Hlavní obsah

Muže, který surově zbil Ukrajinky, chce policie poslat k soudu

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Policisté před ubytovnou, kde bydlí ženy, na které muž útočil.

Reklama

Vyšetřování útoku na dvě Ukrajinky v Plasích na Plzeňsku je u konce. Obviněný muž se seznamuje se spisem. Za pár dní policie navrhne státnímu zástupci, aby ho obžaloval. Za nevídaný agresivní útok mu hrozí až pět let ve vězení.

Článek

Policisté uzavřeli prověřování případu, v němž osmačtyřicetiletý muž čelí obvinění za surové napadení dvou Ukrajinek. Zaútočil na ně letos v srpnu v Plasích na Plzeňsku, když byly s dětmi na procházce.

Jedna z žen skončila na čtyři dny v nemocnici. Muž ji opakovaně udeřil do hlavy a na zemi ji kopal do žeber. Druhou pak kopal útočník do obličeje a do hlavy a způsobil jí pohmožděniny.

Zdeňka H., který se živí jako kolotočář, obvinila policie deset ní po útoku z ublížení na zdraví a výtržnictví, za což mu hrozí až pět let ve vězení. Na jeden měsíc poté skončil ve vazbě. Policisté v současné době podle policejní mluvčí Dagmar Brožové vyšetřování ukončili.

„Obviněný muž a jeho advokát se mohou seznámit se spisem. V polovině listopadu navrhne policie státnímu zástupci, aby na něj podal obžalobu k soudu,“ řekla Seznam Zprávám Brožová.

Muže se podařilo dopadnout a zadržet jen díky fotografii, na které byla zřetelně vidět značka jeho auta. Vedle něho pátrali policisté také po dalších dvou mužích, kteří se měli se Zdeňkem H. na útoku na Ukrajinky spolupodílet. Brožová uvedla, že se je ale vypátrat do současné doby nepodařilo.

Krátce po útoku Seznam Zprávy s oběma ženami mluvily. Popisovaly, že muž kolem nich projížděl autem. Nadával na ně a zeptal se jich, zda jsou z Ukrajiny. Asi po sto metrech zastavil.

„Otevřel dveře, nechal zapnutý motor a přišel k nám. Když mě poprvé udeřil, tak jsem se ho ptala, proč to dělá. Něco říkal, ale nerozuměly jsme mu. Slyšely jsme jen ‚Ukrajina ku*va‘,“ popsala Teťana Tolsťihina. „Celkem mě udeřil třikrát zleva do hlavy, chytl mě za vlasy a pokusil se mě zvednout,“ doplnila.

Druhá žena - Lilia Kostyšyna - skončila po útoku v nemocnici. „Když mě ten muž třikrát udeřil, upadla jsem do bezvědomí a na nic víc si nepamatuju. Probrala jsem se až další den v nemocnici,“ řekla Kostyšyna.

V současné době se ženy už k případu nechtějí příliš vracet. Teťana Tolsťihina jen na dotaz Seznam Zpráv, zda se jim muž omluvil, odpověděla, že se s ním nesetkaly.

Redakce mluvila také s kolegy Zdeňka H., kteří tvrdili, že je nevinný a že k činu nedošlo tak, jak ho obě Ukrajinky popisují. Obviněný muž se k činu nevyjádřil.

Reklama

Doporučované