Kose společně s rodinou Petra Gazdíka a jeho politickým kolegou Stanislavem Polčákem.

Petr Gazdík odstoupil z vlády v červnu s tím, že „stýkat se s Redlem byla chyba“. V písemném vyjádření tehdy napsal, že vinu cítí v tom, že byl příliš otevřený k některým lidem: „Necítím se vinen ani ve věcné, natož trestněprávní rovině, a znovu opakuji, že mé politické kroky ani rozhodování hnutí STAN nikdy neřídily paralelní struktury.“

Europoslanec Stanislav Polčák, kterého předseda STAN Vít Rakušan vyzval, že by měl též vyvodit politickou zodpovědnost, si jen pozastavil členství v hnutí. Post v Bruselu si ponechal.

Kauza se dotkla i strany TOP 09. Kvůli kontaktům s obviněnými rezignoval na funkci místostarosty Prahy 9 a člena dozorčí rady dopravního podniku Marek Doležal a vzdal se i místa na kandidátce pro komunální volby. Další člen TOP 09 Jiří Fremr, který byl zároveň poradcem šéfa pražské organizace strany Jiřího Pospíšila, ukončil své členství ve straně.

I jeho jméno figuruje v policejním dokumentu. Detektivové v něm popsali situaci z nahrávky, kterou pořídili před dvěma lety v jednom z konspiračních bytů Michala Redla. V uvolněné atmosféře při jednom z večírků, které pořádal Redl za přítomnosti Fremra, zazněl upravený text písně Colorado od skupiny Kabát: „Já ti říkám, Jirko, žádný strachy, když přijdem do Prahy, můžem krást.“

Aféře neuniklo ani opoziční hnutí ANO. Na funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny v září rezignovala Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Stalo se tak poté, co vyšlo najevo, že s přítelem svého manžela, nyní obviněným Zakaríou Nemrahem, měla bližší kontakty, než doposud uváděla. Nemrah byl jí a jejímu manželovi na svatbě za svědka a je rovněž kmotrem jejich dítěte.

Rakušan to ustál, Mlejnek ne

Ostré kritice byl podroben i samotný předseda hnutí STAN, vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan. Opozice ho vyzývala k rezignaci kvůli tomu, že do čela civilní rozvědky ÚZSI dosadil Petra Mlejnka. Seznam Zprávy v srpnu informovaly o tom, že Mlejnek minimálně od roku 2012 udržoval pravidelné kontakty s Michalem Redlem.

„Důvodem bylo, že jsem jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu. Žádnou zakázku jsem jeho prostřednictvím nezískal,“ uvedl v srpnu pro Seznam Zprávy Petr Mlejnek. Zlínský lobbista Redl, tehdy podle soudu nesvéprávný muž, ale legálně nemohl žádné zakázky zařídit ani zadávat.

Vít Rakušan se Mlejnka zastával s tím, že o jeho vazbě na Redla věděl, ale nevadí mu. Jednalo se podle něj o pracovní vztah.

„Na jeho vztazích nevidím nic, co by ho z jeho pozice mělo diskvalifikovat. Klíčové je pro mě rozhodnutí NBÚ, který ho prověřil na stupeň ‚tajné‘,“ bránil tehdy šéfa civilní rozvědky Rakušan.

Na konci srpna v situaci, kdy opozice mimo jiné i kvůli aféře kolem Mlejnka vyvolala jednání ve Sněmovně o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy, ovšem sám šéf ÚZSI oznámil rezignaci.

„Chtěl bych ocenit postoj Petra Mlejnka, který rezignaci i formuluje v tom smyslu, že nechtěl dál zatěžovat rozvědku celou kampaní, která kolem toho probíhá, a nejasnostmi, které se objevují,“ řekl tehdy premiér Petr Fiala.

Aktéři kauzy Dozimetr

  1. Michal Redl (48 let): Zlínský podnikatel, odsouzený v minulosti za podvody, spolupracovník Radovana Krejčíře. Jeho nástup do vězení odvrátil lékařský posudek, že je nesvéprávný. Od roku 2017 se pohybuje kolem politiků STAN. Podle policie hlava, či jedna z hlav skupiny. Policejní dokumenty hovoří o tom, že rozdával úkoly, rozděloval peníze z úplatků, plánoval machinace se zakázkami. Byl do poloviny září ve vazbě.
  2. Petr Hlubuček (48): Náměstek pražského primátora za STAN. Je obviněn kvůli úplatkům a  účasti na zločinecké skupině. Podle detektivů byl Hlubuček jedním ze zakladatelů skupiny, která systematicky vysávala mimo jiné zakázky Dopravního podniku hlavního města Prahy. Byl do konce srpna vyšetřován ve vazbě, podle zjištění Seznam Zpráv před zatýkáním odklonil svůj nemovitý majetek z dosahu policie.
  3. Pavel Kos (49): Podnikatel odsouzený v minulosti za daňové podvody, za které si teď odpykává pětiletý trest. Blízký přítel Michala Redla. Podle policie se podílel na machinacích se zakázkami a byl také u rozdělování peněz z úplatků. V době razie byl v zahraničí, po několika dnech se přihlásil policii, byl vyšetřován ve vazbě.
  4. Pavel Dovhomilja (41): Podnikatel v IT, přinejmenším v jednom případě podle detektivů domlouval pro celou skupinu úplatek za konkrétní IT zakázku dopravního podniku. V době policejního zátahu pobýval v Chorvatsku, odkud se však vrátil a převzal obvinění.
  5. Zakaría Nemrah (32): Podnikatel, podle policie se podílel na rozdělování peněz z úplatků. Zakaría Nemrah byl téměř tři měsíce vyšetřován ve vazbě.
  6. Matej Augustín (47): Člen představenstva dopravního podniku a ekonomický šéf. Redlova a Hlubučkova skupina ho podle vyšetřovatelů cíleně dosadila do vedení této městské společnosti, aby tam manipuloval se zakázkami a zajišťoval úplatky. Pak se s ním dělila. Policisté Augustína obvinili až s odstupem, protože v době hlavní akce pobýval s covidem na Slovensku. Soud ho pak také poslal do vazby, ze které byl propuštěn na konci srpna.
  7. Luděk Šteffel (49): Vedoucí jednotky informačních technologií dopravního podniku. Policie tvrdí, že spolu s dalšími obviněnými zasahoval do konkrétních zakázek, například souvisejících s provozem tramvají. Tak, aby z nich byly získány provize.
  8. Dalibor Kučera (35): Šéf právního odboru dopravního podniku. Podle policie se s dalšími obviněnými snažil změnit systém vymáhání dluhů za nezaplacené pokuty. Také aby exekutoři, které by pak podnik pověřil vymáháním, odváděli skupině bokem peníze.
  9. Martin Vejsada (51): Vedoucí odboru technické správy objektů dopravního podniku. Policisté zmapovali, že skupině kolem Redla oznamoval, jaké stamilionové zakázky podnik chystá a jak by je bylo možné zmanipulovat.
  10. Ivo Pitrman (51): Osobní řidič Michala Redla. A podle policie také poslíček a ochránce skupiny. V dokumentech policie uvádí, že chodil například do bank směňovat na eura peníze z úplatků. Nebo zajišťoval pravidelné prohlídky bytů a aut proti policejním odposlechům.
  11. Maroš Jančovič (44): Podnikatel v IT, jehož firma dodávala pro dopravní podnik. Detektivové tvrdí, že na něj Redl a spol. zatlačili, ať pravidelně posílá úplatky – jinak že kontrakt skončí. Jančovič se podvolil a získal díky tomu i další zakázky.
  12. Petr Adam (60): Obchodní zástupce firmy Komo-Com. Podle policie slíbil úplatek 500 tisíc Michalu Zděnkovi, členu dozorčí rady dopravního podniku, za zmanipulování půlmiliardové zakázky na pořízení kamer do metra. Zděnek ale nabídku ohlásil policii a spolupracoval s ní. Týden po razii zemřel, jeho tělo se našlo v sídle jeho firmy v pražských Stodůlkách. Policie prověřuje verzi, že šlo o sebevraždu.
  13. Jindřich Špringl (59): Podnikatel. V policejním obvinění stojí, že ovlivňoval zakázky na nový rádiový systém pražského dopravního podniku a na kamerový systém v metru.
  14. Karím Nemrah: nadporučík, postaven mimo službu, sloužil na hospodářské kriminálce na Obvodním ředitelství Praha III. Podle policie Redlově skupině ověřoval SPZ vozů, o nichž si skupina myslela, že patří policejní sledovací službě.

Co bude dál?

Kauza Dozimetr by mohla rozehrát další dějství v novém roce. Už při zahájení případu vyšlo najevo, že policisté se zajímají o zakázky ve Středočeském kraji a ve VZP - právě na těchto dvou větvích kriminalisté stále pracují.

Detektivové ve spisu již popsali, jak se ředitel středočeských silničářů Jan Lichtneger krátce po loňském nástupu do funkce zapojil do činnosti Redlovy skupiny – přes svého letitého kamaráda Zakaríu Nemraha, který je jedním z obviněných.

V srpnu skončil ve vedení VZP náměstek Tomáš Knížek, který se podle policejních dokumentů účastnil porad v konspiračním bytě Michala Redla a stejně jako další členové skupiny používal kryptovaný telefon ztěžující tajné odposlechy hovorů.

Policie rovněž v usnesení o zahájení trestního stíhání uvedla, že skupina podle jejích zjištění vyhrožovala podnikatelům a požadovala jakési výpalné i kvůli zakázkám ve VZP.

Reklama

Doporučované