Hlavní obsah

Přehledně: Co už kauza Dozimetr způsobila a jak dál ovlivní politiku

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr školství Petr Gazdík je zatím nejvýše postaveným činitelem, který kvůli kauze končí.

Reklama

Kauza spojená s pražským magistrátem hýbe i celostátní politikou a zasáhne také do státní firmy. Seznam Zprávy odpovídají na základní otázky k celému případu.

Článek

O co v kauze Dozimetr jde?

Policie podezřívá 13 lidí, že vytvořili organizovanou skupinu, která „systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od ‚vítězných‘ firem úplatky“.

Peníze si pak dělili mezi sebou. Používali zašifrované telefony a manipulace se zakázkami domlouvali v konspiračních bytech, ve kterých se podle policistů i užívaly drogy. Mezi obviněnými je dnes již bývalý pražský náměstek Petr Hlubuček (STAN) nebo lobbista Michal Redl.

Kdo je Michal Redl?

Osmačtyřicetiletý zlínský podnikatel není pro policii neznámou figurou. V minulosti byl odsouzený za podvody v kauzách Radovana Krejčíře. Jeho nástup do vězení odvrátil lékařský posudek, že je nesvéprávný. Podle policie jde o hlavu, či jednu z hlav skupiny. Policejní dokumenty hovoří o tom, že rozdával úkoly, rozděloval peníze z úplatků a plánoval machinace se zakázkami.

Jak je Redl spojený s hnutím STAN?

Kromě Petra Hlubučka má Redl historické vazby na více členů hnutí STAN. V roce 2017 vyšlo najevo, že s ním tehdejší místopředseda STAN Stanislav Polčák řešil obsazování postů v městských firmách. Polčák s Redlem dokonce jel na dovolenou, které se účastnil i další vlivný člen STAN Petr Gazdík.

Jak zdokumentovala policie, Gazdík se s Redlem opakovaně setkal a komunikoval s ním přes šifrovaný telefon. Jak informoval Deník N, od roku 2016 přišly hnutí STAN od lidí a firem spojených s rodinou Redlových tři miliony. Kromě zesnulého otce stíhaného Michala Redla straně přispěli i lidé, kteří působí v orgánech společností spojených s Redlovými.

Kdo kvůli kauze přišel o místo?

Po zatčení rezignoval na všechny politické funkce šéf pražské buňky STAN Petr Hlubuček. V neděli oznámil rezignaci na vládní post i na místopředsedu strany Petr Gazdík. Ministr vnitra Vít Rakušan oznámil, že hodlá odvolat také šéfa České pošty Romana Knapa, který se s Redlem rovněž sešel.

Rakušan zároveň vyzval k vyvození politické odpovědnosti Stanislava Polčáka, ten zatím ale žádné kroky neoznámil. Opozice vyzývá k rezignaci i samotného Rakušana, ten k tomu ale nevidí důvod.

Pražská radní Hana Kordová Marvanová ale v rozhovoru pro Seznam Zprávy kromě jiného řekla: „Obrátila jsme se i na předsedu Víta Rakušana a naznačila jsme mu, že se jedná o věci, které jsou v rozporu s principy boje proti klientelismu a korupci, a protože volební program držím, tak mám problémy s panem Petrem Hlubučkem a Stanislavem Polčákem. A pan Rakušan to neřešil. Přišla jsem mu říct, že ta situace je neúnosná, že je na mě vyvíjen neúnosný tlak ohledně různých věcí, nešla jsem do podrobností, to je pravda. Neviděla jsem ale zájem od pana Rakušana si vyposlechnout podrobnosti kauzy, a dal mi najevo, že nemá možná sílu jako předseda strany to řešit, a neřešil to.“

Jaký vliv bude kauza mít na hnutí STAN?

Hnutí svolává už na prázdniny mimořádný sjezd, na kterém si bude volit nové vedení. Minimálně do místopředsednických pozic si bude chtít zvolit novou krev – končí Gazdík, již dříve na tento post rezignoval Stanislav Polčák kvůli jiné kauze. Hnutí navíc přišlo o dalšího místopředsedu kvůli náhlému úmrtí Věslava Michalika.

Jaké potíže kauza způsobila v koalici?

Premiér Petr Fiala Gazdíkovu rezignaci ocenil. Zároveň ale svolává jednání pětikoalice kvůli tomu, aby k podobným kauzám, které poškozují vládu, nedocházelo. Problém s postupem Starostů mají jejich volební koaliční partneři Piráti. Předseda Ivan Bartoš označil Gazdíkovy kontakty za nepřijatelné.

„Požádali jsme STAN o jednání, aby nám vyjasnili situaci kolem Petra Gazdíka. A hlavně popsali další kroky, které udělají, aby u nich bylo vyloučeno jakékoliv další působení lidí napojených na rozkrytou mafiánskou strukturu,“ uvedl Bartoš pro Seznam Zprávy.

Piráti jsou rozezleni především proto, že se představitelů STANu už při koaličním vyjednávání na Redla ptali. A byli prý ujištěni, že s ním nikdo z hnutí kontakty neudržuje. Stejně tak jim vadí, že jeden z obviněných v kauze Dozimetr – Luděk Šteffel – řešil na Ministerstvu školství stamilionové zakázky.

Kdo bude nový ministr školství?

Hnutí STAN zatím podle Víta Rakušana náhradníka za Petra Gazdíka hledá. Rakušan zmínil jako možné kandidáty například senátory Jiřího Drahoše nebo Miroslava Plevného. V úvahu ale přicházejí i jména některých poslanců za STAN – v zákulisí se například zmiňuje právník a vysokoškolský učitel Vladimír Balaš.

Řešení nastalé situace se ale nabízí vícero. Školství by se mohl ujmout i samotný Vít Rakušan, který je profesí učitel, a hnutí by vyslalo náhradníka na Ministerstvo vnitra. A ve hře je samozřejmě také výměna některých resortů mezi jednotlivými stranami pětikoalice.

Rakušan ale v OVM uvedl, že zatím je priorita najít kandidáta STAN na ministra školství. Okruh možných jmen by strana podle něj měla mít tento týden. „Zatím není důvod měnit koaliční smlouvu,“ řekl Rakušan.

Reklama

Doporučované