Hlavní obsah

Metrostav či podvodník se závětí si odpykají trest. Nové milosti nejsou, řekl Hrad

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Miloš Zeman se s prezidentskou funkcí rozloučil milostí pro firmu Energie - stavební a báňská, která byla odsouzená za machinace se zakázkou za 200 milionů v Lánech.

Reklama

Legislativní odbor Hradu den po skončení Zemanova mandátu potvrdil, že prezidentův pardon pro firmu Energie - stavební a báňská byl poslední prezidentskou milostí Miloše Zemana.

Článek

Když v úterý udělil Miloš Zeman milost firmě energie - stavební a báňská, která podle pravomocného verdiktu v Lánské oboře zmanipulovala zakázku za 200 milionů korun, šlo o poslední akt milosti od končícího prezidenta Miloše Zemana.

Jeho druhý a poslední prezidentský mandát vypršel ve středu o půlnoci a Seznam Zprávy zjistily, že žádnou další milost už od úterý neudělil. „Jiné úkony jsme neučinili,“ sdělil redakci na přímý dotaz ředitel právního odboru Hradu Václav Pelikán.

A podobně se ve čtvrtek vyjádřil i Zemanův vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář, který už na svůj post rezignoval. „Vzhledem k tomu že mandát prezidenta vypršel včera o půlnoci a legislativní odbor Kanceláře prezidenta republiky nic neavizoval, tak si myslím, že je to zbytečná otázka, ne?“ odpověděl na dotaz, jestli úterní pardon pro společnost Energie - stavební a báňská byl posledním aktem udělení milosti od Miloše Zemana.

O zbytečnou otázku však nešlo. Miloš Zeman mohl teoreticky další milost podepsat ještě během středy nebo třeba už dříve, a to aniž by jeho kancelář o udělení vyvěsila zprávu na webu a rozeslala ji novinářům, jak bývá obvyklé.

Když totiž například v lednu Miloš Zeman omilostnil Janu Nečasovou, bývalou manželku premiéra Petra Nečase (ODS) odsouzenou za zneužití tajné služby, Hrad o milosti informoval až po devíti dnech od podpisu. A to ještě až poté, co zprávu o milosti zveřejnila Česká televize.

Seznam Zprávy navíc už dříve vypátraly, že na milost od Zemana čekali minimálně dva adepti, kteří o pardon u prezidenta požádali.

V prosinci žádost o odpuštění trestu poslali na Hrad odboráři ze společnosti Metrostav. Největší stavební firma v zemi dostala loni od soudu tříletý zákaz zakázek za uplácení někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha z ČSSD.

Aby se obrátili na prezidenta, přitom zaměstnancům Metrostavu poradil Josef Středula, šéf Českomoravské konfederace odborových svazů, tehdejší prezidentský kandidát a Zemanův oblíbenec.

Dalším, kdo poslal v lednu na Hrad žádost o milost, byl podle zjištění Seznam Zpráv Luboš Veselý, podnikatel odsouzený za zfalšování směnky, díky níž se chtěl dostat k dědictví po spolužákovi v hodnotě 35 milionů.

Veselého firma před několika lety opravovala v oboře v Lánech cesty. S doručením milosti na Hrad mu pomáhal muž napojený na dnes už zaniklou Stranu práv občanů Zemanovci.

Reklama

Doporučované