Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat učitelku za popírání války na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy

Češtinářku z Prahy 6 navrhla policie téměř po roce vyšetřování obžalovat za popírání války na Ukrajině.

Reklama

aktualizováno •

Policie navrhla obžalovat učitelku základní školy v Praze 6, která je obviněná za to, že při výuce popírala válku na Ukrajině.

Článek

Na případ učitelky Martiny Bednářové upozornily Seznam Zprávy loni v dubnu v publicistickém pořadu Terén Kristiny Cirokové.

„V Kyjevě se nic neděje,“ tvrdila češtinářka při hodině slohu osmákům ze Základní školy Na Dlouhém lánu v Praze 6. 

Když namítali, že ve zprávách České televize viděli hořící město, kontrovala, že veřejnoprávní televize je zaujatá. „ČT1 patří do skupiny médií, která jsou vázána na miliardáře Sorose. A o tom víme přesně, komu je poplatný,“ vykládala žákům.

Osmáci z této části hodiny pořídili audionahrávku. Učitelka nakonec dostala výpověď.

Případem se od té doby zabývala policie. Letos v lednu učitelku obvinila z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Vyšetřování kriminalisté teď ukončili. Navrhují češtinářku obžalovat.

„Dne 27. března 2023 byl spisový materiál společně s návrhem na podání obžaloby předložen dozorovému státnímu zástupci. Dozorový státní zástupce se nyní podrobně seznámí s předloženými podklady a rozhodne, zda ve věci podá obžalobu, či vyřídí věc jiným způsobem,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Obviněná učitelka Martina Bednářová přes advokátku vzkázala, že se ke svému případu nechce vyjadřovat. „Mluvila jsem s klientkou. K věci se nechce vyjadřovat,“ napsala v sms zprávě právní zástupkyně Jana Kudynová.

Co zaznělo při hodině slohu

Úryvky z audionahrávky, kterou pořídily děti během vyučování, si můžete poslechnout v reportáži pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Stěžuje si na děti

Učitelka Martina Bednářová tvrdí, že téma ruské invaze na Ukrajinu zvolila proto, že bylo zrovna aktuální. Jak uvedla minulý týden v rozhovoru pro Parlamentní listy, při diskuzi s dětmi si prý uvědomila, že mají jen kusé informace, a chtěla, aby se dozvěděly víc.

„Uvědomila jsem si, že čerpají pořád z těch samých zdrojů – nejvíc ze Seznamu nebo ČT. Znají jen jednu stranu věci, neumějí to zasadit do kontextu,“ uvedla pro zmíněné médium Bednářová.

Především si ale stěžovala na to, že děti její výklad o Ukrajině nahrály. Podle autorky článku učitelka nevylučuje, že z jejich strany mohlo jít o pomstu za špatné známky. Ví prý, o které žáky jde.

Není to poprvé, co vyhozená češtinářka zaútočila na děti. Už v dubnu napsala prostřednictvím své advokátky vedení školy dopis, v němž žádala o potrestání žáka, který audionahrávku z vyučování pořídil.

Ředitelka Základní školy Na Dlouhém lánu Renata Riedlová se ale tehdy za děti postavila. „My jsme hrozně rádi, že ta nahrávka vznikla, protože jinak bychom neměli šanci jakýmkoliv způsobem zjistit, co se přesně v té třídě stalo, a bylo by to jen tvrzení proti tvrzení. Ti žáci nějakou dobu čekali, nahrávka není celou hodinu, ale v momentě, kdy už jim přišlo, že to tam nepatří,“ připomněla Riedlová.

Prohrála soud o výpověď

Proti vyhazovu ze školy podala učitelka loni v srpnu žalobu. Civilní spor řešil Obvodní soud pro Prahu 6 na konci února. Rozhodl, že škola postupovala správně.

„Výroky nezletilým žákům závazně porušila povinnosti pedagogického pracovníka, neboť jí pronesené výroky jsou zcela neslučitelné se zásadami vzdělávání. Výpověď soud shledává zcela důvodnou,“ uvedla při zdůvodňování rozsudku soudkyně Lada Horáková.

Bednářová, která tvrdí, že nemůže ve školství sehnat místo, a je tudíž bez práce, pro Parlamentní listy uvedla, že se chce proti rozhodnutí odvolat.

Doplnili jsme vyjádření právní zástupkyně Martiny Bednářové.

Reklama

Doporučované