Hlavní obsah

Nabízeli úrok až 10 procent měsíčně, lidé přišli o miliony

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Firma Premier Consulting si od lidí půjčovala peníze s velkým úrokem údajně na nákup diamantů a dovoz aut ze zahraničí.

Reklama

„Investování s jistým úrokem v nejisté době.“ Jedno z hesel, kterým firma Premier Consulting nalákala lidi, aby jí půjčili. Společnost ale všechny peníze nevrátila, a někteří tak přišli o miliony korun. Případem se zabývá policie.

Článek

Na první pohled to vypadalo jako výhodný obchod: společnost Premier Consulting si od lidí krátkodobě půjčovala peníze s vysokým úrokem s tím, že je údajně investuje do nákupu automobilů ze zahraničí nebo diamantů.

„Říkali mi, že auta objednávají na zakázku. Když si někdo nějaké objedná, seženou mu ho výhodně v zahraničí a dovezou. A na to že potřebují peníze,“ popisuje Zbyněk K. z Libereckého kraje počátek roku 2021, kdy ho firma kontaktovala. Nepřál si uvést své celé jméno, ale redakce jeho identitu zná. Pan Zbyněk podle svých slov s Premier Consulting nakonec uzavřel šest smluv v hodnotě zhruba čtyř milionů korun, o tři a půl milionu přišel.

Za půjčení peněz nabízela firma úrok v nadstandardní výši tří až 10 procent měsíčně podle délky a výše vložených peněz. „Právě díky rychlému a výhodnému točení peněz mohli nabízet tohle až nenormální zhodnocení,“ přibližuje svou motivaci další poškozený – Marcel M. z Ústeckého kraje.

Toho kromě lákavého úročení přesvědčil i byznysový model, kterým se firma prezentovala. „Ono to vypadalo krásně. Když dostanete 10 procent za měsíc, na to lidi nalákáte. Dovezená auta tady prodají a mají z toho zisk tak velký, že si můžou dovolit nám tohle vyplatit,“ vysvětluje Marcel M.

Také on půjčil Premier Consulting několikrát. „Uzavřel jsem celkem tři smlouvy. Dvě mi proplatili, nějakých 20 tisíc se mi vrátilo. Ale přišel jsem o nějakých 80 tisíc,“ vypočítavá pan Marcel.

Firma peníze zprvu vracela v termínu i se slíbenými úroky „Fungovalo to. Takže jsem podepsal další smlouvy, už na větší částky. U těch mi to přišlo jednou, možná dvakrát. A pak už nechodilo nic,“ dodává Zbyněk K. Na přelomu léta a podzimu 2021 totiž nastaly problémy s vyplácením peněz. V té době se postupně obměnil management firmy včetně jednatele. A podle oslovených investorů firma přestala komunikovat.

Jednatelem a jediným společníkem firmy byl až do krizového konce léta 2021 Lukáš Rais. Ten fungování firmy odmítl komentovat. „Jako bývalý jednatel se nemohu k firmě Premier Consulting vyjadřovat ani nemohu za ni mluvit,“ řekl pouze. Současného jednatele a vlastníka Lukáše Lattenberga se nepodařilo kontaktovat – trvalé bydliště má na obecním úřadě ve středočeském Čenkově.

Podle bývalých klientů byla manažerkou a pravou rukou jednatele firmy Barbora Dorazilová, která ve firmě pracovala do podzimu 2021. „K Premier Consulting vám řeknu to, že jsem tam pracovala. Řeším to s policií, tak vám nemůžu nic říkat,“ uvedla. Sama prý o problematické situaci ve firmě nevěděla: „Měla jsem produkt, kterému jsem věřila. Nevěděla jsem, jakým způsobem ty peníze jdou ani na co se používají.“

Případem se momentálně zabývají vyšetřovatelé hospodářské kriminality v Olomouci. Celkový počet poškozených ani škoda zatím vyčísleny nejsou a policie případ nechce blíže komentovat. „Informace ke konkrétní fyzické či právnické osobě vám nemůžeme s ohledem na ochranu osobních údajů sdělit,“ uvedl olomoucký policejní mluvčí Libor Hejtman.

Reklama

Související témata:

Doporučované