Hlavní obsah

Mluvil proti Babišovi, pak dostal výpověď. U soudu ale bankéř neuspěl

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý bankéř HSBC Filip Koutný vypovídal u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Reklama

Výpověď z banky pro nadbytečnost dostal Filip Koutný tři měsíce poté, co vypovídal v kauze Čapí hnízdo proti obžalovanému bývalému premiérovi Andreji Babišovi. Podle dnešního rozhodnutí soudu to ale s kauzou nesouvisí.

Článek

Bývalý manažer banky HSBC Filip Koutný neuspěl dnes u Obvodního soudu pro Prahu 1 se svojí žalobou. Podal ji kvůli výpovědi, kterou od banky dostal nedlouho poté, co vypovídal v kauze Čapí hnízdo. Tedy v případu, v němž je obžalován expremiér a poslanec ANO Andrej Babiš.

Koutný je přesvědčen, že jeho vyhazov přímo souvisel tím, co jako svědek řekl o Čapím hnízdě v srpnu 2020 policii: že se v HSBC mluvilo o tom, že Čapí hnízdo je privátní investice Andreje Babiše.

Jenže soudkyně Petra Blažková jeho žalobu ve čtvrtek zamítla, rozsudek ale není pravomocný. Podle rozhodnutí soudkyně však nebyla výpověď, kterou Koutný dostal, účelová. „Žalobce se stal nadbytečným,“ zdůvodnila Blažková.

Jeho odchod - jak dále uvedla Blažková - byl součástí reorganizace. A i banka trvala na tom, že již nebylo nutné, aby Koutný dál oddělení finančních trhů vedl.

Výpověď dostal Koutný v listopadu 2020 podle svých slov nečekaně po více než 23 letech. „Banka neměla žádný důvod vypovědět pracovní smlouvu,“ tvrdil Koutný, který v pražské pobočce HSBC naposledy pracoval jako vedoucí manažer oddělení finančních trhů.

Svědkové u soudu s Babišem:

Soudkyně Blažková připomněla, že Koutný v srpnu 2020 vypovídal v kauze Čapí hnízdo. Podle ní se o tom v bance vědělo. Ale na výpověď, kterou dostal, to podle ní vliv nemělo.

Koutný ještě před čtvrtečním vyhlášením rozsudku upozornil na to, že posledního jednání tohoto soudu, které se konalo v úterý, se zúčastnil také advokát z kanceláře Michaela Bartončíka. Ten Babiše v případu Čapí hnízdo zastupuje.

Podle Koutného to byl další důkaz, že výpověď dostal po svědectví v této kauze. To ale soudkyně i advokát Václav Žaloudek, který HSBC zastupoval, odmítli. „Neplyne z toho vůbec nic,“ prohlásil Žaloudek.

V kauze Čapí hnízdo vypovídal Koutný nejen na policii, ale také u soudu. V soudní síni v roce 2020 mimo jiné popsal, že finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková při rozhovoru s ním mluvila o tom, že „je to (Čapí hnízdo) srdeční záležitost pana generálního (pana Babiše)“.

Podle informací Seznam Zpráv jsou součástí soudního spisu i Koutného dobové poznámky z banky, ve kterých je Farma Čapí hnízdo označena za stoprocentní dceru Agrofertu. Během výpovědi v Babišově kauze navíc Koutný řekl, že kdyby Agrofert neručil za úvěr ve výši 375 milionů korun, tak by banka HSBC tyto peníze na stavbu Čapího hnízda nedala.

Význam jeho svědectví může omezovat fakt, že se ze své tehdejší pozice nepodílel na schvalování úvěrů pro Čapí hnízdo. Právě na to upozorňoval před soudem i tehdy obžalovaný Babiš, který ve svém prohlášení označil Koutného svědectví za nevěrohodné.

Pražský vrchní soud letos v září zrušil osvobozující rozsudek v kauze Čapí hnízdo. Případ, v němž čelí obžalobě z napomáhání dotačnímu podvodu, respektive z dotačního podvodu bývalý premiér a poslanec ANO Andrej Babiš a s ním tehdejší manažerka Agrofertu Jana Nagyová, se tak vrací k soudu prvního stupně k novému projednání.

Reklama

Doporučované