Hlavní obsah

Odpověď Mynářovi: Novou hračku si najdeme, až vyhrabeme všechny kostlivce

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

I když Vratislav Mynář opustil prezidentskou kancelář, úklid za jeho desetiletým úřadováním ještě chvíli potrvá.

Reklama

V dnešním souhrnu práce investigativní sekce Seznam Zpráv přijde řeč na esemeskový ping-pong s exkancléřem Vratislavem Mynářem, půjdeme po stopách peněz platících dezinformační web i do zákulisí čachrů kolem válečných veteránů.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

„Pane redaktore, co kdybyste si už našel jinou hračku?“ napsal kolegovi Radku Nohlovi hradní exkancléř Vratislav Mynář. Popudilo ho, že se zeptal na nejasnou sedmimilionovou transakci, kterou Mynář vykázal v majetkovém přiznání při odchodu ze státní služby. „Nejsem politicky exponovaná osoba a nejsem ani veřejně činný. A i kdyby tomu tak bylo, snad se shodneme, že do mých soukromých aktivit vám vůbec nic není,“ napsal ještě.

Dovolím si jeho slova korigovat: Sumu obdržel od firmy známého, jehož dosazoval do společností, a to ještě v roce 2021, tedy v době, kdy byl nejvýše postaveným úředníkem prezidentské kanceláře. Kolega Nohl si přiznání vyžádal oficiální cestou a těch sedm milionů korun ve vydaném papíru trčelo jako zasněžená sjezdovka uprostřed zelených osvětimanských luk.

Ani náznak vysvětlení. Když se proto Radek Nohl ptal po důvodu platby přímo Mynáře, odvětil mu: „Řekněme třeba, že je to za Sněhurku a sedm novinářů.“ Takže nová pohádka? Ne, vlastně jsme ani nečekali, že se nám dostane věcné odpovědi, ale je třeba exkancléře a vlekaře v jednom ujistit.

I když opustil prezidentskou kancelář, úklid za jeho desetiletým úřadováním ještě chvíli potrvá a novináře musí ta dohra zajímat. Třebaže by si Mynář nejraději představoval, že s odchodem Miloše Zemana se zavře voda i za jeho kreativním výkladem kancléřských pravomocí.

Ještě jednou napřímo a stručně: Novou hračku si najdeme, pane exkancléři, až ve chvíli, kdy se vymetou všichni kostlivci, které jste v hradních skříních nastřádal. Ostatně, měl byste pro to mít pochopení, když jste Hrad používal jako svou vlastní hračku po celou dekádu.

Co jsme také zjistili

Kdo krmí dezinfo. Adéla Jelínková a Lukáš Valášek v uplynulém týdnu vyskladnili výsledky své sedmiměsíční investigace. Je to cenný pohled do penězovodů, které krmí dezinformační scénu. Každý fakt mají podložený dokumenty včetně interního účetnictví, ty doplňuje svědectví lidí, kteří celé schéma viděli z první řady.

Vše korunuje rozhovor s manažery, kteří nedokázali (nebo nechtěli) vysvětlit ani to, proč nakupovali ve velkém luxus a proč vybírali statisíce drobných střadatelů. Troufám si předpovídat, že o této kauze neslyšíme naposledy. Pokud máte informace raději ve zvuku, dovolím si doporučit souhrnnou epizodu podcastu 5:59.

Charita, nebo podvod? Nejdřív podvod s rakvemi, teď prý parazitování na válečných veteránech. Vojta Blažek nabídl ve středu rozmáchlý, časopisecký profil podnikatele, od něhož se nyní hlasitě distancuje armáda i rodina známého veterána Jiřího „Regiho“ Schamse. Začtěte se.

Nenávist u soudu. Za rok od ruského útoku na Ukrajinu padlo celkem devět pravomocných rozsudků kvůli nenávistným útokům na Ukrajince, ale také na Rusy. Soudy stanovily hranici, kdy už jsou nadávky a útoky vůči nim trestné. Někdy padnou podmínky, jindy pokuty. Rozborku případů nabídl Vojta Blažek v textuve zvuku.

Tři opomenuté důkazy. Babišův soudce neposlouchal OLAF, evropský úřad pro vyšetřování podvodů. Analytik Petr Holub prostudoval písemný rozsudek v kauze Čapí hnízdo, srovnal jej s dřívějším nálezem OLAF a zjistil přitom, že soudce pominul hned tři důkazy.

Kdo ho pozval? Na závěr jsem si nechal jednu pikantérii z lepší společnosti. Získali jsme fotografii, která dokládá, že na sledovaném derby mezi Spartou a Slavií se ve VIP sektoru objevil klíčový muž korupční kauzy Dozimetr. Delikátní na celé věci je, že si nikdo nemůže (nebo nechce) vzpomenout, kdo aktuálně nejtoxičtější postavu pražské politické scény pozval.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované