Hlavní obsah

Policie stíhá muže, který vyhecoval dav u Národního muzea

Foto: Stanislava Benešová / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Na demonstraci na Václavském náměstí byly 11. března tisíce lidí. Několik stovek z nich se pak pokusilo násilím strhnout ukrajinskou vlajku z  Národního muzea.

Reklama

Policie stíhá dalšího muže, který se účastnil demonstrace nazvané Česko proti bídě. Je jím Jaroslav Popelka – muž s megafonem, který podle policie podněcoval dav k tomu, aby vtrhl do budovy Národního muzea.

Článek

Bývalý disident a politický aktivista Jaroslav Popelka z Uherskohradišťska je dalším z demonstrantů, které stíhá policie kvůli březnové akci na Václavském náměstí, respektive kvůli následujícímu útoku na budovu Národního muzea.

Podle policie sedmašedesátiletý muž hecoval dav k ataku historické budovy před demonstrací i po jejím skončení. „Kriminalisté ve zkráceném přípravném řízení muži sdělili podezření z trestného činu podněcování a v současné chvíli to řeší státní zastupitelství,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

Záběry pochodujícího sedmašedesátiletého muže s megafonem natočil 11. března reportér Reflexu Martin Bartkovský. Díky tomu je zdokumentováno, jak Jaroslav Popelka chodil před začátkem demonstrace po Václavském náměstí a volal: „Je třeba je pořádně vystrašit. Navrhuji po skončení tohoto shromáždění odstranit z fasády Národního muzea ukrajinskou vlajku.“ Vykřikoval dále, že demonstranti budou vládě pro smích, pokud se po shromáždění jen pokojně rozejdou.

Jaroslav Popelka Seznam Zprávám řekl, že se postupu úřadů vůči své osobě nediví. „Já jsem s tím počítal a celkem mě to nijak nevyvádí z míry,“ řekl reportérce a dodal: „Je to očekávaná reakce režimu. Jak se říká, chcípající kobyla nejvíc kope. Ten režim skončí brzy.“

Podle něj byla snaha strhnout ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea jen „malým varováním“.

Varování pro Rajchla

Zda přijede i na demonstraci, kterou v Praze pořádá předseda strany PRO Jindřich Rajchl tuto neděli, se prý aktivista Popelka ještě nerozhodl. Organizátorovi má totiž za zlé, že podal trestní oznámení na tři muže, kteří měli na oblečení nášivky s proruskými symboly. „Udavačství je v našich kruzích vnímáno velice negativně. Takže nevím, jestli vlastenci budou pana Rajchla podporovat a jestli tam pojedeme,“ vysvětlil Popelka.

Jaroslav Popelka působí v organizaci Holešovská výzva. Na jejích webových stránkách píše své politické názory a vyzývá lidi k účasti na různých demonstracích. Na stránkách nechybí ani číslo účtu, kam mají podporovatelé posílat peníze. Jak vyplývá z centrální evidence exekucí, čelí několika exekucím dohromady ve výši desítek tisíc korun.

„Mám schopnost vidět budoucnost“

V souvislosti s ukrajinskou vlajkou na Národním muzeu stál už Jaroslav Popelka jednou před soudem. V únoru mu Obvodní soud pro Prahu 1 vyměřil půlroční podmínku se zkušební dobou na 18 měsíců za šíření poplašné zprávy.

Důvodem byly loni v listopadu odeslané dopisy adresované Národnímu muzeu, policii a vládě. V jednom z nich vedení Národního muzea Popelka vyzýval, aby 17. listopadu vlajku stáhlo, jinak může hrozit násilí a poškození budovy. Rozsudek ještě není pravomocný, Popelka se proti němu odvolal.

Co se týče nového problému se zákonem, Jaroslav Popelka říká, že se nebojí. Tvrdí, že ví, jak to dopadne.

„Já mám do určité míry schopnost vidět budoucnost, protože jsem z kraje, kde žily žítkovské bohyně, a ta schopnost se v naší rodině vyskytuje. S vysokou pravděpodobností můžu předvídat, že k tomu mému odsouzení nedojde, protože ten režim padne,“ domnívá se demonstrant.

Reklama

Doporučované