Hlavní obsah

Největší IT průšvih státu končí. Zakázkou za 818 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr práce Marian Jurečka loni zastavil nekonečný vývoj aplikací na výplatu sociálních dávek, který stál miliardy.

Reklama

Na ministerstvu práce podle zjištění Seznam Zpráv dokončili soutěž na nového provozovatele systému na výplatu dávek. Jde o tu část, kterou se nepodařilo od roku 2011 změnit sedmi ministrům – ač stát tady nalil do IT miliardy.

Článek

Po dlouhých 12 letech se zřejmě uzavírá jeden z největších IT průšvihů státní správy. Stál miliardy a dva politici kvůli němu skončili před soudem.

Na Ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) podle zjištění Seznam Zpráv dokončili soutěž na nového provozovatele systému na výplatu dávek. Tedy tu část systému, kterou se nepodařilo od roku 2011 změnit sedmi ministrům. A u které se v minulosti podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu nehospodárně utrácely stamiliony.

V aktuální zakázce zvítězila společnost OKsystem, která se na systému podílí od 90. let. Druhá skončila společnost DXC Technology.

„Obě firmy nám daly kvalitní, zajímavé nabídky, ale jedna byla zkrátka levnější,“ potvrdil ředitel IT sekce MPSV Karel Trpkoš.

Přebudovat systém na výplatu dávek chtěl v roce 2011 tehdejší ministr Jaromír Drábek (TOP 09). Jenže strategické systémy, přes něž proteče 100 miliard ročně, nefungovaly spolehlivě. Novináři navíc vypátrali, že některé zakázky byly zadané velmi podezřele, shodil je také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

A nakonec skončil ve vězení pro korupci tehdejší Drábkův náměstek Vladimír Šiška.

S dalším projektem, později kritizovaným jako velikášský a nepřipravený, začala pak v roce 2014 ministryně Michaela Marksová z ČSSD. A pak v něm – už nuceně, aby obrovské náklady nepřišly vniveč – pokračovala její nástupkyně Jana Maláčová.

Jenže systémy stále nebyly dokončené. Například: U jedné dílčí zakázky měla být cena za Marksové zhruba 106 milionů a za tyto peníze se také aplikace zadala k vývoji firmě vzešlé z výběrového řízení. Ale po několika letech se ukázalo, že rozpočet nestačí: Finální propočet zněl na 625 milionů.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) nakonec loni po sérii odborných i právních analýz rozhodl, že projekt definitivně ukončí – navzdory už utraceným penězům. Zjednodušeně: Nařídil, že ministerstvo musí systém vlastnit a nesmí být závislé na žádném IT dodavateli.

Aktuální zakázka za 818 milionů tak zní na provozování systému po dobu 36 měsíců. Poté si bude ministerstvo dělat většinu prací samo nebo jen s nutnou pomocí externích IT a poradenských společností.

Už v roce 2018 upozornil Nejvyšší kontrolní úřad po rozsáhlé prověrce, že ministerstvo utratilo nehospodárně 1,7 miliardy. Například tím, že se neustále prodlužovaly termíny dokončení aplikací, dramaticky rostly náklady, a stát tak platil dvakrát: Hradil vývoj nových systémů a zároveň udržoval ty staré.

Jan Baláč (ČSSD), náměstek ministryně Maláčové (ČSSD), pak dostal předloni u soudu podmínku za machinace s jednou ze zakázek. Baláč se přiznal a uzavřel se soudem takzvanou dohodu o vině a trestu.

Soud uznal, že se Baláč nešikovně a v dobrém úmyslu snažil odblokovat stamilionový tendr na výplatu dávek: Navrhl jedné z IT firem, že když ustoupí od sporu o tuto zakázku, dostane šanci v jiných zakázkách. To je však trestný čin pletich ve veřejné soutěži.

Nejvyšší kontrolní úřadu podal také kvůli IT systémům na MPSV trestní oznámení. Mimo jiné kvůli tomu, že ministerstvo platilo za Marksové některým IT firmám až o stovky milionů víc, než na kolik zněla původní smlouva. Podal kvůli tomu i dvě trestní oznámení.

Detektivové se pak zaměřili na ministryni Marksovou a jejího náměstka Roberta Baxu. Nakonec ale prošetřování uzavřeli s tím, že se nic trestného nestalo. Ministerstvo podle vyšetřovatelů neporušilo zakázkový zákon a mohlo také platit dodavatelům víc, než kolik stálo ve smlouvách.

Reklama

Doporučované