Hlavní obsah

Kyjev nehoří, říkala dětem. Ve škole nemá co dělat, potvrdil teď soud

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Bývalá učitelka Martina Bednářová u středečního soudu. Při vynesení rozsudku, který potvrdil oprávněnost výpovědi, kterou dostala, se nahlas rozesmála.

Reklama

aktualizováno •

Odvolací soud potvrdil platnost výpovědi pro češtinářku, která podávala dětem informace o válce na Ukrajině tak, že čelí i obžalobě za popírání genocidia.

Článek

Na případ Martiny Bednářové upozornily Seznam Zprávy loni v dubnu.

„V Kyjevě se nic neděje,“ tvrdila osmákům o ruském útoku na Ukrajinu v hodině slohu, když ještě byla učitelkou na druhém stupni Základní školy Na Dlouhém lánu v Praze 6.

Když namítali, že ve zprávách v České televizi viděli, jak Kyjev hoří, kontrovala, že veřejnoprávní televize je zaujatá. „ČT1 patří do skupiny médií, která jsou vázána na miliardáře Sorose. A o tom víme přesně, komu je poplatný,“ vykládala dětem, které z části vyučovací hodiny a vystoupení učitelky pořídily audionahrávku.

Když ji zveřejnili, následovala pro učitelku výpověď, kterou ve středu definitivně potvrdil odvolací soud.

Martina Bednářová se totiž kvůli vyhazovu ze školy soudila. Výpověď považuje za neplatnou.

Obvodní soud pro Prahu 6 letos v únoru její žalobu zamítl, protože podle něho kantorka svými výroky porušila povinnosti pedagogického pracovníka. Byly „zcela neslučitelné se zásadami vzdělávání“, jak konstatoval.

Odvolací Městský soud v Praze pak ve středu dospěl k rozhodnutí, že ze strany učitelky šlo o „závažné porušení“, a tudíž výpověď byla opodstatněná.

Podle odvolacího soudu sdělovala informace žákům „manipulativním“ způsobem. Například sdělení, že „v Kyjevě se nic neděje“, označil soud za nepravdivé, stejně jako to, že by Českou televizi měl financovat miliardář Soros.

„Žalobkyni nelze přisvědčit ani v tom, že obsahem výuky byla výuka mediální gramotnosti, protože z toho audiozáznamu je zřejmé, že žalobkyně využila tento prostor k ovlivňování žáků přednesem svých názorů a nepřipustila diskuzi,“ uvedla členka soudního senátu Patricie Adamičková.

Martina Bednářová se během odůvodňování rozsudku nahlas rozesmála. Když se jí reportérka Seznam Zpráv zeptala proč, uvedla: „Já jsem se smála na vás.“

Vyšší odpovědnost

Případ má pro bývalou učitelku i trestní rovinu.

Martina Bednářová čelí obžalobě kvůli trestnému činu popírání genocidia. Podle státního zástupce se ve třídě snažila ospravedlnit válečné zločiny proti míru tak, že ze strany Rusů jde o omluvitelný způsob řešení situace.

Obvodní soud Bednářovou nejprve osvobodil, odvolací soud ale jeho rozsudek zrušil a věc vrátil zpět k dalšímu projednání.

„Máme za to, že nalézací soud se nevyrovnal se všemi aspekty případu,“ zdůvodnila tehdy rozhodnutí předsedkyně senátu pražského městského soudu Hana Chaloupková. Připomněla, že podle evropské judikatury lze na učitele pohlížet přísnější optikou, co se týče svobody projevu a jejího omezení. „Učitel by měl mít vyšší míru odpovědnosti za to, co veřejně říká, a zejména co říká před žáky,“ zmínila.

Dary za 600 tisíc

Učitelka Bednářová vinu odmítá. Hájí se mimo jiné tím, že její výroky zazněly při hodině mediální gramotnosti a že téma zvolila v souladu s pokynem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Média podle ní o situaci na Ukrajině lhala.

Martina Bednářová získala velkou podporu na dezinformační scéně. Společenství PRAK (Proti represi a kriminalizaci občanů za jejich svobodné názory) pro ni zřídilo transparentní účet, na který jí lidé finančně přispívají. Z účtu plyne, že za poslední rok jí přišlo více než šest set tisíc korun.

Reklama

Doporučované