Hlavní obsah

Tady je Hlubučkovo. Na skále nad mořem sežene byt málokdo

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Náměstek primátora a funkcionář STAN Petr Hlubuček pořídil se svým partnerem několik apartmánů na jihu Španělska.

Reklama

Seznam Zprávy se vypravily na jih Španělska. Do letoviska, kde vlastní nemovitosti náměstek primátora a šéf pražského STAN. Byty pořídil v lukrativní oblasti, kde ceny podle znalců obvykle šplhají do vyšších pater.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Tady chcete koupit byt? To těžko, o žádné nabídce nevím, je to tady velmi komunitní. Apartmány si tu spíš pronajmete,“ říká mi vrátný u vchodu v budově dříve slavného hotelu Santa Clara v Torremolinos na jihu Španělska.

Pro zdejší obyvatele je skála La Punta de Torremolinos a na ní umístěný bytový komplex přitažlivým a neuralgickým místem letoviska kousek od Málagy.

Zámožný britský pár George Langworthy Southan s manželkou Annie Margaret zde na začátku 20. století odkoupil vojenské kasárny a přestavěl je na luxusní letní rezidenci s poutavým výhledem na moře.

Rezort sloužil za války i pro zraněné vojáky, později zde vznikl hotel, který současnou podobu získal v 70. letech. Pro Torremolinské šlo o důležité místo, které zejména v době ekonomických potíží pomáhalo městu díky cestovnímu ruchu finančně přežít.

Dnes je hotel rozparcelovaný na desítky apartmánů, byty se tu ale moc často neprodávají. Při procházce po promenádě pod Santa Clarou vidíme jen cedule s nabídkami k pronájmu.

Jedním z těch, komu se apartmány na skále nad mořem podařilo získat, je šéf pražské organizace STAN a náměstek primátora hlavního města Petr Hlubuček. Trvá na tom, že pořízené byty nejsou ničím extra.

„Investuji tam, kde je to výhodné. Ukážu vám fotky, ty byty jsou normální, nic extra luxusního. Mám pocit, že se snažíte o interpretaci, že to byla extrémně výhodná koupě. Nebyla, ceny odpovídají kvalitě,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Z pátrání v terénu však vyplývá, že jde o jedno z nejlukrativnějších míst v dané oblasti. Což potvrzují i zkušenosti realitních makléřů, na něž jsme se na jihu Španělska obrátili.

Na skále s výhledem

Vrátný komplexu Santa Clara pražského politika i jeho partnera Jiřího Karvánka na fotografii poznal. „Jo, jejich obličeje si vybavuji. Nejsou z Polska? Nebo ne, z Česka možná. Každopádně bydlí támhle naproti,“ ukazuje na vedlejší bytový dům Castillo San Carlos. Tam mají Hlubuček a Karvánek další tři apartmány, které získali v době Hlubučkova působení ve vedení pražské radnice.

V Torremolinos žije zhruba 60 tisíc obyvatel. Nečekejte luxusem překypující letovisko jako na jihu Francie u Azurového pobřeží. Jde spíše o starší, hlavně však nenápadné místo. I proto jej dlouhodobě vyhledávají světoví umělci – svou sochu zde u jedné z pláží v centru města má i malíř Salvador Dalí.

Klíčovým faktorem je strategická poloha na známém pobřeží Costa del Sol, poblíž pohoří vinoucího se kolem vrcholku Pico Mijas sahajícího do výšky přes 1000 metrů. Deset minut taxíkem na letiště, kam z Prahy létá každodenní linka. Do historického centra andaluské perly Málagy necelých 25 minut.

To všechno jsou faktory, které ženou ceny nemovitostí v Torremolinos nahoru. A výrazně navyšují poptávku nad nabídkou.

„Very, very cheap“

Seznam Zprávy v uplynulých týdnech zjistily, že od roku 2019 Petr Hlubuček na jihu Španělska se svým partnerem nakoupili dohromady čtyři byty.

Šéf pražského STAN od začátku v několika odpovědích hovořil o čtyřech nemovitostech za souhrnných 18 milionů korun. Problém byl, že tomu neodpovídala jejich reálná hodnota, kterou Seznam Zprávy na základě odvedených daní vypočítaly na 27 milionů korun (plus další dva miliony korun na daních).

Hlubuček posléze přišel s verzí, že cenovka 18 milionů korun platí ne pro čtyři, ale jen tři byty. S tím, že transakce posledního bytu z konce loňského roku se odehrála plně v režii jeho partnera Jiřího Karvánka a s touto nemovitostí nemá nic společného. Byť dokumenty ze španělského registru, které mají Seznam Zprávy k dispozici, v případě čtvrtého bytu hovoří o společném jmění manželů.

Za tento poslední apartmán o velikosti 153 metrů čtverečních zaplatil loni v prosinci dle odvedených daní Hlubučkův partner 340 tisíc eur, v přepočtu zhruba 8,5 milionu korun.

Co na to místní odborníci? „Very, very cheap (v překladu velmi, velmi levné, pozn. red.),“ usmívá se realitní makléřka Gabriela z kanceláře sídlící v centru města. „V oblasti Santa Clara budou volné byty začínat kolem 500 až 600 tisíc eur. Je to žádaná lokalita,“ dodává.

Podle ní poptávka po apartmánech v Torremolinos a zejména pak v daných oblastech nad plážemi – tedy Santa Clara i Castillo San Carlos – výrazně převyšuje nabídku. „Nejen kvůli covidu, ale hlavně kvůli rostoucí inflaci. Což se samozřejmě promítá ve výši cen. Možná po skončení léta získáme nabídku na jeden byt v Santa Clara, majitelé se ale stále rozhoupávají,“ podotýká makléřka Gabriela.

O tom, že v této oblasti Torremolinos ceny bytů šplhají výše, hovoří i realitní agent John z realitní kanceláře Inter Marbella. „Za nemovitost blízko pláže a s velikostí přes 90 metrů čtverečních budete muset s rozpočtem přitlačit,“ přibližuje.

+10

V námi poptávané ulici, kde se nacházejí Hlubučkovy a Karvánkovy byty, jeho kancelář aktuálně žádné nenabízí. Kousek vedle, poblíž pláže a parku Carihuela, posílá několik nabídek. Byt o velikosti 95 metrů čtverečních za 393 tisíc eur (9,8 milionu korun), jiný apartmán o velikosti 125 metrů čtverečních za 399 tisíc eur (10 milionů) či byt o velikosti 169 metrů čtverečních za 510 tisíc eur (12,6 milionu korun).

Pro dokreslení cen nemovitostí ve městě slouží nabídka realitního makléře Ignacia z agentury Spain Homes, která nabízí byt přibližně devět kilometrů od centra Torremolinos v oblasti Benalmádena. Apartmán o velikosti 55 metrů čtverečních (téměř třikrát menší než inkriminovaný čtvrtý byt Karvánka) nese cenovku 169 tisíc eur (4,2 milionu korun).

Schopný nákupčí

Náměstek Petr Hlubuček minulý týden v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že nabídky bytů se k němu dostaly díky známostem. Odmítl, že „jeden z bytů jsem kupoval od Holanďanů, další dva od Španělů“. „Šlo o inzeráty, nebo jsme se o prodeji dozvěděli v rámci baráku,“ uvedl šéf STAN v Praze s tím, že jde o investiční byty.

Rozpor mezi tím, co o ceně a počtu bytů tvrdil na začátku, a tím, co říká dnes, Hlubuček přesně nevysvětlil. Nejasná zůstává i výše peněz, s níž vstoupil do politiky. Nemáme k dispozici originální dokumenty daňových přiznání za jednotlivé roky, takže jím uvedená čísla nemáme s čím porovnat.

Žádnou větší a výrazně ziskovou firmu nevybudoval, přesto se svým partnerem dle jeho vyjádření vydělali několik desítek milionů korun.

„Od 90. let jsem podnikal, pracoval jsem v zahraničí, na Novém Zélandu, v Itálii, otevírali jsme pobočku cestovního ruchu v Římě. I na vysoké škole jsem tvrdě pracoval, zatímco ostatní chodili po hospodách. Vydělal jsem peníze, investoval je do nemovitostí a z jejich pronájmů mi plynou peníze,“ dodal Hlubuček v nedávném interview.

Reklama

Doporučované