Hlavní obsah

„Ministr je prase.“ Policie zjistila, jak tato zpráva unikla z Pirkova mobilu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jiří Malý, dnes už bývalý náměstek IKEM, je stíhán pro vydírání. A také kvůli krádeži citlivé zprávy z mobilu kardiochirurga Jana Pirka, jinak také senátora za TOP 09.

Reklama

Lékařovu důvěrnou zprávu našli vyšetřovatelé v mobilu obviněného bývalého náměstka IKEM. Podle policie jde o součást údajného vydírání v prestižní nemocnici.

Článek

Po čtvrt roce pátrání zmapovali policejní vyšetřovatelé příběh jednoho z hlavních důkazů údajného vydírání lékařů v Institutu pro klinickou a experimentální medicínu (IKEM).

Jde o zprávu ukradenou z mobilu kardiochirurga a senátora Jana Pirka (TOP 09).

Pirkův kolega v ní psal o ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi, že je „prase“ - protože nezasáhl ve sporu nespokojených lékařů s vedením IKEM. A tato důvěrná zpráva pak z anonymního čísla dorazila do Válkova telefonu.

Detektivové kvůli tomu už v říjnu obvinili dnes už bývalého náměstka IKEM Jiřího Malého a šéfa nemocničního IT Petra Rašku.

V aktuálním dokumentu ze začátku prosince, který Seznam Zprávy pročetly, teď podrobně popisují, jak ke vloupání do Pirkova mobilu došlo. Včetně toho, že zprávu našli i v telefonu obviněného exnáměstka Malého.

„Z průběžného vyhodnocení… vyplývá, že ve zkoumaném mobilním telefonu profesora Malého se ve složce obrázky nachází fotografie soukromé komunikace profesora Netuky s profesorem Pirkem,“ stojí v policejním usnesení.

Znal Pirkovo heslo

Jak se to podle policie seběhlo: v polovině letošního března odevzdala Pirkova asistentka jeho iPhone na výměnu na IT oddělení – telefon měl už podle jejího svědectví zachyceného v dokumentu odřené sklo a byl čas jej vyměnit.

Telefon skončil u ředitele IT odboru Rašky, který znal Pirkovo heslo. „To heslo mu s profesorem Pirkem řekli, neboť v minulosti prováděl za IT nějakou činnost s mobilním telefonem profesora Pirka, například když pároval sportovní hodinky s telefonem a podobně. Profesor Pirk měl jedno přístupové heslo do telefonu, které neměnil,“ vypověděla do protokolu Pirkova asistentka.

Soudní znalec, jehož si přibrala policie, začátkem října zjistil, že 15. března došlo k přenosu dat ze starého do nového mobilu přes bluetooth. Stalo se to ve 14 hodin.

Ve 14:18 pak IT šéf Raška píše náměstku Malému přes aplikaci Signal: „Mám.“ A v 15:52 odesílá Raška v příloze zprávy fotografii zprávy o Válkovi.

Tohle vše vyšetřovatelé vyčetli z mobilů, které Raškovi a Malému zabavili koncem srpna.

Kriminalisté jsou si zároveň jisti, že to byl Malý, kdo pak doručil – ze SIM karty zakoupené v obchodním centru – zprávu o „praseti“ ministru Válkovi. Seznam Zprávy už v říjnu popsaly, že detektivové to dokládají mimo jiné výpisem z platební karty, lokalizačních údajů operátorů i svědectvím Malého sekretářky.

Odmítli odpovídat

Šéf IT Raška při výslechu, jak je možné vyčíst v policejních dokumentech, odmítl o detailech vypovídat. „Klient se v této rané fázi vyšetřování vyjadřovat do médií nemůže, nicméně věří, že bude brzy jakékoli podezření vyvráceno,“ řekl jeho advokát Miroslav Krutina.

Ani exnáměstek IKEM Malý při výslechu na otázky vyšetřovatelů z Generální inspekce bezpečnostních sborů neodpovídal. Obsáhle ale vylíčil jeho verzi neshod mezi vedením IKEM na jedné straně a lékaři Pirkem a Ivanem Netukou na druhé. Podle Malého měly politické pozadí a šlo při nich o snahu převzít řízení prestižní nemocnice.

Právě lékař Netuka byl autorem zprávy, určené Pirkovi, o „praseti“. Detektivové v usnesení vysvětlují, proč se Netukova zpráva dostala k Válkovi, pod nějž jako ministra IKEM spadá. „… je zřejmý zájem na způsobení újmy spočívající v závažném narušení vzájemných vztahů mezi profesorem Válkem a profesorem Netukou a diskreditace osoby profesora Netuky, což by v konečném důsledku mohlo mít závažný dopad na profesní kariéru profesora Netuky,“ podotkli v dokumentu.

Podle policistů ukradená zpráva z Pirkova mobilu zapadá do celého případu, v němž jsou náměstek Malý a někdejší ředitel Michal Stiborek stíhaní kvůli tvrdému nátlaku na lékaře Pirka a Netuku.

V březnu, kdy ke stažení zprávy došlo, si navíc Netuka s Pirkem stěžovali na chování managementu IKEM senátorům zdravotního výboru. Například na falešná obvinění z mrhání nemocničními penězi nebo špatnou péči o pacienty. Což mohlo podle policistů ohrozit zájem ředitele nemocnice Stiborka pokračovat ve funkci.

Malý a Stiborek doktorům podle obvinění hrozili zveřejněním kompromitujících materiálů i chystanými trestními kauzami – a to, jak podle svého tvrzení pochopili lékaři z rozhovorů, za přispění policistů spřátelených s Malým a Stiborkem.

Proto také kauzu od začátku vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů, jež odhaluje trestné činy policistů a dalších uniformovaných složek. Pátrání nepotvrdilo, že do případu je zapletený někdo z policistů. Dozorující státní zástupce však rozhodl, že generálním inspektorům už kauza zůstane – z praktických důvodů, protože na ni pracují od začátku a mají ji nastudovanou.

Reklama

Doporučované