Hlavní obsah

Rakušan: Mlejnek odešel, aby tajné službě neškodil. Odposlechy nehrály roli

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Petr Mlejnek rezignoval na post ředitele civilní rozvědky po pouhých 54 dnech.

Reklama

Na uvolněné místo šéfa civilní rozvědky má ministr vnitra několik kandidátů.

Článek

Bývalý ředitel civilní rozvědky Petr Mlejnek, který tento týden rezignoval, musel podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) z funkce odejít. A to proto, aby tajnou službu nepoškozoval.

„On prostě usoudil, že v téhle chvíli službě škodí. Čímž prokázal velkou profesionalitu,“ řekl ministr Rakušan v nedělním pořadu Partie na televizi Prima.

Seznam Zprávy v srpnu zjistily, že se Mlejnek stýkal s podnikatelem Michalem Redlem, jedním z hlavních aktérů korupční kauzy Dozimetr.

Mlejnek oznámil rezignaci na post ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace den poté, co mu Seznam Zprávy zaslaly dotazy na jeho roli v dalším úplatkářském případu, který se týkal firmy Techniserv, v níž Mlejnek působil jako manažer.

Odposlechy, které policie pořídila v roce 2016, zachytily členy vedení Techniservu, včetně Mlejnka, jak se baví o ovlivňování konkrétních zakázek. Například o dohodách s konkurenčními firmami nebo o tom, jak si společnost v jednom výběrovém řízení napsala podmínky soutěže tak, aby jí vyhovovaly.

Mlejnek nebyl – na rozdíl od dalších manažerů, kteří dostali pravomocné tresty – nikdy obviněn, tedy ani souzen. Nicméně se jednání zúčastnil, takže o praktikách minimálně věděl.

Rakušan v neděli řekl, že případ Techniservu nebyl důvodem pro Mlejnkův odchod. „Vůbec ne. Já odmítám, že by něco radil na odposleších,“ prohlásil ministr.

Rakušan, pod jehož resort zahraniční rozvědka spadá, za Mlejnkem do poslední chvíle stál. Argumentoval tím, že Mlejnek má bezpečnostní prověrku a že nic negativního na Mlejnka nenašly ani další tajné služby.

Podle ministra začal úřad pod Mlejnkem pracovat lépe. „Měsíc a půl služba pracovala velmi dobře a její výstupy se výrazně zkvalitnily,“ řekl Rakušan.

Rakušan dodal, že na uvolněné místo ředitele zahraniční rozvědky je teď několik kandidátů. Kdo bude novým ředitelem, chce ministr nejprve sdělit premiéru Petru Fialovi (ODS) a poté koaličním stranám. Nový ředitel se také půjde představit na schůzi poslaneckého výboru pro bezpečnost.

Reklama

Doporučované