Hlavní obsah

Nové udělování milostí. Prezident Pavel si ale klade podmínky

Foto: Tomáš Fongus

Prezident Petr Pavel.

Reklama

Postup zavedený Milošem Zemanem by po 10 letech mohl skončit. Dosud se na agendě při udělování milostí spolupodílí Ministerstvo spravedlnosti, nově by žádosti mohla posuzovat pouze Kancelář prezidenta republiky.

Článek

Udělování milostí prezidentem republiky čekají změny. Prezident Petr Pavel počítá s tím, že by po deseti letech ukončil postup, který zavedl jeho předchůdce Miloš Zeman.

V Zemanově éře muselo všechny žádosti o milost nejprve posoudit Ministerstvo spravedlnosti, přičemž měly být zamítnuty, pokud žadatelé nemají život ohrožující zdravotní potíže. Miloš Zeman totiž zkraje svého účinkování na Hradě deklaroval, že promíjet tresty bude jenom lidem trpícím závažnými chorobami.

Kvůli agendě prezidentských milostí nový prezident Petr Pavel minulý týden jednal s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). A poté připustil, že by proces udělování milostí mohl být převeden pod Kancelář prezidenta republiky.

Zároveň Pavel uvedl několik podmínek, za nichž se tato změna může odehrát. „Upozornil na to, že pro případné převedení agendy pod Kancelář prezidenta republiky bude potřeba upravit legislativu,“ uvedla pro Seznam Zprávy hradní kancléřka Jana Vohralíková.

Podle ní by Kancelář prezidenta republiky kvůli rozhodování o milostech chtěla mít přístup do všech registrů. Stejně jako ho má nyní Ministerstvo spravedlnosti.

Vohralíková doplnila, že Hrad bude rovněž chtít kvůli milostem navýšený rozpočet. Požaduje také přidat stejný počet zaměstnanců, kteří se agendě milostí věnují na Ministerstvu spravedlnosti.

„Nezbytností je dále převedení systemizovaných míst včetně finančních prostředků z Ministerstva spravedlnosti na Kancelář prezidenta republiky,“ uvedla kancléřka Vohralíková.

Než se tyto věci vyřeší, mělo by se podle kancléřky při udělování milosti postupovat podle „Zemanova“ modelu.

Je třeba připomenout, že během Zemanova prezidentování se některé žádosti o milost k ministerstvu vůbec nedostaly.

Týkalo se to případu, kdy Zeman letos v lednu udělil milost manželce bývalého premiéra Janě Nečasové. V březnu 2019 ji soud potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy.

Zeman Nečasové prominul zbytek zkušební doby, která od rozsudku zbývala. A ministerstvo přiznalo, že se tímto návrhem vůbec nezabývalo.

Na ministerstvo nedorazila ani žádost odborářů, kteří chtěli milost pro společnost Metrostav. Tato firma se kvůli korupci nesmí tři roky ucházet o veřejné zakázky. Společnost však milost od Zemana nakonec nedostala.

Reklama

Doporučované